test av skallbukser for menn

Store kvalitetsforskjeller på skallbukser

Vi har testet syv skallbukser for helårsbruk.

TEST AV SKALLBUKSER: Vi har testet sju skallbukser, og det er store forskjeller i pris, vekt og slitestyrke.
TEST AV SKALLBUKSER: Vi har testet sju skallbukser, og det er store forskjeller i pris, vekt og slitestyrke. Foto: FOTO: Randulf Valle
Publisert Oppdatert

Tidligere har vi testet skallbukser for kvinner i softshell. Nå har magasinet Villmarksliv testet syv skallbukser for menn.

Det meste som selges av skallbekledning, er basert på kjente membraner som Gore-Tex og Dermizax. Denne gangen har vi testet produkter basert på andre materialer.

Tesvinnere

Klättermusen stikker av med begge testvinnerne denne gangen. Klättermusen Njord bukse kåres til testvinner, og Klättermusen Freke Salopette får prisen beste vinterbukse.

Hva slags behov har du?

Ingen dresser har like gode egenskaper under alle årstider og forhold. Valg av skalldress handler derfor om å prioritere egenskaper. Sommerstid skal dressen ofte ligge en del i ryggsekken, da er vekt og volum viktig. Vanntetthet er også viktig for sommerbruk.

Jegeren ønsker gjerne en dress som ikke bråker for mye og som har duse farger. Høye bukser bør ha mulighet for lettvint dobesøk uten å ta av jakka, iallfall på lengre teltturer.

Vinterstid ønsker man en solid dress med skikkelig hette og god overlapp mellom bukse og jakke. Vekt og nedpakket volum har mindre å si enn om sommeren, og vanntetthet er heller ikke så viktig i tørre og kalde vinterforhold.

Store prisforskjeller

Det er store prisforskjeller på plaggene i testen. Hver bruker må vurdere hva som er budsjettrammen. Det er imidlertid ingen tvil om at du får et bedre og mer slitesterkt produkt om du går for toppmodellene i testen, slik at kostnadsforskjellen over tid ikke nødvendigvis blir så stor.

For noen av plaggene er det rabatt dersom du kjøper både bukse og jakke i samme modell. Her finner du testen av skalljakkene.

Slik er produktene vurdert:

Produktene har fått karakterer fra 1 til 10 i kategoriene under. Totalsummen er regnet om til terningkast.

Ventilasjon og vanntetthet: Manglende vanntetthet trekker mest ned. Vektlagt med 20 %.

Snitt og bevegelighet: Både stoff og design spiller inn. Vektlagt med 20 %.

Funksjon og detaljer: Hvordan fungerer glidelåser, hette, luftemuligheter, lommer, justeringer o.l. Vektlagt med 20 %.

Slitestyrke: Motstandsdyktighet mot slitasje og skader samt funksjonsdyktighet ved eventuelle skader, spesielt på glidelåser. Vektlagt med 20 %.

Allsidighet: Kan plagget brukes til flere aktiviteter, i ulike miljøer og gjennom flere årstider? Egenvekt og pakkvolum. Vektlagt med 20 %.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning