Mat når du løper:

En kjedelig brødskive kan hjelpe på løpeformen

Vil du prestere best mulig i et løp bør du ikke være redd for karbohydrater. Brødskiva kan nemlig gi deg den ekstra energien du trenger.

LØPE-PODCAST: Redaksjonssjef Hanna Sundquist i Shape Up og Melina Magulas, fysisk trener og idrettsfysiolog ved Norges Idrettshøgskole, har laget ny løpe-podcast: «Klar, ferdig maraton»
LØPE-PODCAST: Redaksjonssjef Hanna Sundquist i Shape Up og Melina Magulas, fysisk trener og idrettsfysiolog ved Norges Idrettshøgskole, har laget ny løpe-podcast: «Klar, ferdig maraton» Foto: Nora Angeltveit
Sist oppdatert

- Brød har fått et ufortjent dårlig rykte. Jeg spiser mye havregrøt, brødskiver og kornvarer. Jo mer utholdenhetstrening, jo mer karbohydrater spiser jeg, sier Melina Magulas.

- I tillegg er det mange som ikke tenker over at brød faktisk er en proteinkilde!

Melina er doktorgradsstipendiat ved Norges Idrettshøgskole, idrettsfysiolog og fysisk trener. Hun mener man ikke må gjøre ting så komplisert, og understreker at karbohydrater er viktig for å gi energi til treningsøkta, og de gjør at man holder ut lenger.

Hva skal du spise når?

Man må ikke leve under strenge matregimer for å fungere både i hverdagen og under løpetrening eller opptrening til lengre løp.

NY POD: Melina og Hanna er aktuelle med podcasten "Klar, ferdig, maraton".
NY POD: Melina og Hanna er aktuelle med podcasten "Klar, ferdig, maraton". Foto: Nora Angeltveit

- Mat som er lett fordøyelig, kan tas opp rakt, har lavt fiberinnhold og består mest av raske karbohydrater, er god løpemat, sier hun.

Sammen med redaksjonssjef i Shape Up, Hanna Sundquist, er hun aktuell med podcasten «Klar, ferdig maraton», der hun hjelper Hanna fram til startstreken for å løpe halvmaraton under Tromsøløpet Midnight Sun.

Klar, ferdig, maraton: Acast | Spotify | iTunes

Denne ukas podcast er viet i sin helhet til mat. Det er noe jentene kunne snakket om i timevis. I podcasten får du høre hva begge spiser på en vanlig dag, og de gir deg en oversikt over hva som er best å spise før, under og etter en hard treningsøkt.

Gjør det enkelt

Eksperten mener balanse er viktig, ikke restriksjoner og å kutte ut spesifikke matvarer eller typer.

- Vi driver begge med jobb og trening, og da er det viktig å få i seg mat som skal holde oss gående hele dagen, uansett når på dagen treningsøkta er.

Hun understreker at studier som mener man skal kutte ut matvarer, gjerne er for korte til å kunne si noe om at man bør leve på den måten.

- Hvis man skal legge om en strategi må det være noe som fungerer bra i hverdagen. Det gjør sjelden det ekstreme.

Hanna er enig, og mener man blir mer stresset om man skal kutte ting helt ut.

- Så hvis du går og nekter deg matvarer dere egentlig har lyst på, prøv heller å skape en balanse, sier hun.

Ikke prøv noe nytt

Det er ikke så mye Melina mener man bør unngå dersom du skal løpe langt, men å være forsiktig med kunstig søtning, og sterk mat kan være en fordel.

- Mange som skal løpe langt er bekymret for at de skal måtte på do under løpet, og da kan det være en fordel å droppe den spicy indiske retten du hadde lyst på dagen før. Det kan sette rimelig fart på fordøyelsen, og da kan det hende du ikke får like mye fart på løpinga, ler hun.

Generelt er anbefalingen å ikke prøve noe nytt når du skal løpe langt. Ikke nye sko, nye klær eller nytt teknisk utstyr som kan distrahere deg underveis om det ikke fungerer. Og ikke ny mat.

- Spis det du pleier og som du er vant til at fungerer. Husk at det er forskjell på hverdag og konkurransesetting, så sørg for å ta litt ekstra hensyn i konkurransesammenheng sånn at du har tilstrekkelig med energi i kroppen, sier Melina Magulas.

Klar, ferdig, maraton: Acast | Spotify | iTunes

Denne saken ble første gang publisert 19/03 2020, og sist oppdatert 31/03 2020.

Les også