Test: River 530 Hydra

Tar båttypen til et nytt nivå

River har lansert en av de mest spennende mykplastbåtene til nå. Det gjør at nyheten kan konkurrere på helt andre områder enn tidligere. 

SPORTSLIG KJØREOPPLEVELSE: Den nye River-modellen har fine fartsegenskaper, og er den raskeste mykplastbåten vi har kjørt. 
Publisert

River Boats i Fredrikstad har lang tradisjon med rotasjonsstøpte båter i polyetylen, populært kjent som mykplast.

I 2018 overtok Reidar Gjølstad og Christoffer Haarbye bedriften, begge med erfaring fra Eker Design og Hydrolift siden midten av 1990-tallet.

I 2022 dukket den nye River 460 opp, og nå i januar 2025 debuterte River 530 Hydra på den store Boot-messen i Düsseldorf.

– Dette er en båt vi har holdt på med et par år, i tett samarbeid med slovenske Roto, som en gigant innen rotasjonsstøpte produkter. Sammen har vi utviklet 530 Hydra og katamaranen Korkyra 650. River tok hovedansvaret for 530, mens Roto har vært mest involvert i katamaranen, sier Reidar Gjølstad.

– Det er svært kostbart å utvikle en form for polyetylenbåter, og derfor må vi være helt sikre på at båten har de riktige egenskapene før vi går til det steget, forklarer Gjølstad.

For River 530 Hydra innebar det å bygge en prototyp, eller en såkalt plugg, som ble testkjørt grundig før det ble laget en endelig produksjonsform.

ALLSIDIG: Konseptet er en praktisk konsollbåt med god bredde, mange sitteplasser og høy stabilitet. 

I tillegg gjorde Haarbye flere avanserte 3D-analyser av skroget underveis i prosessen.

Bedre effektivitet

En av årsakene til denne møysommelige utviklingsprosessen er det steppede skroget. En løsning ofte forbundet med raske båter, gjerne med toppfart godt på nordsiden av 50-knopsmerket.

Gjølstad understreker imidlertid at dette steppet ikke handler om fart, men om effektivitet og forbedring av egenskapene når båten skal i plan. 

Jeg får anledning til et første møte med River 530 Hydra under norgesdebuten på Sjøen for Alle i mai. En stille morgen før messen åpner, sniker jeg båten ut av havna med Gjølstad som copilot. 

Svært god stabilitet

Allerede mens vi løsner fortøyningene og legger inn fenderne, legger jeg merke til et par viktige egenskaper med den nye modellen.

LETTVINT: Polyetylen er et robust materiale og bidrar til at båten er enkel i bruk. Stor dørkplass, tilstrekkelig passasje ved konsollen og mulighet for inn/utstigning via aktersofaen hjelper også.

Det ene er svært god stabilitet når båten ligger i ro, det andre de gode plassforholdene om bord.

Bredden på 2,17 meter er med å påvirke begge disse forholdene, dessuten er fribordet høyt og dørkplassen god. Dermed føles det trygt å bevege seg rundt i båten. 

Masse sitteplass

Båter i denne størrelsen er ofte godkjent for seks personer, der det ikke alltid er like tydelig hvor folk skal sitte.

River 530 Hydra tar dette til et nytt nivå, og er godkjent for åtte personer under CE-kategori C (kystforhold, bølger opptil to meter) og 10 personer under kategori D (beskyttet farvann, bølger på inntil 0,5 meter). 

Takket være den store U-formede sittegruppen forut og en aktersofa i full bredde er det rikelig med sitteplasser om bord.

Ryggstøtten på sofaen er litt smalere enn sitteputen, og sammen med vippepute på begge sider kan du lett komme deg ut og inn av båten. Puter, bord og soldekk forut er ekstrautstyr. 

FUNKSJONELL: Konsollen har plass til det meste du forventer i en slik båt, eventuell kartplotter får plass over gir/gasspak. Litt finslip på finish og design, så blir det bortimot perfekt. 

Overraskende

I tillegg har 530 Hydra en bred konsoll for båtstørrelsen, med plass til to overraskende gode stoler bak vindskjermen. Her er det vippepute i forkant og høy rygg, pluss dempet stolsøyle, slik at sittekomforten blir svært god.

Utformingen av konsollen gir plass til kartplotter og gass/girspak i midten, to drikkeholdere foran copiloten, håndtak på hver side og fordypninger i overkant – sistnevnte fin for ting som mobiltelefon så lenge forholdene er rolige. 

Fungerer i praksis

Et steppet skrog på denne typen båt kan virke som en gimmick uten særlig praktisk betydning. Etter å ha tøffet rolig noen minutter i fem knop, blir det motbevist når jeg tar båten opp i plan.

Båten går svært lett opp og det går faktisk an å stabilisere farten allerede rundt 10–11 knop. Testeksemplaret er utstyrt med største motor på 100 hk, i dette tilfellet en kraftig toliters utgave fra Tohatsu.

Copilot Gjølstad forteller at et av hovedpoengene med steppet skrog er at båten også skal fungere fint med mindre motor.

– Anbefalt motorstørrelse starter på 50 hk, og den første prøvekjøringen viste nesten 30 knop i toppfart, sier Gjølstad.

Indre Oslofjord viser seg fra en relativt rolig side. Det passer bra for gjennomføringen av testmålingene, men er ikke like fint når det kommer til bedømmelsen av sjøegenskapene.

KOMFORT: Høy rygg, solid sidestøtte og lett demping i stolsøylen sørger for bedre sittekomfort enn normalt i denne klassen. 

Oppførsel som en glassfiberbåt

Det retter de store hekksjøene fra en Fairline i halvplan ut fjorden på, og inntrykket er at båten oppfører seg ganske likt det du opplever med en familievennlig glassfiberbåt i samme klasse. 

Har du kjørt en del med polyetylenbåter i bølger, vet du at det er et viktig kompliment for 530 Hydra.

Polyetylen er av natur mykere enn glassfiber, og dermed blir jobben med å gjøre båten stivere helt sentralt. Dette gjelder spesielt større modeller med høyt fartspotensial. 

I dette tilfellet handler det om en prosess der båten blir støpt med flere lag, to stive innerst og ytterst, samt et skumlag i midten.

I tillegg kommer såkalte «kissoffs», enkelt forklart innstøpte støttestag mellom dørk og skrog. Så langt jeg kan bedømme fra min testkjøring fungerer det utmerket, selv om jeg nok helst ville hatt litt røffere forhold over tid. 

LAST OPP: Sittebenkene forut sørger for flere sitteplasser. Bord og oppbevaringskasse er eksempler på ekstrautstyr til baugområdet. Sistnevnte sørger også for soldekk. 

Tåler kreftene

Uansett, den sterke Tohatsu-motoren lar den nye River-modellen spille på hele registeret. Båten trimmer fint ut og jeg noterer ny personlig fartsrekord i polyetylenbåt på 37,5 knop. Følelsen er livlig og sportslig, men ikke utrygg på noen måte.

Tabellen for testdata viser at du kan senke turtallet til behagelige 3000–4000 o/m og likevel ha marsjfart på 17 til 26 knop.

Med støynivå på drøyt 80 dBA og forbruk i området 9 til 16 liter per time er det hyggelig både for ørene og lommeboka.

Personlig liker jeg meg aller best mellom 4000–4500 o/m, da går Tohatsu-motoren på sitt peneste og du forflytter seg svært effektivt gjennom skjærgården. 

Båten jeg kjører er et av de første eksemplarene, og det gjenstår noen småjusteringer før teamet hos River er 100 prosent fornøyd.

KVIKK KOMBINASJON: Med Tohatsus kraftige toliters 100-hester får båten vist hva den kan. Stepskroget sørger for at du skal få gode egenskaper selv med en 50-hester. 

Viktigst i dette tilfellet er likevel at River har fått til de tingene de ønsket da de startet utviklingen av båten, og at totalkonseptet virker overbevisende.

Og hvorfor det? I mitt tilfelle at jeg i løpet av testturen knapt har tenkt over at dette er en rotasjonsstøpt båt. Og da har River tatt båttypen til et nytt nivå. 

Vi Menn Båt mener:

Det er alltid morsomt med nye, gode båter. Og ekstra gøyalt blir det når produsenten strekker strikken, legger til elementer som skal forbedre opplevelsen for kunden – og lykkes i forsøket.

Slik er i alle fall inntrykket etter den første test­kjøringen av River 530 Hydra. Vi legger oss ikke borti hva slags materiale din neste båt skal være av, men registrerer at polyetylen med ett er blitt et alternativ for langt flere. 

TESTDATA: Tekniske data og testdata for River 530 Hydra.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn bilag nr 28 2025