Klikk.no tester ekstremsport

Bli i lufta med hangglider og paraglider

Med hangglider eller paraglider kan du bli lenger oppe i himmelen. Men det koster litt mer innsats enn fallskjermhopping.

Sist oppdatert

Tormod Granheim

33 år fra Bærum

Jobber med motiverende foredrag for næringslivet og ekspedisjoner utenfor allfarvei

2006: Har klatret opp Mount Everest på en dag. Sto på ski ned Nordveggen - som førstemann i verden

2007: Seilte over Atlanterhavet på en sivbåt. Inspirert av Thor Heyerdahls "Ra"

2008: Tester ekstremsporter for Klikk.no

Vi skal teste: Elvepadling, kiting, utforsykling, buldring, fallskjerm, paraglider og hangglider, longboard skating

Som nybegynner i fallskjerm løste jeg ut skjermen temmelig høyt over bakken. 1700 meter, for å være nøyaktig. Utsikten var fin der oppe. Ideen om å bruke litt mer tid på himmelen virket attraktiv. Men stikkordet var ikke "litt" , for i motsetning til fallskjermkurset - som kan gå raskt unna - må du sette av mye tid, før du kan komme i gang.

Vil du fly hang- eller paraglider må du sette av en hel ferieuke med tilhørende helger, eller samtlige helger i halvannen måned. Når sant skal sies, trenger det ikke ta så lang tid, men nybegynnere kan kun fly under optimale forhold, og i Norge skal det ikke mye til før vinden blir for sterk, eller nedbør setter en stopper for aktiviteten.

Høy fart i hangglider

Vil du fly fra bakken med skjerm har du tre muligheter. Jeg ble med verdensmester Jon Gjerde som foretrekker hanggliderens stive vinge når han skal ut og fly.

- Med hangglideren kan jeg få dobbelt så mye fart som jeg kan med paraglider, smiler han lurt før han tar beina fatt og legger på sprang. Sekunder senere forsvinner han ut i luften under meg.

Jon konkurrerer både i akrobatiske manøvrer og i lengste flyturer. Når han hevder seg i distansekonkurransene rekker han sjelden tilbake til premieoverrekkelsen. Flyturer på noen hundre kilometer er ikke uvanlig. Prinsippet er å finne termikk, såkalte bobler av varm luft, som løfter vingen til himmels raskere enn tyngdekraften klarer å trekke den ned mot jorden. For at dette skal fungere må det være store temperaturforskjeller på bakken.

Speedflyers

Men de siste årene har et nytt alternativ kommet på markedet. Speedflyers er vinger inspirert av fallskjermer, men trimmet som paraglidere. Med disse kan du glemme ordet termikk, men glede deg over ordet fart.

SNART I LUFTA: Jon Gjerde klar for take-off.
SNART I LUFTA: Jon Gjerde klar for take-off. Foto: Foto www.tormodgranheim.com

Fakta

STØTTER AMNESTY: Jon Gjerde.
STØTTER AMNESTY: Jon Gjerde. Foto: Foto www.tormodgranheim.com

Ideen om paraglidere sies først å ha blitt presentert i en artikkel i Flight Magazine i 1954. De første paragliderne utviklet seg parallelt i USA og Frankrike på slutten av 60- og begynnelsen av 70-tallet. Det første VM ble arrangert i Østerrike i 1989.

Passer for: Passer for deg som ønsker å fly for en rimelig penge.

Passer ikke for: Har du flyskrekk, er det ikke sikkert du vil like å fly din egen vinge.

Startkostnad: Kurs koster fra 8000 til 10 000 kroner.

Kostnad utstyr: Regn med fra 20 000 til 30 000 for nytt paragliderutstyr. Vil du fly hangglider må du regne med rundt 50 000 for en komplett vinge.

Hva koster det å være aktiv: Medlemskap i lokal klubb og Norsk Aero Klubb koster rundt 500 kroner i året. Lander du mykt varer utstyret lenge.

Adrenalinnivå: Ser lavt ut på avstand, men noen piloter velger en akrobatisk flystil som tilsier økt adrenalinflyt.

Er det sosialt: Mange utøvere samles ofte på de beste stedene. I finvær er du isolert under hver sin skjerm, men venter du på været, blir det tid for sosialt samvær.

Er det tidkrevende: Bor du ikke i nærheten av et egnet sted må du ut og reise. Relativt tidkrevende aktivitet.

SVEVER: Paraglidere i luftrommet over Voss sentrum.
SVEVER: Paraglidere i luftrommet over Voss sentrum. Foto: Foto www.tormodgranheim.com

Denne saken ble første gang publisert 22/07 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også