Test av softshelljakker

16 softshelljakker til aktiv bruk

Vi har testet softshelljakker til aktiv bruk vår, sommer og høst.

Publisert Oppdatert

Slik er testen gjennomført

I innhenting av jakker til denne testen har vi i all hovedsak sett etter jakker som skal brukes til aktivt bruk vår, sommer og høst.

For å få et så bra utvalg som mulig har vi likevel tatt inn noen jakker som strekker dette bruksområdet mot mer daglig bruk og mot tidlig/sen vinter.

Testeamet har bestått av 6 personer som har brukt jakkene over tid. De fleste av jakkene har teamet disponert i ca 5 - 6 måneder, mens enkelte nyheter har vi hatt inne i en noe kortere periode.

Jakkene er brukt på ski- og fotturer, i forbindelse med reise, trenings-/mosjonsturer - løp/sykkel/ski og som dagligjakke.

Passform og hva som er praktisk i bruk vil selvsagt alltid ha visse subjektive elementer og være avhengig av type aktivitet og personlige preferanser, men testerne har også på denne testen vært ganske like i sine vurderinger. Jakkene er vurdert av hver tester, rotert i teamet og i tillegg sammenlignet innbyrdes når de har vært samlet.

Vekt som er oppgitt er målt av oss og kan avvike noe fra det produsenten opererer med.

Dette har vi vektlagt

Vindtetthet, vannavvisende egenskaper, pusteegenskaper og lufteegenskaper

Viktig å være klar over at denne type jakke ikke trenger å være helt vindtett. Selv om også disse jakkene betegnes som skalljakker er de ikke vanntette på linje med f. eks en hardshelljakke, men de skal være vannavvisende. Pusteegenskaper og luftemuligheter begrenses av materialet som er brukt og ulike løsninger.

Egenvekt

Vekt er viktig både med tanke på opplevd komfort og om klærne skal pakkes i sekken.

Slitasje

Generell slitasje er vurdert. Sømmer, nett i f. eks lommer, lamineringer, glidelås og vanlige slitasjepunkt er sjekket.

Passform

Klærne må sitte godt, føles behagelig på og ikke hemme bevegelser som er vanlige ved bruk av slikt tøy.

Tekniske- og praktiske løsninger

Utforming av hette og betjening/justering av denne. Lommer - størrelse og plassering av disse. Generell produksjonskvalitet med tanke på sømmer og f eks teiping. Vask og vedlikehold. Vi har også vurdert glidelås, vindklaffer, justeringer og ulike stramminger under dette punktet.

Ulike bruksområder

Generelt kan en si at en softshelljakke er best egnet når du trenger en noe isolerende, vindtett ytterjakke til bruk under tørre forhold. Softshell kombinerer egenskapene til fleece og hardshell (f. eks plagg med GoreTex/Dermizax) - mange modeller har en myk., isolerende fleece på innsiden og en glatt, smidig, vind og vannavvisende utside.

På den andre siden er flere av jakkene så tynne at de isolerer lite.

På de varmeste sommerdagene blir enkelte av disse jakkene for tykke. Et par jakker utpeker seg som best egnet til tidlig og sen vinter . Med aktiv bruk mener vi at jakkene skal kunne brukes til mer ut over å fungere som en dagligjakke til og fra jobb, eller til og fra butikken.

Flere av jakkene som ikke når helt opp i denne testen fungerer meget godt som dagligjakker, men kommer litt til kort med tanke på passform, tekniske- og praktiske løsninger. Er du imidlertid ute etter en enkel jakke til daglig bruk kan du finne gode jakker til en veldig fin pris.

Vindtetthet

Flere av jakkene får kommentarer på at de ikke er helt vindtette. Vi har trukket litt for det i vurdering av disse jakkene, men dette må en i tillegg vurdere ut fra sitt bruksområde. Skal en bruke jakken med noe intensitet i sommermånedene kan det være en fordel at jakken ikke er 100% vindtett for å få god nok lufting. Tenker du å bruke jakken på en tid hvor en kanskje får noen minusgrader sammen med vind er det absolutt en fordel at jakken er helt vindtett.

Vi har testet et godt utvalg av de softshelljakkene som er på det norske markedet. Ikke absolutt alle er representert, noe som skyldes at enkelte merker ikke hadde egnete modeller tilgjengelig til testgjennomføringen.

Ingen softshelljakker får karakter 6

Vi fant ingen jakker som får toppscore. En 6-er skal henge høyt, og vi mener at ingen i denne testen er så mye bedre enn de andre. Noe av bakgrunnen er at begrepet softshell er veldig vidt og mange av jakkene har ganske forskjellige materialer.

Vi fant imidlertid mange jakker som utpeker seg på enkelte bruksområder.

Er du på jakt etter lette fleecejakker eller vanntette, pustende skalljakker, bør du sjekke våre nyeste tester av disse.

Vi tester jakkene i ca. et halvt år, til vi er sikre på å levere et testresultat du kan stole på. Vi har også nylig testet hele skalldresser.

Store forskjeller på materialene som kalles softshell

Det er ganske store forskjeller på de ulike materialene som kalles softshell.

Noen er tykke, noen er meget tynne, noen har meget bra stretch, enkelte puster meget bra, noen er helt vindtette mens andre er mer eller mindre vindavvisende. Alle i denne testen er mer eller mindre vannavvisende, men ikke vanntette på lik linje som en regnjakke eller en skalljakke(hardshell).

Til daglig/rolig bruk trenger en ikke merke så stor forskjell på de ulike materialene, men til mer aktiv bruk vil en merke forskjeller både i pusteegenskaper, stretch og ikke minst passform og en del løsninger med tanke på plassering av lommer, utforming på hette osv.

Få alle de beste Klikk-testene: Meld deg inn Tester og Ting på Facebook.

Dette bør du passe på

God passform er viktigst om en skal bruke jakken til aktiviteter som gir generelt store bevegelser og f.eks store armutslag. God lengde i livet og gjerne et forlenget ryggparti et viktig om en tenker beskyttelse mot vær og vind.

Lommer er viktig. To ytterlommer med god størrelse og gjerne en liten bryst/innerlomme er bra. Isolasjonsevne må tilpasses bruksområde og årstid.

Hetta (om jakken har dette) må dekke godt - også på sidene, følge hodets bevegelser, ha gode justeringsmuligheter og gjerne ha en skjerm.

Halsen må dekke godt slik at du får god beskyttelse mot vind.

Glidelåser må gli lett. De bør ha en skikkelig stormklaff på ut- eller innsiden og gjerne være av vindavvisende/vannavvisende type.

Vaskeanvisning på 40 grader maskinvask mener vi bør være et minimum på klær som gjerne brukes til trim og trening.

Vekt og pakkevolum er viktig om jakken skal med i sekken på lengre turer. Luftemuligheter hjelper selvsagt med tanke på å få ut svettedamp fra innsiden.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning