Nyttig på tur

Vi har testet GPS-mottagere for turbruk

GPS er mer eller mindre blitt allemannseie. Vi har testet håndholdte modeller du kan bruke på tur.

Størrelse og vekt er faktorer som teller når du skal bruke GPS på tur.
Størrelse og vekt er faktorer som teller når du skal bruke GPS på tur. Foto: Foto: John Arne Tungen
Sist oppdatert

Slik er testen gjennomført

  • Vi har brukt modellene på ulike turer i vår- og sommerhalvåret.
  • I startfasen ble de brukt hver for seg for å bli kjent med ulike funksjoner osv. Bruksanvisninger er lest, og medfølgende programvare for PC er testet.
  • For å få sammenlignbare resultater i forhold til hurtighet og brukervennlighet er de fire modellene brukt parallelt mens de utførte de samme operasjonene.
  • Under testperioden har vi hatt fokus på generelt friluftsbruk.
  • Alle de fire testerne er vante brukere av GPS-mottagere.

Se ny test av tur-GPS-er her

En GPS-mottager er et utmerket hjelpemiddel for alle som ferdes utenfor allfarvei. Uansett om du sykler på tur, er jeger, turorienterer eller bærplukker, vil du finne en modell som er egnet til ditt bruk. Er du en ivrig bærplukker som mangler retningssans, kan én av de enkleste modellene uten kart og med svart/hvit skjerm være en rimelig og god investering i sikkerhet og trygghet. Merk av på GPS-en hvor bilen er før du går ut, og bruk dette punktet slik at GPS-en peker retning og avstand til bilen om du skulle bli i tvil.

For jegere kan en GPS med kart være et godt hjelpemiddel i forhold til å legge inn f.eks. posteringsrekker, slik at alle kan finne fram til sin post i grålysningen. GPS-en kan også være en god hjelp for jaktlederen, som kan legge inn jegernes eksakte posisjon på sin egen GPS og dermed ha full kontroll over troppene og eventuelt oppdage "hull" i rekkene.

Til denne bruken vil en mer avansert modell med kart og en god fargeskjerm være mest hensiktsmessig. Andre mer eller mindre nyttige hjelpemidler som kan komme til hjelp, er programmer som forteller om sol- og månefaser og beste tid på døgnet til jakt og fiske. Det finnes også enkelte modeller som har eget system for fallskjermhopping. Spesifiser ditt behov, og spør i butikken hvilken modell som fyller dine behov.

Men la det være sagt med én gang: En GPS-mottager er ingen snarvei til bedre sikkerhet i villmarka. For å kunne dra full nytte av en GPS-mottager må du faktisk forstå oppbygningen av et kart og kunne lese av blant annet kartkoordinater. Elektronisk utstyr kan dessuten bryte sammen, gå tomt for batteri eller rett og slett slutte å virke på grunn av brukerfeil eller produksjonsfeil. Så kart og kompass bør uansett med i sekken!

Global Positioning System

GPS er et system hvor en er avhengig av å kunne motta signaler fra amerikanske satellitter som er skutt opp i verdensrommet. Systemet ble i utgangspunktet bygd ut til militært bruk. I starten la amerikanerne bevisst inn feil i systemet slik at nøyaktigheten for oss sivilister kunne variere med mange titall meter, men etter 1. mars 2001 har signalene vært mer nøyaktige. Hvor nøyaktig, er avhengig av hvilken GPS-mottager du har og mottagerforhold (hvor mange satellitter en har kontakt med). En nøyaktighet på fem til ti meter er vanlig under gode forhold. Tett skog eller bratte fjellsider kan være nok til at mottagerforholdene blir dårlige eller at en kommer i "skygge" i forhold til satellittene, noe som fører til dårligere nøyaktighet.

Stadig utvikling

For bare noen år siden fantes det rundt seks-sju ulike produsenter som kunne tilby ulike modeller av denne typen GPS-mottagere på det norske markedet. Krav om stadig forbedring av modeller og et tøft marked har ført til at det i realiteten i dag kun er Garmin, Magellan og Lowrance som er aktuelle leverandører for norske forbrukere.

På den ene siden er dette en fordel, da det tidligere fantes en del mindre gode og noen riktig dårlige modeller, men på den annen side vil som regel mangfold være til forbrukerens fordel. Selv om Lowrance har en modell som skal være aktuell for Norge, klarte de ikke å levere en modell med mulighet til kartvisning til denne testen. Bushnell, som er mest kjent for kikkertene sine, skal etter hvert komme med én eller to modeller som i tillegg til kartvisning og de andre "vanlige" funksjonene også skal kunne vise satellittbilder og flyfoto. Disse modellene er i skrivende stund ikke tilgjengelige.

Med eller uten kart

Det finnes GPS-modeller med mulighet til å laste inn kart, og det finnes modeller hvor dette ikke er mulig. Til vanlig friluftsliv selges det absolutt mest GPS-er med kartmulighet, og det er dette du vil få anbefalt hvis du spør i en butikk. Selv om kartmulighet ikke er et must, er det så absolutt kjekt å ha. Modellene som selges i dag, har stort sett god lagringskapasitet og er relativt raske til for eksempel å zoome ut og inn på kartdetaljer.

I tillegg vil en GPS med kart kombinert med et kartprogram på PC gi deg mange morsomme og praktiske muligheter til å planlegge turer og ruter på forhånd. Du kan også laste inn ruter fra GPS-en som du har lagret underveis på kartprogrammet på PC-en når du kommer hjem.

I denne testen har vi derfor kun tatt med modeller som allerede har, eller har muligheter til å laste inn kart. Både Garmin og Magellan er representert med en toppmodell og en noe mer rimelig modell. Begge produsentene har andre modeller i tillegg, både med og uten kartfunksjon.

Riktig innstilling og gamle kartverk

Selv om en GPS-mottager kan ha en nøyaktighet på tre til seks meter, er dette relativt. GPS-en må være riktig innstilt, og kartet du bruker, må være oppdatert. Landkartene i Norge er i gjennomsnitt ti år gamle og har en nøyaktighet på fem meter i høyde og 25 meter horisontalt. Norske sjøkart er i de verste tilfellene basert på hundre år gamle målinger.

Fra Nordland og nordover kan en GPS i forhold til et gammelt kart gi inntil seks hundre meter feilvisning. Statens kartverk skal være ferdige med å oppdatere alle sjøkartene innen utgangen av 2008. I forhold til innstillinger er det også viktig at gradnett og kartdatum er riktig innstilt. Informasjon om dette finner du på kartene (av papir).

Magellan versus Garmin

Denne testen er unektelig en duell mellom de to markedslederne Magellan og Garmin. Garmin trekker det lengste strået denne gangen, men ved neste korsvei er jeg sannelig ikke sikker på om resultatet blir det samme. Garmin er rask og nøyaktig under vanskelige forhold, mens Magellan blant annet leverer en modell med en fantastisk skjerm og meget enkel bruk av de mest brukte funksjonene. Garmin har tatt et steg lengre mot ikonstyrt programvare, mens Magellan bruker et mer gammeldags fil- og mappesystem.

Garmin ble best denne gangen, men Magellan er ikke langt bak. For enkelte brukergrupper vil nok spesielt Magellan eXplorist XL være det beste valget, selv om Garmin 60 CSX ble best i test i vår test.

Denne saken ble første gang publisert 28/04 2008, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også