Test av rubbeski:

De beste smørefrie skiene

Test av rubbeski: Disse smørefrie skiene går så det griner på våt og grovkornete påskesnø.

GODE NULLFØRESKI: Før var smørefrie rubbeski først og fremst beregnet for fuktig nysnø rundt null grader.
GODE NULLFØRESKI: Før var smørefrie rubbeski først og fremst beregnet for fuktig nysnø rundt null grader. Foto: Foto: SKIsport
Publisert Oppdatert
HÅRETE GREIER: Feste på rubbeskiene kommer av hår som løftes ut i festesonen med ulike grader av sandpapir.
HÅRETE GREIER: Feste på rubbeskiene kommer av hår som løftes ut i festesonen med ulike grader av sandpapir. Foto: Foto: SKIsport

Dette er rubbing

Rubben er hår i sålen som børstes fram med sandpapir. Hårene gir feste, men bremser også skiene. Derfor skal rubbeski smøres i festesonen.

Rubbeski smøres med silikon, fluorgel, fluorspray eller fluorpulver.

Rubbeski har et videre bruksområde enn før.

Få flere ski- og smøretips i bladet SKIsport:

Smøretips til turen

1. Ta med sandpapir gradering 100 og en flytende fluor på turen.

2. Glipper det, kan du rubbe opp hårene kraftig i fiskebeinmønsterbegge veier slik at et kryssmønsteroppstår.

3. Motsatt vil en silikon eller gel somtørkes inn noen minutter redusere ising. Også sandpapir (100-papir) som gnis ilengderetningen tre-fire drag om gangen, vil kunne redusere ising

Leverandørene

Fischer: www.finor.no

Madshus: www.madshus.no

Peltonen: www.elbe.no

Rossignol: Pure Sensation, tlf.: 22 30 02 08

PS: Atomic ville delta på testen, men testski ble ikke mottatt.

Ulike festesoner

  • Tre av leverandørene har felt inn et mykere gummiert belegg i festesonen, unntatt Peltonen, som rubbet svartsålen (58,5 cm).
  • Fischer har den lengste «skifellen» av alle på 61,5 cm. Rossignols er 59 cm, mens Madshus har 46 cm pluss rubbing foran, eventuelt bak skifellen.
  • Rossignol har en buet form på begynnelsen og slutten av denne fellen, mens Fischers er rett skråstilt og Madshus' er rett.
  • Vi foretrekker at den er vinkelrett på skien under pålegging av voks. På den annen side kan det ha noe for seg med en skrå eller buet form for å få en mindre brå overgang mellom feste og glidsonen.
  • Også selve «fellene» har ulike egenskaper. Fischers skifelle virket mer porøs og trenger mye flytende gel for å mettes. Rossignol ligger her som nr. to, Madshus er nr. tre og lettest å fylle er Peltonens svartsåleski.
  • Dermed går det minst gel på en Peltonen-ski.

Bladet SKIsport har testet rubbeski fra de viktigste leverandørene i det norske markedet. Og la det være sagt med en gang: Alle skiene som er testet, holder et meget høyt nivå og kan trygt anbefales.

Nullføreski

Hensikten med rubbeski er å mestre skiftende forhold rundt null grader, men de nye rubbeskiene går også utmerket på "påskesløsj", det vil si gjennomvåt, kornete snø.

Når festevoks eller klister gir både glipptak og ising ved store høydeforskjeller, som det ofte er på lange turer, kommer disse skiene virkelig til sin rett.

Best på langtur

Rubbeski ser ut til å få en renessanse etter at nye belegg er felt inn i festesonen på skiene. Særlig til langturer og i lange turrenn vil en slik ski ha sin styrke.

Men helt vedlikeholdsfrie er de ikke.

Bør slipes

Selve rubben er egentlig hår som skal børstes fram med sandpapir. Det er disse hårene som gir feste, men de vil naturligvis også kunne bremse glid.

Derfor skal rubben være gradert: Grovt (60) midt under skiene, middels fint sandpapir (80) lenger ut, og de siste fem-sju centimetrene av festesonen sliper du med 100- eller 120-kornspapir. Denne graderingen gir en god kombinasjon av feste og slipp.

På nettsidene til Madshus og er dette godt beskrevet: www.madshus.no. Se også www.fischer-ski.no.

Silikon eller fluor

Alle slike ski skal smøres i festesonen med silikon (desidert billigst), flytende fluorgel, fluorspray eller gnis inn med fluorpulver (dyreste metode). Madshus anbefaler fluorspray fordi den tar mindre av festet enn gel.

Etterpå må belegget tørke inn noen minutter.

Se video: Legg klister riktig

Skiprodusenten Fischer peker på at festet med jevne mellomrom bør renses for smuss med vanlig skirens og rubbes opp med sandpapir for deretter å settes inn med et middel som hindrer ising.

Slik testet vi

De ulike måtene å bygge skiene på gir ulike egenskaper. Så langt har vi testet skiene med Rex Silikonspray eller Hydrex i festesonen. Vi valgte ikke å røre rubben, men smøre dem likt. Det er mulig noen av de mest aggressive skiene kunne fått bedre glid med mer pussing.

Fabrikantene anbefaler kundene å bli kjent med skiene ved å eksperimentere med rubbingen selv.

Ising

Et ytterpunkt vi testet var ved minus tre grader i luft og snø samt kraftige snøbyger og fuktighet på 88% rH. Da iset alle skiene så lenge vi ikke holdt dem i gang i den glaserte løypa. Rossignol og Fischer med den lengste skifellen iset mer enn Madshus og Peltonen.

Best på "påskeføre"

Med langvarig regn, pluss tre grader og gjennomvåt kornet snø, altså såkalt rossaføre, satt alle skiene meget godt og hadde en akseptabel slipp.

And the winner is...

Rossignol og Fischer satt bedre enn de to andre, men Peltonen og Madshus hadde i særklasse best glid. Dette kunne nok vært utliknet noe med sandpapir og gel.

I sum vurderer vi Madshus og Peltonen som de best skiene, siden de to har hatt best slipp og feste. Madshus har en noe større fleksibilitet og passer på flest typer føre.

For hvermannsen som ønsker best mulig feste i forhold til gliden, tror vi Rossignol og Fischer vil være det beste valget.

Les mer om rubbeski og preparering av ski i SKIsport nr. 2/2009. Gå til nettsidene til SKIsport her.

Se også video:

Legg klister riktig

Les mer:

Klikk Trening

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning