Cornelis Elander

- Tykke folk vet de er tykke!

Da vår treningsekspert ba om å få høre fra overvektige og deres historier fikk han litt flere tilbakemeldinger enn han strengt tatt hadde sett for seg.

Publisert

Cornelis Elander er Side3s treningsekspert og skriver også bloggen elander.blogg.no. Nylig ba han om å høre fra sine lesere som mener de sliter med overvekt og fedme.

Responsen lot ikke vente på seg. Det haglet i innboksen, i løpet av kort tid hadde treningseksperten fått mange hundre e-poster.

Vi tok en prat med treningseksperten på telefon fra Hollywood for å høre litt mer om noen av de historiene som for ham vakte mest inntrykk.

- Hvorfor har du bestemt deg for å hjelpe overvektige?

- Dette startet egentlig med at jeg leste en sak her på Nettavisen der en gruppe med selvutnevnte overvektige mente vi må begynne å sette litt mer ord på ting, og at de bør få høre det fra legen sin, venner, og nærmiljøet at de ligger i faresonen. De mente dette kunne være med på å hjelpe på problemene, sier Cornelis.

Han forteller at tykke mennesker vet selv at de er tykke.

- Personlig føler jeg at det kanskje allerede snakkes mye om dette i media og samfunnet ellers, og det er ikke slik at de som sliter med dette stort sett ikke vet det selv. Det fikk jeg også fikk bekreftet da jeg begynte å motta e-post og meldinger fra personer det faktisk gjelder. Tykke folk vet de er tykke! 

- Så bør man ikke fortelle overvektige mennesker at de er i faresonen?

- Nå er det stor forskjell på å gå til legen, som selvsagt bør informere deg, og at nærmiljøet, venner og så videre skal begynne å "strekke ut en hånd".

- Angående det å ”strekke ut en hånd”, dette var jo overskriften på en av meldingene du mottok. Hvorfor valgte du akkurat å hjelpe denne personen?

- Den siste uken har jeg mottatt over 400 eposter og meldinger, og jeg har vel aldri fått så stor respons på noe innlegg som jeg gjorde på akkurat denne. Selv om det var et hav av flotte og rørende historier, var det særlig to som stakk seg ekstra ut.

- Den ene var historien som du nå refererer til, der en tobarnsfar på 35 år fortalte meg sitt desperate ønske om å gå ned i vekt og rett og slett overleve. Den andre var fra en ung dame som ønsket å gå ned i vekt, både for sin mann og sitt barn, og som i perioder hadde gått så langt som at hun hadde tydd til narkotiske stoffer for å få dette til.

- Det var var voldsomt ...

- Ja, jeg mener særlig den historien er viktig å få fram og fokusere på fordi dette viser hvor desperate og langt mange dessverre er villige til å gå for å oppnå sine mål. Det samme gjelder for øvrig også for de med motsatt problem, de som ønsker å gå opp i vekt - noe som er den neste gruppe jeg nå ønsker å hjelpe. 

- Den norske versjonen av "The biggest loser" har akkurat startet opp i Norge. Det er et stort fokus på fedme om dagen?

- Ja, og jeg mener det er viktig at vi gir hjelp og kan guide folk i bedre form, og ikke bare snakke om det. For som jeg også nevnte i innlegget blir det lite action av bare snakk. Så hvis jeg i hvert fall kan hjelpe fem personer i bedre form, føler jeg i hvert fall at jeg har gjort mitt. I hvert fall er det mer enn ingenting, avslutter vår treningsekspert på telefon fra USA.

Denne saken ble første gang publisert 10/03 2015.

Les også