Test av mellomlagsjakker i fleece 2016

- Usannsynlig gode materialer og nydelig passform

Testvinneren beskrives som en legende av en fleecejakke.

TEST AV MELLOMLAGSJAKKER 2016: En mellomlagsjakke skal isolere godt og holde deg varm. Fleece er glimrende til turbruk, blant annet fordi det er lett og det tørker fort.
TEST AV MELLOMLAGSJAKKER 2016: En mellomlagsjakke skal isolere godt og holde deg varm. Fleece er glimrende til turbruk, blant annet fordi det er lett og det tørker fort. Foto: Foto: Bjørg Selvåg
Publisert Oppdatert

Vi har testet:

Tre friluftsfantaster har holdt varmen i vinter:

Camilla Ianke: friluftslivsinstruktør som leder guidefirmaet Northern exposure, har krysset Grønland to ganger og vunnet dameklassen i amundsen-pulkløpet over hardangervidda i 2013, -14 og -15.

Bjørg Selvåg: tidligere yrkesoffiser med ti år i Forsvaret som har krysset Grønland, og tar guideutdanning for bratt friluftsliv (Nortind).

Maren haugeto: profesjonell tester og journalist.

Mellomlagsjakker er isolerende jakker du kan ha mellom et innerste lag av superundertøy eller ullundertøy, og et ytterste lag av skalljakke eller vindjakke.

Mellomlagsjakker kommer i ulike varianter. Vi har testet fleecejakker med hette.

Testvinnere:

Fire jakker fikk terningkast seks. Testvinner ble Hoiudini Ws Power houdi.

De tre andre som fikk full pott på terningen var Haglöfs serac hood women, Arcteryx fortrez hoody womens og Mammut schneefeld jacket women.

Hvorfor har vi testet mellomlagsjakker?

En mellomlagsjakke skal isolere godt og holde deg varm. Fleece er glimrende til turbruk. Bomull blir vått, kaldt og tungt, så bare glem det!

Ull er topp, men gjør seg best innerst, fordi ull holder deg varm selv når du blir svett og fuktig. Fleece er lett, tørker fort, og ikke minst isolerer det godt. Fleecematerialer er ofte slitesterke også.

Den aller viktigste egenskapen

Isolasjon er den viktigste egenskapen til fleecejakken.

Fuktegenskaper er mindre viktig, siden jakken uansett gjerne tas av før du begynner å svette. Likevel er det fint at den transporterer svette greit, og tørker raskt om den blir våt.

Det er heller ikke meningen at fleecen skal ta av for regn, da skalljakken eller vindjakken skal gjøre den jobben. Likevel har noen av fleecejakkene i testen et lett vannavstøtende ytre, som en bonus.

Passform viktig

Passformen er viktig. Jakken må sitte godt, gli smidig inn under en skalljakke og tres lett over ullundertøyet. Passform og elastisitet skal sammen gi god bevegelsesfrihet, så du kjenner minst mulig til jakken når du beveger deg.

Sjekk særlig at det er behagelig å vri hodet til siden med hetten på, og at du får strukket albuene framover i bøyd stilling, uten at jakken hindrer deg.

For at du skal holde deg varm, må ikke bare stoffet isolere godt. Jakken må også ha et lunt snitt, altså slutte godt om hender, hofter, hals og ansikt.

Detaljene har mye å si: Tommelhull, glidelåser og innstramminger må være slik du liker dem. Skal du bruke ski- eller klatrehjelm, må hetten være hjelmkompatibel.

Testutvalg

Vi har testet 13 mellomlagsjakker i fleece med glidelås og hette. Produsentene har selv valgt ut modeller.

Vi testet varme fleecejakker, altså ikke jakker for de høyeste aktivitetsnivåene.

Bruken vi testet for var mer seig gange på vidda, enn intervall med blodsmak.

Nivået på produktene var høyt, mange scorer godt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning