Unngå dette før treningsøkta

Slik kommer du best forberedt til trening.

STADIG TRØTT OG SLITEN? Kanskje det er på tide med en hvildag slik at du får fylt opp energilagrene.
STADIG TRØTT OG SLITEN? Kanskje det er på tide med en hvildag slik at du får fylt opp energilagrene. Foto: (Colourbox)
Publisert

(SIDE2):  Det finnes utallige råd om hvor mye vi bør trene og ikke minst hvilke øvelser man bør trene. Mange av tipsene er gode å ha i bakhodet, men noen ganger er det nok kanskje best å lytte til din egen kropp for å få en treningsøkt du selv er fornøyd med.

Ingen dager er like og du har helt sikkert opplevd at den ene dagen var løpeturen eller vektene på stanga kjempelett, mens neste økt føltes alt bare håpløst ut.

Smart trening er like viktig som selve treningen og det innebærer mer enn "de beste rumpeøvelsene" og intervaller. 

Her får du fem tips til hvordan du kan stille godt forberedt til neste treningsøkt.

Du drikker for mye vann

I løpet av en dag er det viktig å få i seg nok væske for at kroppens funksjoner skal fungere som normalt. Når du trener svetter man gjerne litt mer og dette øker også væskebehovet. Men å bøtte nedpå før økta anbefales ikke. Den amerikanske ernæringsfysiologen Amanda Foti forklarer at for mye vann kan føre til at du både blir kvalm og får kramper. Sørg derfor i stedet for å drikke jevnt og trutt mens du trener. 

Nok søvn

Smart trening innebærer selvfølgelig fysisk aktivitet, men det å slappe av er også av avgjørende betydning for å yte maksimalt. Det er viktig med nok mat og drikke for å få vellykkede treningsøkter, men minst like viktig er restitusjon og nok søvn.

TRENINGSGLEDE og endorfinrus er en deilig følelse!
TRENINGSGLEDE og endorfinrus er en deilig følelse! Foto: (Colourbox)

For få timer på øyet kan føre til at nervesystemet ikke fungerer optimalt når du er på trening og i tillegg kan det svekke balansen og konsentrasjonen på treningen.

Du spiser for lite, eller du spiser for mye

I likhet med vann- og væskeinntak kan også maten du spiser påvirke hvor mye du orker å gi på trening. 

Les også: Mange spiser for lite, selv om de tror de spiser for mye

Kroppen og musklene dine trenger påfyll både før og etter trening og nok næringsrik mat er viktig for å få resultater. Å trene på tom mage kan føre til at du ikke får tatt i så mye som du hadde tenkt, mens for mye mat kan føre til at du blir slapp og stinn. Tips til hva du bør spise før og etter trening kan du lese mer om her.

Du fyller opp med fiber

Fiber er viktig for fordøyelsen og det anbefales et daglig inntak på 25-30 gram for en voksen person. Bare sørg for å unngå fiberrike matvarer like før du skal på treningsstudioet. Ernæringsfysiolog Foti mener nemlig at dette kan føre til at du blir oppblåst og får luftplager som kan gjøre treningsøkten ukomfortabel. Hennes tips er å unngå fiber to til tre timer før du skal på trening for å slippe unna en urolig mage.

Du har ingen plan

Du trenger ikke et skreddersydd program som forteller deg detaljer om antall kilo, repetisjoner og sett for ulike øvelser, men det kan være greit å ha litt peiling på hva du ønsker å gjøre når du kommer på treningssenteret. Da slipper du å måtte bruke unødvendig tid på å vurdere om du skal gjøre det ene eller det andre. Har du bestemte mål innenfor styrke eller kondisjon anbefales det selvfølgelig også at du følger øvelser som hjelper deg med å nå disse målene. Ikke glem å lytte til kroppen når du er på trening. Er kroppen din sliten og lette vekter oppleves som blytungt så kan det være lurt med en ekstra hviledag eller to fremfor å pushe deg til å gjennomføre økta med stor fare for dårlig teknikk og liten motivasjon.

Denne saken ble første gang publisert 10/12 2014.

Les også