Test av skalljakker for kvinner

Disse fire skalljakkene får terningkast 6

De beste skalljakkene for ruskevær.

SKALLJAKKER: Vi har testet 14 skalljakker. Disse fire får terningkast seks.
SKALLJAKKER: Vi har testet 14 skalljakker. Disse fire får terningkast seks. Foto: FOTO: Produsentene
Publisert Oppdatert

Tips:

Impregner jakken jevnlig, så varer den mye lengre. Vask-inn-impregnering fungerer bedre enn sprayimpregnering, men kan senke pusteegenskapene noe. Spray er bra for å forsterke utsatte områder, som skulderpartiet og underarmene.

Disse har testet:

Tre turvante har trosset været: Julie Mowinckel, som suverent gjennomførte halv Ironman i 2012, og er medisinstudent med instruktørerfaring fra løping og fallskjermhopping. Ingunn Selvåg, brannmann og aktiv løper som har gått Norge på langs og konkurrerer i crossfit, og Maren Haugeto, ShapeUps egen turnisse.

Skalljakker er vind- og vanntette ytterplagg som du trekker utenpå annet tøy for å unngå å bli våt og frossen på tur.

Tidligere i år har vi testet skalljakker for menn, nå er det damejakker vi tester.

Dette er en skalljakke

Gode skalljakker skal være både vanntette og pustende, slik at du verken blir våt eller klam.

Men du får ikke det beste av alle egenskaper i ett og samme plagg. Gode materialer er så teknisk avanserte at vann fra utsiden ikke trenger gjennom membranen, mens damp likevel kan slippe ut fra innsiden.

Slike skallmaterialer puster bra i forhold til gummiert regntøy, men er likevel ikke like bra som en vindtett anorakk eller softshell.

Derfor er det oftest en fordel å bruke andre materialer hvis du skal trene utendørs i tørt vær, for eksempel på løpeturer, da blir du mindre klam. Men på tur i vått vær, eller når skyene truer i horisonten, da er det skalljakken som gjelder.

Best i test

Den beste i denne testen er Mountain Hardware Women's Spinoza. Den egner seg til mye aktivitet, og holder deg tørr selv i hardt vær.

Lignende egenskaper har også Marmot WM's Speedri, Berghaus Vapour Storm Jacket og Arc'Teryx Beta LT Jacket. Alle disse får terningkast seks.

Mens McKinley Millen Light er et kupp for dem med dårlig råd, og Jotunheim Åmilom jakke dame er best av de som ikke er beregnet på høy aktivitet.

Derfor heter det skalljakke

Det heter skalljakke fordi man gjerne kler seg etter et trelagsprinsipp når man skal ut på tur. Det innerste laget, ull eller superundertøy, skal holde deg tørr og varm. Mellomlaget, som en fleecejakke, isolerer mot kulde, og det ytterste laget, «skallet», holder vind og regn ute. Skall er en fellesbetegnelse for mange typer materialer, der Gore-Tex kanskje er det mest kjente - men langt fra det eneste som funker.

Det er ikke bare materialet som avgjør hvor godt en jakke holder regnet ute, tapede sømmer og vanntette glidelåser er også et must. Pusteegenskapene er best når jakken sitter tett mot kroppen, løse jakker er ofte klammere i lengden.

Siden skallmaterialene ikke er best på pusting, er det en stor fordel med ekstra lufteåpninger.

Tung sekk kan føre til at du utsetter tøyet for ekstra mye svetting. Men det er fullt mulig å pakke sekken lettere.

Testen omfatter ulike skalljakker

I testen har vi tatt med alt fra jakker av topp kvalitet som tåler mye vær og aktivitet, til rimelige jakker for enkle behov. Noen jakker er fôret med mesh, og er dermed ikke klassiske skalljakker. Disse er ofte rimeligere, og klammere, men meshen gjør at du ikke kommer inntil det kondenserte vannet på innsiden av «skallet». Dessuten gir fôret et ekstra luftlag og dermed isolasjon.

For lange, krevende turer er ikke dette en optimal løsning. Men de kan funke hvis du først og fremst går tur.

Hva du bør velge kommer an på hva du skal bruke den til. Aktivitet med mye eller lite svetting? Hvilken årstid bruker du den mest? Vintertrening krever en helt annen påkledning enn sommertrening.Tenk gjennom hva som er ditt typiske bruk og hvor mye penger du kan avse. Det er ikke nødvendig å betale det hvite ut av øyet hvis du for det meste skal gå rusleturer eller sitte i ro med en fiskestang.

Trykk her og følg oss på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Vi har testet 21 langrennsski

Stor test: 19 termoser

Vi har testet 14 par lette fjellsko

Stor test av dagstursekker

Vi har testet 14 lette dunjakker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning