Tips til å studere stjernene

Slik kan du bli stjernekikker

Det er lettere enn du tror. Se astronomens beste tips.

OPPDAGET SUPERNOVA: Odd Trondal i Norsk Astronomisk Selskap var den første nordmannen som oppdaget en supernova. Under ser du kollegaen Henning Holes tips til stjernekikking.
OPPDAGET SUPERNOVA: Odd Trondal i Norsk Astronomisk Selskap var den første nordmannen som oppdaget en supernova. Under ser du kollegaen Henning Holes tips til stjernekikking. Foto: FOTO: Lise Åserud/SCANPIX
Sist oppdatert

Astrofestivalen

Når kveldsmørket for alvor har senket seg, og det er klart i lufta, åpenbarer stjernehimmelen seg. Stjernene har alltid fascinert mennesket, så det er ikke veldig rart at du er litt nysgjerrig.

Denne helgen arrangeres Astrofestivalen på universitetsområdet Blindern i Oslo. Det er tiende år på rad at nysgjerrigperer samles for å undre seg over himmelen. Astronom Henning Holen ved Norsk Astronomisk Selskap er med å arrangere festivalen. Han har gitt oss ti tips til å starte med stjernekikking.

Henning Holens stjernetips:

  • Få tak i et stjernekart og lær deg noen stjernebilder før du går ut. Begynn med klare og tydelige stjernebilder som f.eks. Karlsvogna, Cassiopeia og Orion
  • Finn et mørkt sted
  • Husk å ta på deg nok klær! Det er kaldere enn du tror
  • Finn stjernebildene
  • Planetene Venus, Mars, Jupiter og Saturn er greie å finne uten kikkert, men er ikke alltid synlige. Dessverre står ingen av disse planetene fint til på himmelen i høst, men Saturn blir fin utover vinteren
  • Her kan du se hvor planetene står i forhold til stjernebildene
  • En vanlig kikkert (f.eks. 7 x 50) kan være bra, men det er nødvendig med et solid stativ
  • Hvis du vil kjøpe et teleskop, kan det være lurt å kontakte en astronomiforening eller noen som har et fra før.
  • Objekter som er fine i en kikkert eller et lite teleskop, er f.eks. Månen, Saturn, Pleiadene (Sjustjerna, M45), Oriontåka (M42) og Andromedagalaksen (M31).
  • Boktips: Praktisk Astronomi, Praktisk Stjerneatlas, Himmelkalenderen 2009
  • Andre aktuelle internettsider: Norsk Astronomisk Selskap, www.astronomi.no

Lysmodell guider deg gjennom solsystemet

ASTROFESTIVALEN: Arrangeres til helgen for tiende gang.
ASTROFESTIVALEN: Arrangeres til helgen for tiende gang. Foto: FOTO: Astrofestivalen

- Henning Holen kommer også til å være til stede på festivalen for å vise fram World Wide Telescope fra Microsoft. Der kan man prøve ut et virtuelt teleskop og lære mer om universet. Det er i tillegg fint å ha om det skulle bli overskyet på søndag, sier Astrofestivalens Filip Nicolaisen til klikk.no.

På Astrofestivalen kan du også bli med på en guidet reise gjennom solsystemet i en lysmodell. I modellen er universet, av praktiske årsaker, krympet ti milliarder ganger.

Du kan også teste deg som pilot i et romskip som er helt ute av kontroll, bygge et teleskop og kjenne i din egen nese hvordan det lukter på månen.

Les mer:

Besøk Norges nullpunkt

Slik så siste solformørkelse ut

På jakt etter helt andre stjerner? Besøk Klikk.no/kjendis

Denne saken ble første gang publisert 08/11 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også