Sykle i ferien

Pakketur på sykkel

Vi gir deg guiden til sykkelturer i hele verden.

MED SYKKEL: Å være turist på sykkel byr på mange flotte naturopplevelser, som her på kysten av Portugal.
MED SYKKEL: Å være turist på sykkel byr på mange flotte naturopplevelser, som her på kysten av Portugal. Foto: Oliven Reiser
Publisert Oppdatert
FERIE: Hvorfor ikke velge en ferie som er bra for både kropp og sjel?
FERIE: Hvorfor ikke velge en ferie som er bra for både kropp og sjel? Foto: Oliven Reiser

Priseksempler

Italia, Toscana: 8 dager, fra kr 12 498 (Star Tour)

Portugal: 8 dager, fra kr 13 400 (Oliven Reiser)

Frankrike, Provence: 8 dager, fra kr 13 000 (Merlot Reiser)

Tanzania: 13 dager, ca kr 15 790 + flyreise (Uhuru)

Vietnam: 17 dager, kr 29 800 (Saigontours)

Brasil: 13 dager, fra 24 700 + flyskatt (Oliven Reiser)

Cuba: 14 dager, fra 23 500 (Oliven Reiser)

Andre arrangører er Transprovence (Frankrike) og Sykkel-Reiser

De aller fleste prisene inkluderer flyreise. Det meste er inkludert, som overnatting, tilnærmet helpensjon, sykler og utstyr, guider, inngang til museum og aktiviteter på programmet og transfer. De norske operatørene satser stort sett på små grupper, med maks 12-16 deltakere.

Gode tips:

- Dagsetappene varierer fra 25-70 kilometer. Dersom det er lenge siden du har syklet, bør du ta deg noen turer på 20-25 km før avreise.

- Solkrem og insektsspray anbefales. Lommelykt, solbriller, vekkerklokke, notisbok og penn kan være bra å ha.

- Dette bør du pakke: En liten ryggsekk, sykkelbukser eller gele-sete og hansker. Behagelige klær som vindjakke, joggebukse og jeans. Joggesko eller lette sko til å sykle i, tynt regntøy, superundertøy, varm genser og solhatt/caps (avhengig av årstid). Ta også med et litt penere antrekk til middagen på hotellet. Shorts og badetøy kommer også godt med.

Hva med å sykle langs kysten i Portugal eller gjennom cubanske landsbyer?

Nordmenn vil være aktive på ferie - uten å forsake hverken nytelser eller opplevelser.

Mange liker å bruke sykkelen som framkomstmiddel, og da kan sykkelferie være den optimale løsningen.

Flere norske reiseselskaper tilbyr mange spennende utenlandske sykkel-pakketurer, og de legger forholdene til rette for turer i mange spennende land og omgivelser.

Del

Normalt god form holder

Veldig mange av turene kan du være med på så lenge du er i normal, gjennomsnittlig god form.

Så finnes det flere andre nivåer, helt opp til dem som krever at du er veltrent og gjerne vil ha en fysisk utfordring i ferien.

Arrangørene kan hjelpe deg med å finne nivået som passer for deg.

Du behøver hverken være lokalkjent eller en racer på kartlesning. Alt er lagt opp til at du skal ha maks tid til å nyte dagsetappene, og slippe å tenke på det praktiske.

Sykkel, hjelm og utstyr du trenger, står klart og venter på deg ved ankomst. Bagasjen din blir fraktet i bil fra sted til sted, så du kan nyte turen og bare tenke på deg selv, reisefølget og omgivelsene.

Ved fysisk anstrengelse er det ekstra viktig å få i seg nok og god mat. På gruppeturene står bordene ferdig dekket med lokale delikatesser både på fat og flaske.

Stoppestedene er både historiske, matnyttige og avkjølende - eller består av andre severdigheter innen natur og kultur.

Mange muligheter

Du kan velge tur etter hva du er spesielt interessert i.

Er du glad i vin, kan du sykle fra vingård til vingård i et av Frankrikes vindistrikt, få nærmere kjennskap til vindyrking og selvfølgelig smake på de forskjellige vintypene.

Liker du å bade, kan kanskje sykkeltur til Brasil være et tips. Noen turer går innom mange steder av historisk interesse, andre legger litt spesiell vekt på kulinariske oppplevelser. Du kan sykle fra slott til slott, eller i alpene hvis du er glad i fjellet.

Mulighetene er mange, og vi gir deg guiden til noen av landene du kan reise på sykkel-pakketur.

Brasil

Alle har hørt om strendene i Rio de Janeiro. Og det er faktisk mulig å kombinere de kjenter strendene Ipanema og Copacabana med noen dager på sykkel. Strand og bading er viktige ingredienser på sykkeltur i Brasil, men i tillegg kan du også sykle gjennom jordbruksområder, utforske små øyer hvor syklene fraktes over i små båter, samt lære om slavehistorien på nært hold. (Oliven Reiser)

Tanzania

Dra på et sykkeleventyr til masaienes rike. Tanzania er et flott land å oppleve på to hjul, og du vil ganske sikkert se dyr som ikke vandrer i gatene her hjemme! Opplev vulkanen Ol Doinyo Lengai, Lake Natron, banan- og kaffeplantasjer og nasjonalparken Serengeti. (Uhuru)

ØYSYKLING: I Brasil går turen til flere øyer. Sykler og mennesker fraktes over i små båter.
ØYSYKLING: I Brasil går turen til flere øyer. Sykler og mennesker fraktes over i små båter. Foto: Oliven Reiser

Vietnam

OPPLEVELSE: En sykkeltur i Tanzania kan gi deg opplevelser helt utenom det vanlige.
OPPLEVELSE: En sykkeltur i Tanzania kan gi deg opplevelser helt utenom det vanlige. Foto: Uhuru.no

Her er du ikke den eneste som sykler! Det gjestfrie landet er godt tilrettelagt for tohjulinger, og du vil bli imponert over hvor mye, eller mange, en sykkel kan frakte. Heldigvis trenger ikke du tenke på bagasje, men kan nyte rismarker, plantasjer, elver og kanaler i eget tempo. Og skulle du bli sliten, er det plass til både deg og sykkelen i følgebilen. (Saigontours/Uhuru)

Portugal

I Portugal kan du ta sykkelturen langs kysten, og ferdes på både asfaltvei og utrafikkerte landsveier. Opplev de ville og vakre klippestrekningene, eller legg turen til innlandet. Her kan du sykle gjennom landsbyer, nyte vakker natur og slott. (Oliven Reiser)

KONTAKT: Sykkelen kan være en fin måte å komme i kontakt med lokalbefolkningen på.
KONTAKT: Sykkelen kan være en fin måte å komme i kontakt med lokalbefolkningen på. Foto: Uhuru

Italia

Italia kan tilby mer enn deilig parmaskinke og smakfull vin. I dette langstrakte landet kan du sykle blant olivenlunder i Toscana, i alpene i nord eller rundt vakre Gardasjøen. Det er også mulig å oppleve Roma på to hjul eller du kan ta turen til øya Sardinia og kombinere det med et bad i Middelhavet. (Sykkel-Reiser)

Frankrike

I Frankrike kan du sykle fra slott til slott, gjennom pittoreske småbyer, suse forbi vakre kirker og klostre, ta inn på en idyllisk kanalvei eller la vinden ruske deg i håret gjennom en solsikkeåker. Landet er stort og sykkelmulighetene mange. Nord- og sør-Burgund og Provence er noen godt egnede steder. (Oliven Reiser og Merlot Reiser)

Irland

PORTUGAL: Tradisjonelle hus i små landsbyer er noe av det du får se på sykkeltur i Portugal.
PORTUGAL: Tradisjonelle hus i små landsbyer er noe av det du får se på sykkeltur i Portugal. Foto: Olivenreiser

På sykkel blir du straks en del av Irlands unike landskap. Aranøyene, Cliffs of Moher og Connamarafjellene er bare noen av stedene og omgivelsene du kan oppleve. Irland er et svært grønt og frodig land, og fra sykkelsetet kommer du enda nærmere naturen. Sjøer, sau og steingjerder er del av landskapet. Mulighet for å lytte til irsk musikk bør du også få til på turen. (Startour)

ITALIA: Sardinia er et av flere områder i Italia hvor norske reiseselskap tilbyr gruppeturer.
ITALIA: Sardinia er et av flere områder i Italia hvor norske reiseselskap tilbyr gruppeturer. Foto: Sykkel Reiser

Cuba

Hva med å oppleve Cuba fra sykkelsetet? Turen starter i Havanna, og går på gode veier med lite trafikk. Dere sykler innom små landsbyer, gjennom frodige daler, langs havet og til kjente steder som Trinidad og Grisebukta. Turen inkluderer besøk hos lokale bønder, muligheter for å snorkle og bade, og ikke minst, du lærer å rulle dine egne sigarer... (Oliven Reiser)

Noen andre land hvor norske arrangører tilbyr pakketur på sykkel er Marokko, Ungarn, Kroatia, Spania, Thailand, Kambodsja, Tibet og Nepal.

Les også:

Dette gjør du feil når du skal ha ny sykkel

SOLSIKKER: Når to meter høye solsikker vinker ned til deg, er det vanskelig å ikke la seg imponere. Her fra en sykkeltur i nærheten av Provence.
SOLSIKKER: Når to meter høye solsikker vinker ned til deg, er det vanskelig å ikke la seg imponere. Her fra en sykkeltur i nærheten av Provence. Foto: Lennart Johanson/Merlot Reiser

Slik steller du sykkelen din

HISTORISK: Gamle steinhus i grønne omgivelser er noe av det du kan se fra sykkelsetet i Irland.
HISTORISK: Gamle steinhus i grønne omgivelser er noe av det du kan se fra sykkelsetet i Irland. Foto: www.colourbox.com

Disse sykkelvognene er best i test

PAUSER: De fleste turene har godt med pauser underveis, og lokale forfriskninger, som fra denne kiosken på Cuba, hører med.
PAUSER: De fleste turene har godt med pauser underveis, og lokale forfriskninger, som fra denne kiosken på Cuba, hører med. Foto: Olivenreiser

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning