Test av fjellsko for damer

- Testvinneren er en glimrende allrounder

Vi har testet lette fjellsko til turer på stier i fjell og skog.

TEST AV FJELLSKO: Vi har testet lette fjellsko for damer til turer på stier i fjell og skog.
TEST AV FJELLSKO: Vi har testet lette fjellsko for damer til turer på stier i fjell og skog. Foto: FOTO: Produsentene.
Publisert Oppdatert
TEST AV FJELLSKO: Vi har testet lette fjellsko for damer til turer på stier i fjell og skog. Her er det tester og journalist Maren Haugeto som er i aksjon.
TEST AV FJELLSKO: Vi har testet lette fjellsko for damer til turer på stier i fjell og skog. Her er det tester og journalist Maren Haugeto som er i aksjon. Foto: FOTO: Testerne.

Disse har testet:

Tre travere har trålet terrenget:

Camilla Ianke, friluftslivsinstruktør som leder guidefirmaet Northern Exposure, har krysset Grønland to ganger og vunnet dameklassen i Amundsen-pulkløpet over Hardangervidda de tre siste årene.

Julie Mowinckel, som har suverent gjennomført halvironman og er medisinstudent med instruktørerfaring fra løping og fallskjermhopping.

Maren Haugeto, profesjonell tester og journalist.

Vi har testet lette fjellsko til turer på stier i fjell og skog, og utenfor sti der terrenget ikke er altfor krevende.

Denne gangen har vi testet damemodeller. Test av lette fjellsko for menn finner du her.

Vi har testet 10 par fjellstøvler som rangerer fra cirka 400 til 600 gram. Alle støvlene i testen er lette turstøvler, men kan være tiltenkt litt ulik bruk. Derfor beskriver vi produktenes styrker og svakheter.

Alle produktene som får fem eller seks er produkter av svært høy kvalitet. Hvilket av dem som er best for deg, kommer an på din passform og spesifikke bruk.

Testvinnere

To fjellsko får terningkast seks. Vinneren er Asolo Revert GC-Woman.

Også skoen Crispi Valdres får terningkast seks, mens Haglöfs Observe mid II GT Woman blir fremhevet som studentkupp.

Slik velger du riktig

Når du skal velge fjellstøvler må vekt ofte veies opp mot slitestyrke og hvor mye støtte en støvel gir. En lettere støvel har vanligvis mindre robuste materialer og gir mindre støtte i ankel og stabilitet i sålen.

Hva slags turer planlegger du å gå? Velg den støvelen som gir god nok beskyttelse for dine mest krevende turer.

Deretter må du finne en støvel som passer foten din. Passform varierer fra person til person. Det er lurt å gå mye fram og tilbake i butikken (eller hjemme før du tar av lappene), i ditt vanlige marsjtempo, for å kjenne om de klemmer noen steder eller ikke sitter som støpt. Støvelen skal ha et fast grep rundt hælen, og gi litt plass til at tærne kan bevege seg.

Derfor skal du velge fjellsko

En god fjellstøvel skal gi komforten, støtten og beskyttelsen du trenger når du går i kupert terreng. Samtidig skal de være så lette som mulig, og kjennes behagelige på foten når du går i flere timer.

Passformen er viktig, og må testes ut før lange turer. Støvlene skal gi noe demping, og ha en relativt stiv såle som kan absorbere trykk fra spisse kanter man går over. De skal gi stabilitet både i sålen og i overdelen, så du ikke vingler eller tråkker over.

Og så må de holde deg tørr på beina opp til ankelen, og slippe ut noe fukt, så du ikke blir våt av svette.

Store, tunge fjellstøvler er ikke nødvendig på dagsturer og turer der du ikke går med tung ryggsekk eller i veldig krevende terreng. På dagsturer eller hytte-til-hytte-turer med lett sekk på sti, er lettere fjellstøvler, som veier under 600 gram (per støvel), et godt valg.

Forsterkninger rundt hæl og tå, ofte i gummi, er nødvendige for at støvelen ikke skal slites fort. De mest robuste støvlene har forsterkning rundt hele siden av foten for å tåle mye slitasje.

Tips:

Rengjør fjellstøvler ofte for at de skal vare lenge. Helst etter hver tur! Fjern skitt med børste og vann, ellers kan sand og jord trenge seg inn og gjøre yttermaterialene mindre vanntette.

Følg Klikk Helse på Facebook for mer nyttig og interessant helsestoff!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning