Proteinbløffen

Unødvendig med proteintilskudd

– Proteinpulver trengs ikke til muskelbygging eller restitusjon, sier eksperter.

STOR OMSETNING AV PROTEIN: Salgstall tyder på at proteintilskudd brukes av stadig flere vanlige mosjonister.
STOR OMSETNING AV PROTEIN: Salgstall tyder på at proteintilskudd brukes av stadig flere vanlige mosjonister. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Publisert Oppdatert
UNØDVENDIG, MEN PRAKTISK: Ernæringsfysiolog og fitnessutøver Therese Mathisen bekrefter at kroppen ikke trenger proteintilskudd for å bygge muskler, men mener det kan være praktisk som erstatning for et måltid.
UNØDVENDIG, MEN PRAKTISK: Ernæringsfysiolog og fitnessutøver Therese Mathisen bekrefter at kroppen ikke trenger proteintilskudd for å bygge muskler, men mener det kan være praktisk som erstatning for et måltid. Foto: Foto: Axel Bauer

Mange lever i den tro at de trenger påfyll av proteiner etter trening for å bygge opp musklene igjen.

Årsaken skal være at treningen "tærer" på muskelmassen.

Gir ikke større muskler

Nå viser en ny undersøkelse, utført av forsker Martin Fréchette ved Université de Montréal Department of Nutrition, at kanadiske mosjonister misbruker proteintilskudd over en lav sko: Hele ni av ti deltakere i undersøkelsen brukte tilskudd - uten å vite hvorfor eller hva som skjer med kroppen ved inntak av slike preparater.

Proteintilskudd er helt unødvendig for å bygge større muskler, sier nå flere eksperter.

Share

Karbohydrater viktigere

- Proteiner etter trening viser seg å være av mindre betydning enn tilførsel av for eksempel karbohydrater. Nøye planlagte restitusjonsinntak og god timing er viktig for dem som trener daglig, ikke for dem som mosjonerer to-tre ganger i uka, sier ernæringsfysiolog og tidligere sølvvinner i NM i fitness Therese Fostervold Mathisen til klikk.no.

To av tre fikk ingen effekt

Resultatene av den kanadiske undersøkelsen er nedslående for alle som bruker store beløp på proteintilskudd for å få større muskler på kortere tid.

66 prosent av kanadierne erfarte at proteintilskuddet ikke hadde noe å si for treningsresultatene.

Proteiner i melk og kjøtt

- Behovet for proteiner øker når man trener, men ikke så mye at man trenger et høykonsentrert preparat i pulverform, sier Therese Mathisen.

Ernæringsfysiologen kan opplyse at de fleste proteintilskuddene er fremstilt av såkalt whey - på godt norsk myse eller kasein.

- Protein finnes i alle melkeprodukter. I tillegg er det mye protein i animalske matvarer, sier Mathisen.

Utbredt i Norge

En undersøkelse fra 2005 (Loughborough University) viser at blant 100 norske idrettsutøvere på landslagsnivå, bruker 84 prosent proteintilskudd.

- Jeg er ikke overrasket at så mange eliteutøvere tar tilskudd av protein og vitaminer. Det kan være klokt, men kun etter at kostholdet er analysert og blodprøver har vist hvordan det står til med behovet - og ikke minst med nitrogenbalansen, som viser proteinoverskudd eller -underskudd, sier kostholdsekspert Fedon Lindberg til klikk.no.

Flere mosjonister tar proteintilskudd

I Norge har vi tradisjonelt sett at proteintilskudd brukes mest av kroppsbyggere, men nå har stadig flere vanlige mosjonister begynt å investere i de dyre produktene.

- Undersøkelser viser at 8 av 10 nordmenn som mosjonerer regelmessig, bruker proteintilskudd, sier markedsansvarlig Egil Berli-Johnsen i Proteinfabrikken AS.

- Jeg har ikke full oversikt over bruken blant mosjonister, men, ja, salgstall fra ledende produsenter tyder på at dette er utbredt, fastslår førsteamanuensis ved Norges idrettshøgskole Truls Raastad.

Godt nok kosthold uten proteinpulver

STINNE AV PROTEINER: Fra NM i klassisk kroppsbygging 2006. Hans Egil Bø fra Stavanger gikk av med seieren i  178 cm-klassen. Tidligere var proteintilskudd mest utbredt i kroppsbyggermiljøene.
STINNE AV PROTEINER: Fra NM i klassisk kroppsbygging 2006. Hans Egil Bø fra Stavanger gikk av med seieren i 178 cm-klassen. Tidligere var proteintilskudd mest utbredt i kroppsbyggermiljøene. Foto: Foto Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Raastad er tidligere fotballspiller og har doktorgrad i idrettsfysiologi innen restitusjon og styrketrening. Han er konsulent for Olympiatoppens ernæringsavdeling.

Han mener proteintilskudd er bortkastet i de fleste tilfeller.

- Det er svært få som virkelig trenger proteintilskudd. Ser vi på nordmenns inntak av energigivende næringsstoffer, er det ikke et problem at vi får for lite protein - gitt at vi følger et vanlig kosthold med kjøtt, fisk, egg, melk og melkeprodukter.

Får ikke nok protein fra maten

Markedsansvarlig Egil Berli-Johnsen i Proteinfabrikken er enig.

- Spiser man riktig ut fra aktivitetsnivå, trenger man ikke tilskudd. Men de aller fleste nordmenn har for dårlig kosthold, sier Berli-Johnsen, som selv er aktiv utøver av styrkeløft og strongman.

- Folkehelsa anbefaler et inntak på ett gram protein pr. kilo kroppsvekt om dagen. Men dette øker med trening. Personlig trenger jeg 200 gram protein pr. dag i tillegg til det jeg får fra maten. Skulle jeg spist det i mat, tilsvarer det ett kilo rent biffkjøtt. Da kan vi begynne å snakke om kostpris, sier Berli-Johnsen.

Karbohydrater gir nødvendig energi

Den utskjelte næringsgruppen karbohydrater kan ha mer å si for treningen enn proteiner.

- Alle som trener, har nytte av effektiv ernæring. Men man kan ikke spise seg til bedre fysisk form, og man kan ikke trene seg til bedre kosthold, sier Fedon Lindberg.

Therese Mathisen, som selv har lang erfaring fra treningsstudioer, fremhever at du må ha nok energi til å orke harde nok treningsøkter til å bygge muskler. Til det trenger du karbohydrater, sier Mathisen.

Man kan ikke spise seg til bedre fysisk form, og man kan ikke trene seg til bedre kosthold

Hjelper proteinopptaket

Karbohydrater er dessuten viktigere for restitusjon enn protein, mener hun.

- De som ikke får i seg tilstrekkelig med karbohydrater, kan gå glipp av store formforbedringer. Karbohydrater gjør også proteinet lettere tilgjengelig for kroppen til å bygge muskler, sier Mathisen.

Proteinshake istedenfor egg

Hun tror behovet for proteiner i pulverform også skyldes praktiske hensyn. Det er ikke alle som tar seg tid til for eksempel å koke egg rett etter trening.

- Da kan det være ålreit med en proteinshake isteden, sier Mathisen.

Hva mener du? Skriv en kommentar i kommentarfeltet nedenfor.

Kan føre til overvekt

- Overskudd av kalorier, også fra proteintilskudd, gir et ekstra energiinntak som kan omdannes til fett, sier Therese Mathisen.

Overflødig inntak av proteintilskudd gir dessuten nyrene en ekstrajobb med å skille ut overskuddet. Overskuddsprotein kan omdannes til karbohydrater og lagres som fett i kroppen.

For mye syre

PROTEINTILSKUDD: Dette proteinspannet på 1,1 kilo inneholder også karbohydrater.
PROTEINTILSKUDD: Dette proteinspannet på 1,1 kilo inneholder også karbohydrater. Foto: Foto: Produsenten

- Tar man store mengder proteintilskudd, kan det føre til problemer - ikke minst fordi protein bidrar med syre i kroppen som da ikke kompenseres med nok basiske stoffer fra grønnsaker, advarer Fedon Lindberg.

Rapporter om proteintilskudd: Olympiatoppens risikovurdering av kosttilskudd , Olympiatoppens holdning til kosthold og bruk av kosttilskudd , Mattilsynet: Det nordiske markedet for kosttilskudd innen idretten

Kilder: R. J. Maughan, School of Sport and Exercise Sciences, Loughborough University, Loughborough, England

Les mer:

Her kan du måle fomen din

Slik trener du hjemme

Tren som en russer

Regn ut din BMI med vår kalkulator

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning