Finn riktig lengde på ski - langrennski

Slik velger du riktige langrennsski

Se hvordan du velger langrennsski som passer for akkurat deg.

DOMINERER: Madshus og Fischer dominerer skisalget i Norge. - Det er disse merkene kundene spør etter. Andre merker vi har hatt inne får ikke samme etterspørsel. Det bidrar nok også at Madshus er norsk, tror Christer Ruud på Super G-sport i Nydalen i Oslo.
DOMINERER: Madshus og Fischer dominerer skisalget i Norge. - Det er disse merkene kundene spør etter. Andre merker vi har hatt inne får ikke samme etterspørsel. Det bidrar nok også at Madshus er norsk, tror Christer Ruud på Super G-sport i Nydalen i Oslo. Foto: FOTO: Morten Solli
Sist oppdatert

Klikk.no har tatt en titt på årets skitilbud fra de store kjedene som Intersport, G-sport og XXL. Her er den nye skitesten fra desember 2013.

Utvalget er bra, en antallet skimerker er langt mindre enn for noen år tilbake. Madshus, Fischer, Rossignol, Atomic og Åsnes er de vanligste merkene.

Det er liten forskjell i prisnivået mellom merker i samme skikategori.

I hovedsak finnes det tre hovedtyper ski til langrenn, hvis vi holder skøyteski og fjellski utenom.

Butikkene bruker ulike begreper som kan være forvirrende, men en enkel inndeling er turski, treningski og konkurranseski.

Normalpriser:

Turski: 800- 2000 kroner,

Treningsski: 2000- 3000 kroner.

Konkurranseski: 3000 - 4000 kroner.

Turski

Turskiene varierer i pris fra litt under 1000 kroner til rundt to lapper. Kjernen i skiene er stort sett av tre og sålen er relativt enkel.

- For den som går skiturer stort sett i helgene og ikke har avansert teknikk, er det ingen grunn til å å kjøpe noe dyrere enn vanlige turski, mener Christer Ruud.

- Kan man bruke de samme skiene på fjellet?

- Absolutt. Det finnes også noen litt bredere modeller som er ekstra godt egnet til dette. D trenger ikke stålkanter for å gå på ski på fjellet, sier Ruud.

Les også: Elitetrenerens skitreningstips

Treningsski

Ifølge Ruud på G-Sport er dette den mest etterspurte kategorien ski.

- Vi selger mest av det vi kaller ski til aktiv turgåer.

Den typiske kjøperen går på ski et par ganger i uka, og har kanskje litt ambisjoner om å gå fortere.

- Skiene har mer skumkjerne og en mer avansert såle, som gir dem bedre spenst og større utbytte av god skiteknikk.

Utvalget her er stort og bredt og det er nyanser mellom modellene, når det gjelder spenn og kvaliteter i sålen.

Noen av de mest solgte modellene er Fischer Superlight /Superlight Wax og Madshus Hypersonic.

Konkurranseski

Hvis du går mye på ski og har god teknikk, kan du velge de dyreste skiene. De koster om lag tusen kroner mer enn treningsskiene.

Populære modeller er Madshus Nanosonic, Fischer RCR og Rossignol X-ium.

Tusenlappen ekstra forklarer Ruud slik:

- Det er bare skumkjerne, som gir et stivere spenn og en langt lettere ski. I tillegg har sålene flere porer, som gjør at den har riktigst mulig opptak av glider og voks.

Men selgeren på G-sport blir arrestert av en leser med signaturen Petimeter:

"Når det gjelder konkurranseski, er det ikke slik at alle disse har skumkjerne. De fleste merker har en kjerne av såkalt bølgepapp med luftkanaler, mens modellene til Madshus har skumkjerne. Det er heller ikke riktig at disse skiene er stivere. Derimot er mangfoldet når det gjelder spenn mye større enn på billigere ski. Det gjør det lettere å finne riktige ski blant konkurransemodellene."

Konkurranseski krever teknikk og god smøring, men trenger ikke å være forbeholdt konkurranseløpere:

- Jeg tror mange vil ha glede av toppmodellene, og ikke bare de aller sprekeste. Man får veldig stor skiglede av ski med godt spenn og god gli, sier Thomas W Aastebøl på Oslo Sportslager.

Les også: Smør med tape

Lengde på ski

Denne tabellen fra Intersport viser hvilken skilengde du bør velge. Om du for eksempel er 180 cm høy, skal du ha en ski på mellom 195 og 205 cm.

"Riktig skilengde avhenger mye av vekt og ferdighet. En tyngre person trenger ofte en lengre ski, enn en lettere person på grunn av spenn og feste. Dette gjelder også for en trent skiløper versus en ikke fullt så trent" skriver Intersport på sin nettside .

TRE TYPER: Hvordan du går på ski avgjør om du skal ha turski, treningsski eller konkurranseski. Prismessig er det liten forskjell mellom butikkene.
TRE TYPER: Hvordan du går på ski avgjør om du skal ha turski, treningsski eller konkurranseski. Prismessig er det liten forskjell mellom butikkene. Foto: FOTO: Morten Solli

Men her strides de lærde. Ifølge Ruud på G-Sport bør lengden ligge på 10-15 cm over kroppshøyde. Uansett gjelder ikke lenger den gamle metoden, som var å strekke armen rett opp og måle opp til håndleddet.

Dessuten spiller vekten også inn, fordi den påvirker skiens berøring med underlaget.

Men mange er uenige om lengden:

"Det er mulig jeg er gammeldags, men det anbefales altfor ofte skilengder som er for korte" skriver "Hatsverk er lastverk" i kommentarfeltet under.

Spenn

Spennet i skiene måles der du har foten. Kroppslengde og vekt påvirker spennet, men teknikken er også viktig.

Enkelt forklart: gode skiløpere kan ha langt lengre glideflate enn turgåere med enkel teknikk. Derfor kan skiene også være stivere på midten.

Hvis du går på skiene, snarere enn å løpe, trenger du ski med et mykere spenn. Da blir skienes berøring med underlaget mindre avhengig av teknikken.

Butikken har spesialutstyr som hjelper deg med å finne riktig spenn.

Les også: De beste smørefrie skiene

Sjekk dine gamle ski

Du kan også sjekke om du har riktig spenn på dine gamle ski. Det er også slik du finner smøresonen.

Her er et tips fra friluftsliv.no:

Du trenger et flatt gulv, et mellomleggspapir og en person til å hjelpe deg.

Legg skiene ved siden av hverandre og still deg oppå i vanlig posisjon, med tyngden jevnt fordelt.

Hjelperen din fører mellomleggspapiret inn under skia, rett under foten din, og framover til det stopper. Marker dette punktet med vannfast tusj.

Papiret føres så bakover til hælen og et nytt merke settes der papiret stopper. Sonen i mellom disse to punktene er smøresonen til skia.

For å sjekke at du har for stive ski, kan du legge all tyngde på den ene foten. Da skal det ikke være mulig å flytte matpapiret - kanskje unntatt littegrann midt under skia.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Test deg selv: Har du et alkoholproblem?

Sjekk om du er A- eller B-menneske

Derfor må du aldri blande klor og salmiakk

8 tegn på at du har et helseproblem

20 karaktertrekk avslører psykopaten

Denne saken ble første gang publisert 09/12 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også