Test av GPS

Lekker og robust

Som én av de første i Norge har vi testet den nye Colorado 300 fra Garmin. Den nye serien skiller seg klart ut, med ny og lekker design. Dette er så langt den beste håndholdte GPS-enheten vi har testet.

Når du tar Colorado ut av esken, ser du at dette er lekkert.
Når du tar Colorado ut av esken, ser du at dette er lekkert. Foto: Foto: John Arne Tungen
Publisert Oppdatert
Karabinkroken festes til GPS-en med en monteringsplate som gjør at den sitter godt.
Karabinkroken festes til GPS-en med en monteringsplate som gjør at den sitter godt. Foto: Foto: John Arne Tungen
Colorado 300 har norske menyer og hurtigstartveiledning på norsk.
Colorado 300 har norske menyer og hurtigstartveiledning på norsk. Foto: Foto: John Arne Tungen

Garmin Colorado 300

  • Markedsføres av: Belanor AS, www.belanor.no
  • Produsent: www.garmin.com
  • Dimensjoner: 13,9 x 6 x 3,5 cm (monteringsplate for karabinkroken bygger noen mm i tillegg).
  • Batteri/levetid: 2 AA/ 15 timer
  • Skjerm: Farger/ TFT/3,8 cm x 6,3 cm/ 240 X 400 piksler
  • Vanntett: Ja, IPX 7
  • Kald-/varmstart: ca 45 sek/ca 15 sek
  • Antall kanaler: 12
  • Øvrig: Elektronisk kompass og høydemåler er standard. Ekstern antenne, pulsmåler og kadenssensor tilgjengelig som ekstrautstyr.

Denne GPS-en er med i en nyere test på Klikk. Se testen her.

Se nettprisene på dinpris.klikk.no

I 2007 testet vi håndholdte GPS-enheter med kartfunksjon, og da kom Garmin 60CSx best ut av de modellene som var tilgjengelige på det norske markedet. Sammenlignet med 60CSx har Colorado 300 bedre og noe større skjerm, innebygget 384 MB minne og plass til SD-kort istedenfor microSD.

Flere funksjoner

I tillegg har Colorado mulighet til å dele datainformasjon (kartpunkter) trådløst med lignende enheter. Andre spesifikasjoner som er verd å nevne, er høydemåler, elektronisk kompass og mulighet for 3D-visning av kart. Et par funksjoner som ikke har vært vanlig på slike enheter tidligere, er at den kan vise bilder, og den kan kalibreres opp mot pulsbelte og kadensmåler (teller tråkk pr. minutt). Colorado 300 er kompatibel med topografiske landkart, g2 Vision sjøkart og turn-by-turn veikart.

I bruk

Colorado ligger godt i hånda, og skjermen er skarp, lyssterk og har gode farger. Enheten styres av to knapper og et hjul som Garmin kaller "Rock'n Roller". Dette hjulet har tre ulike "styringsfunksjoner"; hjulet kan rulles for å zoome inn og ut på kart og gå opp eller ned i menylister.

I front er hjulet trykkfølsomt slik at du kan trykke på det for bl.a å panorere på kart. I midten er det en "enterknapp" som du bruker for å bekrefte/gjøre valg. Den sentrerte plasseringen av hjulet gjør at det fungerer like bra om du bruker høyre eller venstre hånd, og det meste opereres enkelt og greit med den hånda som du holder enheten med.

Menystyringen er videreutviklet fra tidligere modeller, og sammen med hjulet fungerer dette meget bra. Et problem på tidligere modeller var at det tok lang tid å zoome og panorere på kart. Her har det skjedd en kraftig forbedring, og du slipper å vente på at enheten/kartet skal oppdatere seg.

Leveres med karabinkrok

Karabinkroken som følger med, festes til GPS-en med en spesiell brakett/monteringsplate som gjør at den sitter godt og uten sannsynlig mulighet for å falle av. Colorado er vanntett (IPX 7, kan ligge på 1 m dyp i minimum 30 minutter) og veier kun noe over 200 gram med batterier.

Antennen er meget følsom når det gjelder vanskelige mottagerforhold; selv i et område med bratt terreng og mye skog (tidligere tester viser at slike GPS-er har vansker med å få inn gode signaler), fungerer Colorado uten praktiske problemer.

Enheten bruker akseptabelt med tid i forhold til kald- og varmstart. Om vi i det hele kan si noe negativt, er det at den er blitt noe tykkere enn forgjengeren 60CXs, og at batterilevetiden kunne vært bedre.

Med PC

Overføring av data til og fra PC går uten problemer, og programvaren er enkel å operere for de fleste som er noe vant med PC. GPS-en har norske menyer og en hurtigstartveiledning på norsk.

Ønskeliste: roterende skjermbilde

Alt kan bli raskere, tynnere, lettere og bedre, men Colorado 300 er så langt den beste håndholdte GPS enheten vi har testet. Ønskeliste til Garmin: Mulighet til å låse tastene og å rotere skjermbildet slik at en slipper å lese opp ned når GPS-en henger i for eksempel brystreimen på sekken.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning