joggesko test

Stor test av løpesko

Vi har testet 19 løpesko i landets største test.

19 SKOPAR: Årets løpeskotest omfatter 10 mengdetreningssko og 9 lettvektssko. FOTO: Petter Berg
19 SKOPAR: Årets løpeskotest omfatter 10 mengdetreningssko og 9 lettvektssko. FOTO: Petter Berg
Publisert Oppdatert

HER finner du vår test av 20 løpesko for 2017.

- De første 100 meterne er morsomme og behagelige.

- Fikk ikke blemmer eller blånegl da jeg løp 80 km med dem.

- Som å løpe på en pute.

- Løpeskoens svar på Volvo 240.

- Foten bare farer rundt.

Til sammen har vi løpt minst et par ganger tur-retur Oslo-Bergen for å teste vårens løpesko grundig nok. Da detter det ut både superlativer og nådeløse støt når erfaringene oppsummeres.

Vi har fire sko som får toppkarakter: Saucony Triumph, Adidas Ultra ST, Brooks Launch og Saucony Kinvara.

Lett og mengde

Det er 19 sko i testen - 10 mengdetreningssko og 9 lettvektssko. Men det er glidende overganger. Din lettvekter kan være min mengdetreningssko. Siden det er mange sko, er testen todelt: omtalene av hver enkelt sko finner du under.

Utgangspunktet bør være ditt behov. Og begrepet er litt misvisende: skal du primært jogge rolig og trenger god støtte, er det trolig mengdetreningssko du ser etter, også om du ikke trener så mye.

Kort, langt, variert

Løper du mer variert, kan det hende du trenger to typer sko. Men noen av skoene i testen er velegnede allroundere, sko som tillater allsidig løping og vil passe for svært mange.

Inndelingen her er gjort i samarbeid med produsentene, og de har selv valgt hvilke sko de vil ha med i testen. Det vi kaller lettvektere her, er sko primært ment for kortere turer eller intervalltrening. Vi har lagt mest vekt på løpsfølelse (smidighet, respons) i vår vurdering av disse skoene.

I testen av mengdetreningssko legger vi mest vekt på stabilitet og demping. Ser du etter en sko som gir god støtte for hæl og ankel, finner du den her.

De beste skoene

I testen av lettvektere er det Saucony Kinvara 7 og Brooks Launch 3 som kommer aller best ut. Adidas Ultra ST og Saucony Triumph skiller seg ut blant mengdetreningsskoene.

Det er høy kvalitet i de fleste skoene, som terningkastene gjenspeiler. Det er mange sko med god demping og behagelige materialer, men mer variabelt hvor godt materialet i sålen takler underlaget.

Proffe testere

I panelet har vi to tidligere toppløpere med over 20 nasjonale mesterskap til sammen, Erik Sjöqvist og Veslemøy Hausken Sjöqvist, samt en aktiv maraton- og ultraløper, Marit Karlsen og en aktiv mosjonist (artikkelforfatteren).

Når fire løpere tester sko, vil vurderingene sprike noe. Vi tror likevel at felles erfaringer og sammensetningen av panelet gir et godt vurderingsgrunnlag.

Men sko er individuelt, og det er ikke en gang sikkert vi har testet skoa som er best for akkurat deg. Sko har mye å si for løpegleden, så ta deg tid til å prøve mange sko og finne den rette - det er så definitivt verdt det!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning