Test av skalljakker for menn

Nei, skalljakka må ikke være i gore-tex

Vi har testet åtte alternativer.

TEST AV SKALLJAKKER: Disse to skalljakkene fra Klättermusen ble testvinnere i årets test av skalljakker for menn.
TEST AV SKALLJAKKER: Disse to skalljakkene fra Klättermusen ble testvinnere i årets test av skalljakker for menn. Foto: FOTO: Randulf Valle
Publisert Oppdatert

Det meste som selges av skallbekledning, er basert på kjente membraner som Gore-Tex og Dermizax. Bladet Villmarksliv har prøvd åtte jakker basert på andre materialer.

Hensikten med å teste andre materialer enn Gore-Tex og Dermizax, er primært å undersøke kvaliteten til alternativene.

For en villmarking som skal handle ny turdress er det enkelt og trygt å holde seg til kjente materialer og membraner. Nettopp derfor ønsker vi å sjekke et utvalg av alternativene.

Tidligere i høst testet vi softshellbukser til kvinner, for å teste alternativer til skallbuksa.

Testvinnere

To av jakkene får terningkast fem, og er dermed testvinnere. Begge jakkene er fra samme merke, nemlig Klättermusen Skibladner jakke og Klättermusen Glaser jakke.

Skallbekledningen er en viktig del av utstyrsgarderoben, og mange villmarkinger bruker samme skalldress året rundt. Testen og vurderingene er basert på variert helårsbruk.

Minst forskjell blant de dyre

Spesielt for de dyrere plaggene i testen observerer vi ingen grunnleggende forskjell i egenskapene sammenlignet med Gore-Tex og Dermizax.

Det er da også mye annet som er viktig for en skallbekledning enn selve materialet. Utførelsen har ofte like mye å si. Vanninntrengning skjer for eksempel ofte i sømmer og glidelåser. Pusteevnen påvirkes av taping i sømmer og hvor stor del av plagget som har doble stofflag – for eksempel i lommer.

Slik er produktene vurdert:

Produktene har fått karakterer fra 1 til 10 i kategoriene under. Totalsummen er regnet om til terningkast.

Ventilasjon og vanntetthet: Manglende vanntetthet trekker mest ned. Vektlagt med 20 %.

Snitt og bevegelighet: Både stoff og design spiller inn. Vektlagt med 20 %.

Funksjon og detaljer: Hvordan fungerer glidelåser, hette, luftemuligheter, lommer, justeringer o.l. Vektlagt med 20 %.

Slitestyrke: Motstandsdyktighet mot slitasje og skader samt funksjonsdyktighet ved eventuelle skader, spesielt på glidelåser. Vektlagt med 20 %.

Allsidighet: Kan plagget brukes til flere aktiviteter, i ulike miljøer og gjennom flere årstider? Egenvekt og pakkvolum. Vektlagt med 20 %.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning