Test av personlige trenere

Slik gikk det da vi testet personlige trenere

Høyst variabel kvalitet på landets seks største treningssentre.

Foto: FOTO: Hanna Sundquist
Publisert Oppdatert

Om testen

Vi har testet en enkelt PT-time på følgende treningssenter: Fresh Fitness, Stamina Key, Fitness24seven, Fitness.Xpress, Sats Elixia og Evo. Testen er basert på førsteinntrykket av PT-en og hvordan hvert enkelt senter opererer når de tar inn nye PT-kunder.

Testjournalisten har bestilt timene i under eget navn, men sentrene har ikke visst at de er med i en redaksjonell test. Begrunnelsen er at dette kunne påvirket resultatet. Testen viser hva du realistisk kan forvente som førstegangskunde.

Resultatet kunne blitt annerledes dersom hver enkelt PT hadde blitt testet over en lengre periode med flere treningstimer. 

Her er kriteriene:

Pris: Hva det koster for medlemskap og PT-timer.

Service: Renslighet og hygiene på senteret, imøtekommende resepsjonister, lett/vanskelig å få time.

Treningsmål og treningsplan: PT-en skal være i stand til å sette et spesifikt og målbart mål, helst tidsbestemt. En treningsplan som samsvarer med målet skal være inkludert i PT-pakken. 

Høyskoletilknyttet utdanning: Dette kvalitetssikrer PT-en og indikerer at vedkommende kan knytte praksisen opp mot teori.

Fysiske tester: En testprotokoll skal gjennomføres i forkant av treningen. Dette er vesentlig for å kunne sette et mål og for å måle progresjon. 

Kontrakt på taushetsplikt: PT-en skal informere om at helseopplysninger og andre detaljer du deler skal være konfidensielt. 

Kommunikasjon og tilbakemelding: Er PT-en en god menneskekjenner? Vedkommende skal motivere og inspirere. I tillegg skal dere ha en oppsummering etter treningsøkta hvor begge får mulighet til å komme med innspill og eventuelt avtale ny tid. PT-en skal informere om hva som skal skje videre.

"Hvor bor du? Har du kjæreste? Hvor lenge har dere vært sammen? Har du noen sykdommer?"

Dette var noen av spørsmålene vi ble stilt, i åpent landskap med kunder svermende rundt, under vår test av personlige trenere.

Ingen av treningsentrene vi var innom oppfyller alle kravene du bør stille som PT-kunde. 

Kjøp av tjenester fra personlige trenere (PT) har skutt i været de siste årene, og mange av oss sverger til personlig hjelp for å komme seg opp av sofaen. Personlig trener er ingen beskyttet tittel. Enten du har studert trening noen måneder på Bali eller tatt PT-kurs i Norge, kan du kalle deg PT.

Dyre råd 

Nordmenn betaler gjerne 500-1000 kroner i timen for å få individuell støtte til å gå ned i vekt, rehabilitere skader, bygge muskler eller nå konkurransemål. 

Men, hvor gode er trenerne? Får du det du skal forvente, når du betaler opp mot 1000 kroner timen for å få profesjonell veiledning på et treningssenter?

Det ville vi sjekke. Vi bestilte derfor oppstartstimer hos de seks største, landsdekkende treningskjedene, Sats Elixia,Evo, Fresh Fitness, Stamina Key, Fitness24seven og Fitness.Xpress (Fitness.Xpress finnes kun i Oslo, red.anm)

- Vær kritisk!

Emneansvarlig på personlig trener-utdanningen ved Norges Idrettshøgskole, Beate S. Torset, har hjulpet oss med hva vi skal se etter i en god PT. Hun sier det er viktig at folk er kritiske før de svir av tusener på personlig trening. 

– En personlig trener er en fagperson. Vedkommende skal sette seg inn i livet ditt som kunde og tilpasse et treningsprogram du kan følge utenom den ene timen dere trener sammen.

Kjedene vi bestilte time hos har ikke visst at de er med i en test. Dette er nødvendig for å få et inntrykk som samsvarer med det du kan som kunde forvente når du skal finne deg en personlig trener.

Dette bør du forvente:

1. Pris: Tydelig prising og medlemsskapsbetingelser

2. Service: Renslighet og hygiene på senteret, imøtekommende resepsjonister, enkel timebestilling.

3. Treningsmål og -plan: PT-en skal være i stand til å sette et spesifikt og målbart mål, helst tidsbestemt. En treningsplan som samsvarer med målet skal være inkludert i PT-pakken.

4. Utdanning: Høyskoletilknyttet utdanning kvalitetssikrer PT-en og indikerer at treneren kan knytte praksisen opp mot teori.

5. Fysiske tester: En testprotokoll skal gjennomføres i forkant av treningen. Dette er vesentlig for å kunne sette et mål og måle progresjon. 

6. Kontrakt på taushetsplikt: PT-en skal informere om at helseopplysninger og andre personlige opplysninger du deler,  skal holdes konfidensielle.

7. Kommunikasjon og tilbakemelding: Er PT-en en god menneskekjenner? Treneren skal motivere og inspirere. Dere skal ha en oppsummering etter treningsøkta, med mulighet for innspill fra begge parter. PT-en skal informere om hva som skal skje videre.

Skrekkeksemplet

Resultatet ble høyst variabelt. Det er tydelig at sentrene opererer forskjellig når de tar inn nye PT-kunder.

De færreste PT-ene vi har testet opererer med kontrakt eller informerer kunden om sin taushetsplikt. Likevel forventer flere å få detaljerte personopplysninger.

Skrekkeksemplet fikk vi på Fresh Fitness der PT-en nærmest åpnet samtalen med spørsmål som "Hvor bor du? Har du kjæreste? Hvor lenge har dere vært sammen? Har du noen sykdommer?" Samtalen ble holdt i åpent landskap med kunder svermende rundt.

Produktsjef og PT-ansvarlig i Fresh Fitness, Margot Jakobsen, sier at trenerne i Fresh Fitness skal gå gjennom kontrakt med PT-kunde senest under det andre møtet, og her skal det også opplyses om taushetsplikt. 

– Om dette ikke er gjort må vi se igjennom våre rutiner på dette området. I 95 prosent av tilfellene skriver kundene kontrakt der det står opplyst om taushetsplikt. Denne skal skrives under på senest det andre møtet med PT. Opplæringen for personlige trenere i Fresh Fitness er svært god, og alle må gjennomføre Fresh Academy samt gå i praksis hos en PT-fadder for å kunne jobbe hos oss. I tillegg har vi to PT-samlinger per år, der gjennomføring av målsamtale ofte er et tema, sier hun.

Ifølge Beate Torset er det avgjørende å tegne en kontrakt med senteret. Denne skal signeres av begge parter og er en gjensidig avtale om antall treningsøkter, pris og ikke minst at PT-en har taushetsplikt for alle opplysningene du har gitt. 

– En PT er nødt til å vite noe om din helsesituasjon og andre viktige personopplysninger for å kunne gi deg et tilpasset treningsopplegg. Alle opplysninger du gir skal behandles konfidensielt. Hvis treneren spør om en rekke slike opplysninger uten å nevne taushetsplikten overfor deg som kunde, er det et minus, sier hun.

Rett på sak

En god PT setter seg inn i livet til kunden og får en god forståelse for hva vedkommende ønsker å oppnå. Hvorvidt PT-en virket interessert i meg og mine mål har variert på de forskjellige stedene, men dette var absolutt ikke tilfelle på Fitness.Xpress, det andre senteret vi ga terningkast 2.

Her tok PT-en for gitt at jeg ønsket å trene tung styrke med baseøvelser, og begynte rett på hardtrening uten samtale først.

PT-en vet fortsatt ikke hvem jeg er, hva jeg ønsker å oppnå og om jeg har noen skader som må tas hensyn til. Hva om jeg var der fordi jeg ville bli god til å løpe?

Senterleder og medeier i Fitness.Xpress, Tom Sandstad, innrømmer at de har mye å gå på når det kommer til PT.

– Vi ønsker at PT-en skal ta seg til til å snakke med kunden i forkant av treningen. Vi er gode på det meste, men gode PT-er er noe vi jobber med, sier han.

Ingen løpehjelp

Et fellestrekk vi oppdaget var at ingen av PT-ene hjalp til med løping til tross for at testeren ba om å få hjelp med løpeteknikk i forkant. Styrketrening er tydeligvis mer vanlig å trene sammen med PT.

En positiv faktor vi bet oss merke i var at samtlige sentre fremsto som rene og godt vedlikeholdt. Pluss!

Ifølge Torset bør det være en absolutt selvfølge at en skriftlig ukeplan følger med i treningspakken du kjøper. PT-en må derfor sette seg inn i livet ditt og kjenne til opplysninger som arbeidstider, fritidsinteresser, når barna skal hentes, og så videre.

Treneren skal etter beste evne finne ut av hvordan det er mulig å prioritere trening i løpet av hverdagen.

God testvinner

Stamina Key framstår som testvinner. Her var PT-en var snar med å finne frem skriftlig kontrakt på taushetsplikt, noe som trekker opp.

Treneren hadde god kunnskap om anatomi og skader, og kom med tips til øvelser som burde gjennomføres hver dag. 

Et stort pluss her er at et fullt treningsopplegg, og kostholdsplan om du vil, er inkludert i PT-pakken. Du trenger heller ikke å være medlem her for å kjøpe PT-timer.

Grunnen til at denne ikke får full score er at det ikke ble gjennomført noen fysiske tester i forkant av treningsøkta. Da blir det vanskelig å se resultat av treningen. Ellers er dette den PT-en som er nærmest toppkarakter i testen.

- Å komme i form er uspesifikt

For å lage denne planen er det vesentlig at dere sammen setter et spesifikt, målbart og tidsbestemt mål.

– Å komme i god form er ikke et godt mål. Hvis det er det du ønsker skal PT-en være i stand til å hjelpe deg med å definere hva du legger i det å komme i god form. Vil du bli sterkere, raskere eller har du noen livsstilssykdommer du vil forebygge? PT-en skal kunne definere et konkret og realistisk mål som skal fungere som en rød tråd gjennom hele treningsopplegget, sier hun.

Ønsker du å bli bedre å løpe kan målet være å løpe tretusenmeteren 40 sekunder kjappere om fire uker. Om du bil bli sterkere kan målet eksempelvis være å løfte fem kilo mer i knebøy om fire uker. Ønsker du å gå ned i vekt kan målet være å gå ned to kilo innen en gitt dato.

Nødvendig å teste

For å sette et godt mål er det vesentlig at det tas tester i starten av første treningsøkt som er relatert til målene du og PT-en har kommet frem til.

På denne måten finner både du og PT-en ut hvordan du ligger an, enten det gjelder løping, roing, styrketrening eller bevegelighet, alt etter hva du selv ønsker å oppnå.

Noen av produktene vi i Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no

Stamina Key

Veil. pris:

Les hele testen

Sats Elixia

Veil. pris:

Les hele testen

EVO

Veil. pris:

Les hele testen

Fitness24seven

Veil. pris:

Les hele testen

Fresh Fitness

Veil. pris:

Les hele testen

Fitness.Xpress

Veil. pris:

Les hele testen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning