Test av 11 fjellsko

Testvinneren er utstyrt med en helt genial sokk

Vi har testet 11 fjellsko.

stortest lette fjellsko fritidssko
stortest lette fjellsko fritidssko
Publisert Oppdatert

om testen:

Testpanel og -metode:

Fjellskoene er testet over en periode på fire–fem måneder av Aktivt testteam, som består av en gurppe erfarne friluftsfolk. Testerne har innrapportert etter fastlagte skjema, og de har ikke sammenlignet resultater underveis.

Måling og testmetode: Vekt og høyde er målt med utgangspunkt i størrelse 43 (herre). Vi har målt høyeste punkt på siden av støvelskaftet, ikke hvor høyt de er vanntette (vadehøyde).

Vanntetthet er testet i vanntank, i tillegg til praktisk bruk. Siden ingen lekkasjer ble avdekket, er ikke dette mest som et testpunkt.

Testkriterier:

Momentene vi har testet (alle er vektlagt 25 %):

Snøring/vedlikehold/vekt: Fungerer snøringen godt? Renhold, blir de våte/tørker de raskt? Vekt sammenlignet med sko i samme kategori.

Såle/støtte: Rulle- og vridningsstabilitet, friksjon og gripeevne mot underlagetog demping. Hvordan skoene fungere med en lett sekk.

Slitasje: Unormale tegn på slitasje? Sømmer, punktslitasje,overgang mellom såle og overdel.

Passform: Individuelt spørsmål, men viktig parameter når du skal velge nye sko.

Mrk. Testen av fjellsko sto først på trykk i bladet Villmarksliv. Karakterskalaen i bladet er 1-10. Her er karakterene regnet om til terningkast 1-6.

Selv om du ikke trenger fullverdige fjellstøvler til alle marka- og fjellturene, blir joggesko eller vanlige fritidssko gjerne for spinkle.

I denne testen fra magasinet Villmarksliv har vi samlet 11 lette fjellsko, eller fritidssko, som passer godt til raske turer langs stier i skogen og fjellet.

Testvinneren fra Arcteryx har en genial innersokk som skiller den ut fra de andre av beste fjellskoene i testen. Men det er høy kvalitet jevnt over.

I tillegg til å fungere meget bra som en lette marka- og fjellsko, vil de fleste modellene i denne testen fungere utmerket til trim og daglig bruk. Alle skoene i denne testen finnes i både herre- og damemodell, unntatt Icebugs fjellstøvler som er en unisex-modell.

Fjellsko bør gås inn!

Når du skal kjøpe nye fjellsko, er det viktig å bruke tid på å finne en modell som passer din fot. Om skoene glipper på hælene eller gnager over vrista, er det lite motiverende å gå ut på tur, og når du først har kommet deg ut, kan vonde sko ødelegge selve turopplevelsen.

Det kan også være lurt å ha flere varianter av sko eller støvler som er tilpasset forskjellige typer tur eller terreng. De fleste modellene i denne testen behøver veldig lite inngåing, men det er likevel lurt å bruke skoene et par ganger før du legger ut på lengre turer.

Bruk fjellskoene på korte turer i starten og utvid etter hvert. Om skoene gnager eller presser på bestemte steder, kan det være lurt å justere snøringen eller prøve med en annen type sokker.

Vask i lunkent vann

Det finnes sokker med både innlagt demping og beskyttelse på utsatte steder på føttene. De fleste modellene i denne testen behøver veldig lite vedlikehold.

Vask skoene i lunket vann, og tørk av vann og skitt før du setter dem bort etter bruk. Impregner etter behov og oppbevar skoene i romtemperatur.

Ta av skoene og ta ut innleggsålene ved enhver anledning når du er ute på tur. Dette kan redusere fuktigheten i skoene med hele 50 %.Bruk sokker med et fukttransporterende materiale, og bruk aldri sokker av bomull!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning