Skivett:

Slik oppfører du deg i skisporet

Høyrekjøring gjelder også i skisporet. Her får du tipsene til hvordan du oppfører deg.

HA VETT I SKILØYPA: Petter Northug og gutta i Tour de Ski vet hvordan man oppfører seg i skiløypa. Men det er ikke alltid det ser sånn ut. Vi har snakket med ekspertene.
HA VETT I SKILØYPA: Petter Northug og gutta i Tour de Ski vet hvordan man oppfører seg i skiløypa. Men det er ikke alltid det ser sånn ut. Vi har snakket med ekspertene. Foto: Foto: Scanpix
Publisert Oppdatert

Tirsdag skrev Bergens Tidende om fotgjengere og hunder som ødela skisporene.

Mangler erfaring

Leder i idrettsklubben Viking, Roger Gjelsvik, tror at den manglende løypekulturen blant bergenserne skyldes at erfaringen er for spinkel.

- Vi lider nok litt under av at det har vært lite snø de siste årene og at folk er lite vant til skiføre. Respekten for det som heter oppkjørte spor kunne absolutt vært bedre, sier Gjelsvik til avisen.

Hold hunden i bånd

Videre undertreker han at han er veldig fornøyd med føret og sporene og at det er vanskelig å fokusere på det negative.

- Men det hadde vært flott om de som går på beina hadde holdt seg unna og hundene gått i bånd, sier Glesvik.

Går du fort, tar du venstre

Per Nymoen i Norges Skiforbund støtter Roger Gjelsvik og tror bergenserne mangler skikultur.

- Vi har ikke bastante trafikkregler i løypene. Det vanlige er dog at man holder til høyre. Er det to spor, holder man til høyre, mens de som går fort og skal forbi, tar venstre spor, sier Nymoen til klikk.no.

Hardt nok mellom sporene

Han mener at dagens maskinpreparerte spor tåler hunder og fotgjengere bedre enn løypene gjorde i gamle dager.

- Er det en fast, maskinpreparert løype, bør fotgjengerne kunne holde seg i traseen, men utenom selve sporet da underlaget skal være fast nok likevel, mener Nymoen.

Det er ikke bare i langrennsløypa du må bruke vettet. Også i alpinbakken må du bruke hue!

Gå etter hverandre

Løypesjef i Skiforeningen Hege Blichfeldt Sheriff sier til BT at ikke alle på Østlandet har fått med seg de grunnleggende reglene, heller.

- Egentlig er det snakk om grunnleggende skikk og bruk, som å vise hensyn og ikke ødelegge for andre. Verken hunder eller fotgjengere i sporet er særlig populært, sier hun til avisen.

Hun sier at om du er på tur sammen med noen, bør dere gå etter hverandre, eller være spesielt oppmerksomme når det kommer skiløpere midt imot.

- Hunder som skal være med på tur, må holdes i bånd, og være trent til å gå foran eller bak skiløperen for ikke å sperre løypa, råder løypesjefen.

Les også:

Disse skiene tåler tøffe toppturer

Slik preparerer du skiene

Fjern klisteret på ett minutt

Få raskere ski enn naboen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning