Test av termoser

MAT ELLER DRIKKE? En termos fungerer ikke like bra til begge deler, så tenk gjennom hva du skal bruke den til. Stor åpning isolerer ikke så godt som en mindre åpning. © FOTO: John Arne Tungen

Test av termoser

Dette har vi lagt vekt på:

  • Isloasjonsevne: Temperatur målt hver tredje time i 24 timer med forvarmet, full termos oppbevart i minus 20 grader.
  • Vekt.
  • Soliditet og kvalitet: Alle bestanddeler er vurdert. Trekk for unaturlig slitasje, om termosen bulker lett, om ting løsner, generell kvalitet.
  • Praktisk bruk: Helleanordning, renhold, generell utforming, topp m/gjenger, om termosen er tett, osv.

Vår siste test av termoser, fra mars 2012, finner du ved å klikke her.

Når du endelig har satt seg ned for å nyte en kopp rykende varm kopp kaffe eller te, er skuffelsen stor hvis termosen ikke har klart å holde på varmen.

Til denne testen har vi hentet inn ståltermoser fra 0,9 til 1,2 liter. Hovedfokus har vært at termosene skal brukes til generelt friluftsliv og være med i sekken, både sommer og vinter.

Isloasjon og vekt

Isolasjonsevne og vekt er viktige krav å stille til en termos. Alle ønsker at innholdet skal holde seg varmt, og sekken bør være så lett som mulig. Men hva er "godt nok" når det gjelder temperatur?

Rundt 70 grader er tilnærmet perfekt drikketemperatur. Da oppleves drikken varm, samtidig som man ikke brenner seg. Skal man tilberede f.eks. frysetørret mat av vann fra termos, bør vannet være varmere. Vi har satt 55 grader som nedre grense for hva som er "god nok" temperatur på varm drikke.

Halvfull termos blir raskere kald

Alle termosene i denne testen holder seg over denne grensen etter 6 timer i 20 kuldegrader forutsatt at termosen er forvarmet og den er helt full i hele perioden. Om du derimot drikker av termosen underveis slik at den er halvfull, vil temperaturen synke raskere. Tester vi har gjort, viser at en må forvente 20 til 30 prosent større temperaturfall om termosen er halvfull sammenlignet med om den er full.

Mest for moro skyld ble de tre termosene som var varmest etter 24 timer også målt etter 36 timer. Selv om Work fra Thermos var klart varmest og holdt en temperatur på 48 grader, var de to neste, Sarek fra Hammarplast og Light & Compact fra Thermos, ikke mye dårligere med en temperatur på 40 grader.

Alle holder noen timer

Skal du ha en termos som kun skal brukes til å ha med kaffe eller te til lunsjen på jobben, holder de fleste av termosene vi har med i denne testen mål. Om du liker kaffen glovarm og setter litt krav til holdbarhet og kvalitet på selve termosen, bør du ikke velge en av dem som kommer dårligst ut i denne testen.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!