Klikk.no tester ekstremsport

Tormod tester elvepadling

Per Chr. Pedersen vil padle 1609 fossemeter i løpet av sommeren. Vi ble med på syv av dem.

Publisert Oppdatert

Tormod Granheim

33 år fra Bærum

Jobber med motiverende foredrag for næringslivet og ekspedisjoner utenfor allfarvei

2006: Har klatret opp Mount Everest på en dag. Sto på ski ned Nordveggen - som førstemann i verden

2007: Seilte over Atlanterhavet på en sivbåt. Inspirert av Thor Heyerdahls "Ra"

2008: Tester ekstremsporter for Klikk.no

Vi skal teste: Elvepadling, kiting, utforsykling, buldring, fallskjerm, paraglider og hangglider, longboard skating

Det er vel ingen vits i å velte?

Jeg står ved en frådende elv og kler på meg redningsvest og hjelm. Jeg føler at det er en myk start på sommerjobben min. Jeg er glad i vann. Særlig hvis det er hvitt.

Norgesmester Per Chr. Pedersen har foreslått at vi skal sette utfor det som er ekstremutforløypa under Ekstremsportveko. Elvepadling foregår oftest nede i dype juv med dertil begrenset utsikt. Men akkurat denne elva, ved navn Brandseth, kan man flere steder nyte utsikten fra kajakken. Fordi den er bratt.

Har tjuvtrent

Jeg bør nok skyte inn at dette ikke er et egnet sted å lære å padle. I gamle dager, før jeg startet i jobben som ekstremskikjører, bodde jeg ved siden av en foss. Jeg padlet hver dag. Jeg har med andre ord en viss tjuvtrening. Velter man i denne grunne elva ender det lett med skrubbsår, men som Per sier: "Det er vel ingen vits i å velte?"

Jeg har så vidt sluppet meg ut fra den første bakevja når utsikten blir vid, jeg nærmer meg inngangen på den første av en serie fosser. Det krystallklare vannet blir hvitt og vilt, mens jeg skyter fart, litt som kula i et flipperspill. Men gamle ferdigheter våkner til liv, jeg kommer på ord som støttetak, styretak og andre nyttige knep. Ubønnhørlig kommer Brandseths perle, en foss på syv meter, stadig nærmere.

Lander ikke alltid mykt

Per samler på fosser. Aller helst frie fall. Denne sommeren har han som mål å akkumulere en engelsk mil, eller 1609 meter, i fritt fall. Det betyr mye padling for den ivrige sørlendingen.

Når jeg flyr gjennom lufta, sittende i den lille båten og synker mykt ned i bassenget under fossen, skjønner jeg ideen. Jeg får lyst til å skulke jobben og bli med å padle en engelsk mil selv.

Per gir meg et råd som kan komme godt med om det skulle bli mange fossfall på meg også: "Du bør kjenne en dyktig fysioterapeut, for det er ikke alle landinger som er like myke."

Fakta

NEDSTRØMS: Tormod testet elvepadling sammen med norgesmester Per Chr. Pedersen. 
Tormod tester elvepadling
NEDSTRØMS: Tormod testet elvepadling sammen med norgesmester Per Chr. Pedersen. Tormod tester elvepadling Foto: Foto: Martin Selfors

Få land har bedre muligheter for elvepadling enn Norge. Vi har både bratte elver og mye nedbør.

Passer for: Elvepadling oppleves av mange som en sær og farlig sport, men det er helt opp til utøverne å bestemme hvor røft det skal gå for seg. Sporten passer bra for deg som er glad i vann, men ikke liker å svømme.

Passer ikke for: Har du vannskrekk, eller misliker å ha hodet under vann, er det nok bedre å satse på noe annet.

Startkostnad: Et kurs koster fra ca. 1600 - 2200. Kan tas på en helg hos Sjoa kajakksenter, eller tre kvelder og en helg med Oslo Padleklubb.

Kostnad utstyr: Regn med omkring 10.000 for en ny kajakk, rundt 2.000 for en grei åre og noe sånt som 5.000 for annet utstyr (jakke, spruttrekk, vest, kasteline, mm). Gjør deg selv en tjeneste og ikke spar penger når du kjøper åre.

Hva koster det å være aktiv: De fleste padlere er medlemmer i en klubb, og kjører mye bil til og fra elva, men det er normalt lite slitasje på utstyret, så du trenger neppe et stort vedlikeholdsbudsjett. Men merk følgende tips: Ikke slipp åra om du må ut og svømme...

Adrenalinnivå: Fra veldig lavt til meget høyt, avhengig av hvor du padler.

Er det sosialt: De fleste padleturer er også en roadtrip, med elementer av camping og leirbålshistorier. Mange padlere ferdes i små grupper, men av og til samles flere på f.eks. ekstremsportveko eller Sjoafestivalen.

Er det tidkrevende: Blir du ivrig styres timeplanen din av værmeldingen og du kommer til å elske flom og regnvær. I så fall kan det bli veldig tidkrevende.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning