Test av havkajakker

Zegul 530

Trang og kjapp

Publisert Oppdatert

En lettpadlet kajakk som kan kantres hardt uten at man mister balansen. Litt dårlig initialstabilitet men lettmanøvrert. Designet for akselerasjon og lett å drive.

Testernes vurdering

En kajakk med lite volum for små og mellomstore padlere som vil ha trangt sete og en kajakk som svarer på hvert eneste tak. Både fordekk og akterdekk er lave, noe som gir god plass for padlingen. Den som vil ha med bagasje bør ikke veie mer enn 70 kg. Passer for mosjonspadling og lengre turer.

Padleegenskaper

Modellen skiller seg en hel del fra de øvrige i testen. Den er langsmal med skarpe SLAG, dermed lett å drive og litt rett når man setter seg i den. Til gjengjeld kan man legge seg langt ut til siden uten å kantre. Kanskje ikke førstevalget for nybegynnere, men noe for den viderekomne som ønsker en kajakk med kjapp respons. Litt tung å styre i surf når den er tungt lastet, så det er viktig at eventuell oppakning ikke konsentreres i midten av kajakken.

Sittebrønn/sete

Her sitter du godt under det lave dekket, men det er ikke gode muligheter for å variere sittestilling. Under skroget er det plass til føtter mindre enn skostørrelse 42. Setet er godt stoppet med justerbar ryggstøtte. Polstrede knestøtter. Benlengden kan justeres trinnvis i ganske små trinn. Pedalene «svever» i luften og er litt veike når man trår til ordentlig. Det burde gå å vinkle dem fremover for å støtte hælene bedre.

Styresystem

Kajakken vi testet har både skegg og sleperor, og her er testerne vår uenige. Noen synes at skegget var fantastisk, andre mener den burde fjernes. Andre mente at roret må vekk, og vi kan bare konstatere: Begge deler tar plass, veier mye og koster ekstra.

Lasteluker og detaljer

Lukene i gummi fungerer bra og den bakre er større for å få inn større sekker. På dekklinene er det ingen anmerkninger, derimot savner vi nett på dekk. Skegg og ror er ekstrautstyr, til og med i 550-lengde. Designet av Johan Wirsén, produsert i Estland.

Fakta

Zegul 530

www.tehemarine.se

Pris: 18.870,- inkl. skegg og ror

Materiale: Glassfiber forsterket med karbonfiber/aramid

Lengde: 530 cm

Bredde: 52 cm

Vekt: ca 24 kg

Makslast: 130 kg

Sittebrønn: 83x45 cm

Lasteluke foran: 24 cm diameter

Lasteluke bak: 44x26 cm

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning