Julegavetips

Harde julegaver til friluftsfolk

Hva med å gi bort noe som inviterer til aktivt friluftsliv neste år?

FRISKE GAVER: Her er våre tips til julegaver som garantert varmer en villmarkssjel. Bildet er tatt fra Besseggen, med utsikt over Gjendevann.
FRISKE GAVER: Her er våre tips til julegaver som garantert varmer en villmarkssjel. Bildet er tatt fra Besseggen, med utsikt over Gjendevann. Foto: FOTO: Paal Audestad/Samfoto
Publisert Oppdatert

Her er noen tips som garantert inspirerer til å komme seg ut på tur.

Billig

En morsom gave til en du skal på tur sammen med neste år: Kjøp et kart over området dere skal til. Turen starter på kartet. På kartbutikken.no har de en god oversikt over norske kart. Eller du kan stikke innom et turistkontor. På deal.no får du et bra turkompass for 170 kroner. Vi anbefaler å øve på å legge kompasskurs før turen.

Alle trenger en god termos, og her finner du en test av gode ståltermoser. Perfekt for dagsturer, enten hjemmefra eller fra hytta. De som har bred tut kan også brukes til varme pølser.

Eller: Turøks - for å lage gode bål på turen.

Passe dyrt

Gode hodelykter er superpraktiske å bruke på tur. Den store fordelen er at du slipper å «bruke opp» en hånd på å holde lykta. Teknologien er blitt bedre, og prisene greiere. Vi har testet denne modellen fra Led Lenser. En ok led-hodelykt kan du fint bruke på skitur, fisketur og når du må på do på hytta om natta.

Denne gaven fungerer bare til nybegynnere: Skal du virkelig ta i, anbefaler vi å kjøpe et ferdig fiskesett i julegave. Før jul er fiskesett ofte veldig billige. XXL selger dette settet for 400 kroner. Det er beregnet på ferskvannsfiske, og enkelt å komme i gang med. Ta med noen sluker, så er gaven komplett. To gode grunner til å kjøpe rimelig fiskesett til en nybegynner: Hvis det er gøy, blir den første stanga byttet ut uansett. Hvis det ikke er gøy, er det greit å ikke bruke masse penger på det.

En god tollekniv koster fort noen kroner. Men blir den tatt godt vare på, holder den livet ut. Tollekniver er flotte å se på og utrolig praktiske å ha med på tur. Helle og Brusletto lager tradisjonelle tollekniver.

Eller: Spade - lag en sofa i snøen eller bygg en borg.

Dyrt

Truger er den perfekte gaven til dem som ikke liker å stå på ski. Moderne turtruger har «klør» under som gjør at du kan gå rett opp bratte skråninger. De er også såpass smale at du ikke trenger å gå «hjulbeint» for å ikke snuble i deg selv. I tillegg er nye turtruger lette. Det tøffeste med truger er at du ikke trenger å forholde deg til verken stier, myrer eller skiløyper. Gå der du har lyst. Flere sportsbutikker har greit utvalg fra en tusenlapp og oppover.

En god kikkert kan fort bli en fast del av turutrustningen. Det er stor forskjell på kikkerter , og du får det du betaler for. I tillegg til å sjekke sportsbutikker, kan du godt skaffe deg oversikt hos optikere og «ur og foto»-butikker.

Hvis du skal ta skikkelig i, anbefaler vi en GPS-mottager med kart. Vi har testet de fleste aktuelle modeller på det norske markedet. Her er en samlet test av rimelige modeller - altså fra 1500 kroner og oppover. Testvinneren finner du her. Det lønner seg å lære de viktige funksjonene hjemme før det blir alvor ute i det fri.

Eller noe skikkelig dyrt: Denne kanoen er utrolig bra, men som gave blir det knalldyrt. Med ekstrautstyr som vester, padleårer og kanskje en kanotralle kommer dette kjapt på rundt 16 000 kroner. Kan være aktuell som gave til hele familien.

Les mer på: Klikk Friluft

Se også: Klikk Prisguide, og få enda flere gaveforslag.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning