Urinlekkasje

Sporty jenter lekker mest

Og aerobic-jenter lekker dobbelt så mye som håndballspillere.

AEROBIC: To av fem jenter som trener aerobic er plaget av ufrivillig vannlating eller inkontinens, viser en norsk studie.
AEROBIC: To av fem jenter som trener aerobic er plaget av ufrivillig vannlating eller inkontinens, viser en norsk studie. Foto: Ilustrasjonsfoto: Colourbox.com
Sist oppdatert

Aller mest plaget av inkontinens er kvinnelige trampolinehoppere på landslagsnivå. I denne gruppen lider 80 prosent av ufrivillig urinlekkasje.

Økt belastning på underlivet

- Det skyldes den voldsomme belastningen på bekkenbunnsmuskulaturen ved trampolinehopping, sier fysioterapeut/manuellterapeut Ingeborg Hoff Brækken til klikk.no.

Hun har nylig avsluttet en stor studie ved Norges idrettshøgskole med med underlivsprolaps som hovedfokus.

Turnere hardt rammet

En annen undersøkelse (Nygaard, Thyssen) avdekker hvor sterkt utøvere av ulike idretter er plaget av urinlekkasje:

Turn : 55-67 prosent

TRAMPOLINE: Turn, og spesielt trampoline, er blant de tøffeste idrettene for bekkenbunnen. Dette er Portugals Ana Rente i luftig svev under OL i Beijing.
TRAMPOLINE: Turn, og spesielt trampoline, er blant de tøffeste idrettene for bekkenbunnen. Dette er Portugals Ana Rente i luftig svev under OL i Beijing. Foto: Foto: Scanpix

Tennis: 50 prosent

Ballett: 13 prosent

Aerobic: 40 prosent

Basket: 17-32 prosent

Håndball: 21 prosent

Til sammenligning rammes 17-19 prosent av kvinnelige utøvere av idrettsskader.

Oppstår i puberteten

- Inkontinens kan oppstå når jenter kommer i puberteten. Forekomsten øker under graviditet, men avtar etter fødselen. Likevel forblir den på et høyere nivå enn før graviditeten, sier Ingeborg Hoff Brækken.

Men det må ikke være slik. Ifølge både internasjonale og nasjonale (Kari Bø, Siv Mørkved) studier kan 70 prosent bli helt tette nedentil ved hjelp av styrkeøvelser for bekkenbunnen. Bekkenplager kan også avhjelpes med slyngetrening.

To hovedtyper inkontinens

Inkontinens eller urinlekkasje deles inn i to hovedtyper: stressinkontinens og urge-inkontinens.

Se videoanimasjon av urinlekkasje her.

Stressinkontinens oppstår når lukkemuskelen til urinblæren er svekket, og lukkemuskelen ikke klarer å forhindre at urin renner ut når trykket i buken øker. Det kan være så vel når man hoster eller nyser som når man bedriver tung, fysisk aktivitet.

- Forekomsten av stressinkontinens øker etter fødsel, men så mye som 10 til 15 prosent av kvinner som ikke har født, rammes også. Blant kvinnelige toppidrettsutøvere er andelen 41 prosent. Generelt ser vi at problemet øker fram til 50-årsalderen, for så å avta, sier Ingeborg Hoff Brækken.

Urge-inkontinens

TENNIS: De fysiske belastningene i tennis er så harde at halvparten av de kvinnelige utøverne plages av urinlekkasje. Her ser vi Australias Jelena Docic i aksjon.
TENNIS: De fysiske belastningene i tennis er så harde at halvparten av de kvinnelige utøverne plages av urinlekkasje. Her ser vi Australias Jelena Docic i aksjon. Foto: Foto: Scanpix

Urge-inkontinens er ufrivillig urinlekkasje med plutselig vannlatingstrang, ofte utløst av en psykisk faktor, for eksempel en bestemt lyd eller at man tar i et dørhåndtak.

- Det er sammentrekning av muskulatur i blæreveggen som fører til denne typen ufrivilling urinlekkasje. Ofte kan hele blæra tømme seg, forklarer Hoff Brækken.

(Kilder: Norsk Helseinformatikk, Norges idrettshøgskole (Bø, Sundgot-Borgen, Mørkved, Hoff Brækken, Thyssen, Nygaard)

Les også:

Dette visste du ikke om kvinnekroppen

Stram mage på rekordtid

Tilbake til Klikk Helse

Denne saken ble første gang publisert 16/02 2010, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også