Test av sovepose

Mountain Hardwear UltraLamina 32

God allrounder til sommerbruk, litt høy pris.

TEST AV SOVEPOSER: Villmarksliv og Klikk.no har testet 10 soveposer for bruk i sommerhalvåret.
TEST AV SOVEPOSER: Villmarksliv og Klikk.no har testet 10 soveposer for bruk i sommerhalvåret. Foto: Foto: Tungen/Aktivt testteam
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

Mountain Hardwear UltraLamina 32

Portland Norge AS, tlf. 21 93 90 30, www.portland.no

Pris: 1899,-

Vekt: 0,9 kg (0,88 kg inkl pakkpose)

Komf.temp oppgitt (EN13597): 3/8

Vaskeanvisning: 30 grader

Liggelengde: 198 cm

Andre lengder: 213 cm

Lett og kompakt pose, men ikke helt strippet for gode løsninger. Myke og behagelige materialer som er brukt. God hette. Glidelås på begge sider, utformet slik at en kan sitte med posen lukket og samtidig ha begge hendene ut på sidene. Glidelåsene er utstyrt med isolert klaff på innsiden, glir bra. Posen oppleves å ha god plass, god bredde og passform. Leveres med romslig oppbevaringsnett og god komprimeringspose - bra. Utvendig glidelåslomme til småting. Vi opplever temperaturanvisningen litt lav i forhold til opplevd isolasjonsevne. Oppleves ellers bra med tanke på slitestyrke, Enkle, brukervennlige løsninger.

Ulike temperaturskalaer

Slik leser du tabellen

Liggekomfort/praktiske løsninger: Både subjektive observasjoner av hvordan posene oppleves, og mer håndfaste momenter som utforming på hetta, bredde, stramminger, lommer, glidelås osv. Vektlagt med 35 %.

Pakkevolum: Alle posene er sammenlignet innbyrdes i tillegg til vi har brukt median på komforttemperatur for å trekke karakteren opp eller ned. To poser som har samme pakkevolum trenger ikke få samme karakter. Vektlagt med 20 %.

Vekt: Alle posene er sammenlignet innbyrdes i tillegg til at vi har brukt median på komforttemperatur for å trekke karakteren opp eller ned sammenlignet med de andre posene. Vi har også tatt hensyn til at posene har noe ulik lengde. To poser som er like tunge trenger ikke å få samme karakter. Vektlagt med 20 %.

Slitestyrke: Vektet lett da testperioden er kort i forhold til forventet levetid. Poser med vaskeanvisning på 40 grader og lavere har fått trekk. Vektlagt med 15 %.

Fukttoleranse: Yttermaterialet er vurdert med tanke på fukttoleranse. Vektlagt med 10 %.

Total: Samlet vurdering uavhengig av pris.

For fire år siden gjorde vi en lignende test av soveposer. Da opplevde vi at det ble operert med 3-4 ulike temperaturskalaer.

Da skrev vi: «Dette er forvirrende, men dette viser vel bare at det er på tide med en felles standard for måling av disse verdiene». I dag oppgir alle som er representert i denne testen verdier etter EN13537.

EN13537

Den nye standarden krever at man måler 4 verdier:

Komforttemperatur (comfort temperature T-comfort). Denne grensen angir nedre temperaturgrense hvor en forventer at en standard kvinne skal kunne sove komfortabelt. I tillegg passer denne verdien ofte for uerfarne soveposebrukere.

Nedre grense temperatur (limit temperature T-lim). Denne grensen angir nedre temperaturgrense hvor en forventer at en standard mann skal kunne sove komfortabelt.

Nedre ekstremtemperatur (extreme temperature T-ext). Denne grensen angis som en temperaturgrense hvor potensiell farlig nedkjøling kan oppstå etter noe tid (eksempelvis 6 timer) for en standard kvinne.

Maksimumtemperatur (maximum temperature T-max). Denne grensen angir øvre temperatur for hvor en standard mann kan sove komfortabelt uten å svette.

De to første verdiene (T-comfort og T-lim) er de viktigste for oss forbrukere ved valg av sovepose. Testpersonene som har satt den nye EU-standarden er fra Syd- og Mellom Europa. Det er bevist at disse fryser lettere enn folk fra Nord-Europa, som er mer vant til kaldere klima.

Dette gjør at komforttemperaturen etter EN13537 (Tcomfort) avviker noe fra tidligere oppgitt komforttemperatur.

Avvikene blir større for vinterposer enn slike lette sommerposer som vi har testet denne gangen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning