Finn riktige løpesko

Slik finner du riktige løpesko

Er det sikkert at skoene med den gode prisen passer dine føtter? Ta en sjekk først.

Publisert Oppdatert
OVER 1000 KRONER: For et par riktig gode sko må man opp i 1000 kroner og vel så det, sier skoansvarlig i G-Sport i Nydalen.
OVER 1000 KRONER: For et par riktig gode sko må man opp i 1000 kroner og vel så det, sier skoansvarlig i G-Sport i Nydalen. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

På tide med nye løpesko? Hvis du jogger to-tre ganger i uka, kan skoene dine være utslitt etter et år.

Et år med regelmessig jogging gjør at støtdempingen på skoene begynner å bli slitt ut. Dette er det dessverre ikke alle som tar hensyn til når de går i sportsbutikken for å kjøpe nye joggesko.

Her kan du måle joggeruta og sjekke formen

Styr unna tilbudene

På G-Sport i Nydalen i Oslo forteller skoansvarlig Helena Henriksen hva folk først og fremst går etter når de skal kjøpe joggesko:

- Når vi har sko på tilbud er det mange som går bare etter prisen og ikke etter hva slags bruk skoen er beregnet på eller designet til. Mange kjøper derfor feil sko til foten sin, sier Henriksen.

For eksempel bør noen som er plattfot, kjøpe en sko for plattfote og ikke en helt annen type sko bare fordi den er rimeligere.

Les også: Her får du billigst personlig trener

Lettere sko

Helena Henriksen legger til at det har skjedd veldig mye når det gjelder vekten på joggeskoene det siste året. Skoene har blitt mye lettere.

- Hva spør folk om når de kommer for å kjøpe joggesko?

- De fleste lurer på dette med demping. Har joggeskoene god demping og er det demping både foran og bak på skoen?

Hun mener at for å få noen ordentlig gode joggesko må man opp i 1000 kroner.

- Mange er opptatt av prisen på skoen, men 1000 kroner og vel så det, er folk absolutt villige til å betale for joggesko, sier Henriksen.

KJØPER FEIL: - Når folk kjøper sko etter prisen og ikke etter hvilken sko som er riktig til føttene deres, kan de ende opp med helt feil sko, sier skoansvarlig hos G-Sport i Nydalen, Helena Henriksen.
KJØPER FEIL: - Når folk kjøper sko etter prisen og ikke etter hvilken sko som er riktig til føttene deres, kan de ende opp med helt feil sko, sier skoansvarlig hos G-Sport i Nydalen, Helena Henriksen. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

- Hva er det som skiller sko til 1000 kroner fra sko til 1500 kroner?

Viktig når du prøver sko

Passform:

En løpesko må ha god passform. Kjenn etter hvordan skoen sitter på foten. Skoen skal være bre nok, sitte godt over foten, gi god plass til tærne og ha et godt hælgrep.

Støtdemping:

I hvert steg belastes foten tre-fire ganger så mye som når du står stille. Den samme bevegelsen gjentas tusenvis av ganger i løpet hver treningstur, så det sier seg selv at det god demping er alfa og omega.

Stabilitet:

Det aller viktigste når du velger løpesko, er riktig stabilitet, det vil si støtte som er tilpasset foten når den er i bevegelse. Foten vår har en naturlig, støtdempende bevegelse som kalles pronasjon.

- Det viktigste er hva lags materiale skoen er laget av og mellomsålen. Rett og slett hvor mye teknologi som ligger i skoen, sier Henriksen. Hittil i år viser bestselgerne seg å være Nike Air Pegasus og Asics Gel Nimbus.

Dette må du se etter

Som en tommelfingerregel sier vi at en løpesko tåler opptil 1500 kilometer før den er utslitt.

Hvis du er av dem som løper mye, mellom fem og sju ganger i uka, bør du ha to-tre forskjellige par løpesko som du bytter på. Ikke bare blir hvert par mindre slitt, men du får også en sunn variasjon av lest, støtdemping og stabilitet.

Les også: Løpeferie i Afrika og Asia.

Halvparten overpronerer

Alle har forskjellig pronasjon, men grovt sett deler vi inn i tre grupper: overpronasjon, underpronasjon og normalpronasjon.

Normalpronasjon defineres som bevegelsen fra hælens utside mot stortåballen. Hvis bevegelsen innover er for kraftig, kalles det overpronasjon. Er bevegelsen for liten kalles, det underpronasjon.

Rundt 40 prosent normalpronerer, 50 prosent overpronerer og 10 prosent underpronerer.

Begrenser slitasjen

Forskning har vist at de med overpronasjon eller underpronasjon er mest utsatt for skader, og da er det ekstra viktig med riktige sko.

Dersom foten din overpronerer, er det viktig at du bruker en sko som er ekstra sidestabile. En slik overpronasjonssko vil begrense rotasjonsbevegelsen slik at du unngår unødig slitasje, feilbelastninger og belastningsskader.

Funksjonalitet fremfor design

Mange av oss er opptatt av merke, farger og design når vi velger sko, men når du skal gå til innkjøp av løpesko, bør du først og fremst tenke på passform, støtdemping og stabilitet.

Løpesko for rolig trening kalles for mengdetreningssko. Dette er sko som er støtdempende, og som er høyere i hælen enn forfoten.

Alle mengdetreningssko har tilleggsdemping for å gi bedre og mer holdbar støtdemping.

Skoprodusentene har sine egne, patenterte systemer for tilleggsdemping som alle gir god støtdemping, så det spiller ingen rolle om du velger Nike Air, Asics Gel, Mizuno Wave eller andre merker. Poenget er at skoen skal passe akkurat deg og ditt behov.

Pronasjon redder foten

Når du løper, påføres foten et trykk tre-fire ganger så stort som kroppsvekten din hver gang du setter ned foten. Dette hadde ikke føttene tålt hvis de hadde tatt imot hele trykket med et smell. Derfor møter foten underlaget i en så lang bevegelse som mulig.

Det første som treffer bakken, er yttersiden av hælen. Etter hvert som mer av tyngden kommer på foten, dreier den i en skrå linje inn mot stortåen. Denne bevegelsen har samme funksjon som når vi svikter i knærne etter et hopp. Den skal fordele trykket over tid. Denne bevegelsen kalles altså pronasjon.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Teller kalorier og kilometer

Design din egen joggesko

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning