Test av sovepose

Hagløfs Zensor Compact

Godt valg når vekt og pakkevolum er viktig.

TEST AV SOVEPOSER: Villmarksliv og Klikk.no har testet 10 soveposer for bruk i sommerhalvåret.
TEST AV SOVEPOSER: Villmarksliv og Klikk.no har testet 10 soveposer for bruk i sommerhalvåret. Foto: Foto: Tungen/Aktivt testteam
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

Hagløfs Zensor Compact

Hagløfs AS Norge, tlf. 67 53 35 08, www.haglofs.se

Pris: 1499,-

Vekt: 0,81 kg

Komf.temp oppgitt (EN13597): 7/11

Vaskeanvisning: 30 grader

Liggelengde: 183 cm

Andre lengder: 200 cm

Lett og kompakt sovepose. Meget god hette. Merkbart myke materialer som er brukt. Lang glidelås med isolert klaff på innsiden. Utgave med liggelengde 183 cm fås med glidelås på venstre eller høyre side - disse kan kobles. 200 cm-utgaven fås med glidelås på venstre side. Glidelåsen glir bra. Litt smal modell. God og solid pakkpose. Noe ekstra beskyttelse mot fukt i fotenden, men generelt ikke like godt beskyttet som de beste på dette punktet. Oppleves solid. Kan bli litt kald til fjellbruk tidlig og sent på sommeren.

Ulike temperaturskalaer

Slik leser du tabellen

Liggekomfort/praktiske løsninger: Både subjektive observasjoner av hvordan posene oppleves, og mer håndfaste momenter som utforming på hetta, bredde, stramminger, lommer, glidelås osv. Vektlagt med 35 %.

Pakkevolum: Alle posene er sammenlignet innbyrdes i tillegg til vi har brukt median på komforttemperatur for å trekke karakteren opp eller ned. To poser som har samme pakkevolum trenger ikke få samme karakter. Vektlagt med 20 %.

Vekt: Alle posene er sammenlignet innbyrdes i tillegg til at vi har brukt median på komforttemperatur for å trekke karakteren opp eller ned sammenlignet med de andre posene. Vi har også tatt hensyn til at posene har noe ulik lengde. To poser som er like tunge trenger ikke å få samme karakter. Vektlagt med 20 %.

Slitestyrke: Vektet lett da testperioden er kort i forhold til forventet levetid. Poser med vaskeanvisning på 40 grader og lavere har fått trekk. Vektlagt med 15 %.

Fukttoleranse: Yttermaterialet er vurdert med tanke på fukttoleranse. Vektlagt med 10 %.

Total: Samlet vurdering uavhengig av pris.

For fire år siden gjorde vi en lignende test av soveposer. Da opplevde vi at det ble operert med 3-4 ulike temperaturskalaer.

Da skrev vi: «Dette er forvirrende, men dette viser vel bare at det er på tide med en felles standard for måling av disse verdiene». I dag oppgir alle som er representert i denne testen verdier etter EN13537.

EN13537

Den nye standarden krever at man måler 4 verdier:

Komforttemperatur (comfort temperature T-comfort). Denne grensen angir nedre temperaturgrense hvor en forventer at en standard kvinne skal kunne sove komfortabelt. I tillegg passer denne verdien ofte for uerfarne soveposebrukere.

Nedre grense temperatur (limit temperature T-lim). Denne grensen angir nedre temperaturgrense hvor en forventer at en standard mann skal kunne sove komfortabelt.

Nedre ekstremtemperatur (extreme temperature T-ext). Denne grensen angis som en temperaturgrense hvor potensiell farlig nedkjøling kan oppstå etter noe tid (eksempelvis 6 timer) for en standard kvinne.

Maksimumtemperatur (maximum temperature T-max). Denne grensen angir øvre temperatur for hvor en standard mann kan sove komfortabelt uten å svette.

De to første verdiene (T-comfort og T-lim) er de viktigste for oss forbrukere ved valg av sovepose. Testpersonene som har satt den nye EU-standarden er fra Syd- og Mellom Europa. Det er bevist at disse fryser lettere enn folk fra Nord-Europa, som er mer vant til kaldere klima.

Dette gjør at komforttemperaturen etter EN13537 (Tcomfort) avviker noe fra tidligere oppgitt komforttemperatur.

Avvikene blir større for vinterposer enn slike lette sommerposer som vi har testet denne gangen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning