Klikk.no tester ekstremsporter

Tormod tester longboard

Jeg står på toppen av Holmenkollen med longboarder og blivende førskolelærer, Morten Bechstrøm. Jeg har blandede følelser.

Publisert Oppdatert

Tormod Granheim

33 år fra Bærum

Jobber med motiverende foredrag for næringslivet og ekspedisjoner utenfor allfarvei

2006: Har klatret opp Mount Everest på en dag. Sto på ski ned Nordveggen - som førstemann i verden

2007: Seilte over Atlanterhavet på en sivbåt. Inspirert av Thor Heyerdahls "Ra"

2008: Tester ekstremsporter for Klikk.no

Vi skal teste: Elvepadling, kiting, utforsykling, buldring, fallskjerm, paraglider og hangglider, longboard skating

Morten har akkurat fortalt meg at han kan skate mer enn 80 kilometer i timen, og jeg liten erfaring med brettsport. Ingen erfaring er nok en mer presis fremstilling.

Asfalterte bakker er en utømmelig ressurs over det ganske land, og det finnes en rimelig måte å utnytte dem på: Å sette utfor på et forvokst skateboard, med større hjul, designet for å oppnå høy fart.

Nå er det ikke sånn at longboard og høye hastigheter nødvendigvis hører sammen, for sporten har, akkurat som alpint, mange greiner. Noen velger utfor andre cruiser av gårde på flatere områder.

Er dette så lurt?

Jeg innrømmer gjerne at longboarding kanskje ikke virker helt smart å drive med. Men da jeg aksepterte utfordringen med å lage denne reportasjeserien gjorde jeg det med et mål. Jeg ville forsøke å forstå de ulike aktivitetene. Ikke gjennom å stå på sidelinjen, eller bli med på et skarve tandemhopp i fallskjerm. Nå merker jeg at jeg sliter med prinsippet. Det hadde vært fristende å skulke jobben.

Jeg har lært at ekstremsport ofte har en barriere man må bryte, før man kan ha glede av sporten. Du trives ikke i en kajakk før du kan eskimorullen. Du får ikke fallskjermlappen før du har demonstrert at du er stabil og høydebevisst i frittfall.

Bremsing

Barrieren innen longboard er bremsingen. For selv om brettet ikke har bremser betyr det ikke at ikke utøveren kan bremse. Med en fot på brettet og den andre presset mot asfalten blir skosålen til bremsebelegg og veien til en stor bremseskive. Morten har faktisk limt deler av motorsykkeldekk under skoene for å holde skobudsjettet under kontroll. Eller man kan skrense. Akkurat som jeg har gjort en trillion ganger på ski. Gjerne med en hånd på asfalten, beskyttet av de spesielle slidehanskene alle longboardere har - og som de regner som viktigere enn hjelm.

Problemet var bare det at bremsingen er litt vrien å lære seg, så vi ble enige om å skate små bakker, så farten ikke skulle komme ut av kontroll. Jeg låner et brett av Morten. Vi er i gang. Og det er fett!

Men jeg vil nok trene litt mer på bremsing før jeg gjør dette om igjen. For det er ikke fritt for at det ender med noen små skrubbsår etter en aldri så liten kræsj.

Tiden er moden for å gjøre opp status: Syv sporten er testet, jeg er (snart) fem arr rikere. Tre av dem fra i dag. Mens jeg skyller meg med Pyrisept foran speilet på badet tar jeg meg selv i å ønske at jeg at jeg hadde vokst opp nå. For da kunne Morten vært førskolelæreren min.

Og jeg kunne skatet hver dag.

Fakta

Nyttige nettsteder

Longboard oppsto i California på 50-tallet som en del av surf- og skatekulturen.

Passer for: Sporten trekker til seg unge og gamle skatere, surfere og snowboardkjørere som savner vinteren. Liker du fart, spenning og den unike cruisingopplevelsen brettsport kan gi, passer dette kanskje for deg.

Passer ikke for: Er du redd for å slå deg, eller misliker tanken på å trille utforbakke på et kjøretøy uten bremser, er det ikke sikkert dette passer for deg.

Startkostnad: Finn en bakke nær deg og sett utfor. Det koster ingen ting å begynne.

Kostnad utstyr: Brett koster fra 2.000. I tillegg trenger du noe beskyttelse, regn med å bruke fra 500 - 5.000 på dette avhengig av ambisjonsnivå.

Hva koster det å være aktiv: Du trenger et beskjedent vedlikeholdsbudsjett. Regn med et par tusen i nye kulelager og hjul pr. år.

Adrenalinnivå: Det velger du selv, men forholdene ligger til rette for god fart og høye adrenalindoser om du ønsker det.

Er det sosialt: Relativt ung sport i Norge der "alle kjenner alle" og

Er det tidkrevende: Her står aktiviteten i sentrum. Dette kan du gjøre relativt effektivt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning