Brukte anabole steroider i ni år

– Flaks at jeg overlevde

Drømmen om å bli stor og sterk endte i angst, depresjoner og hjerteinfarkt for Ståle Wadsvort (32). I ni år misbrukte han anabole steroider.

HJERTEINFARKT: Ved siden av de psykiske lidelsene fikk Ståle (32) hjerteinfarkt etter ni år med anabole steroider.
HJERTEINFARKT: Ved siden av de psykiske lidelsene fikk Ståle (32) hjerteinfarkt etter ni år med anabole steroider. Foto: FOTO: Atle Dalen
Publisert Oppdatert

Drømmen om å bli en vellykket kroppsbygger endte i angst, depresjoner og til slutt et alvorlig hjerteinfarkt for Ståle Wadsvort (32). I ni år misbrukte han anabole steroider.

- Jeg var døden nær, jeg var heldig som overlevde, forteller Wadsvort.

- Klarer ikke stoppe

I dag bruker han mye tid til å advare mot misbruk av anabole steroider. Helsa er svekket, livet hans er forandret, han ble aldri en struttende kroppsbygger.

Advarslene fra personer som Ståle Wadsvort når fram til noen, men svært mange er pirret av disse tablettene som lett skal gi den perfekte kroppen.

OPERERT: Ståle Wadsvort fryktet at kirurgene skulle splitte buken hans, men de opererte ham ved å gå inn gjennom et snitt ved håndleddet.
OPERERT: Ståle Wadsvort fryktet at kirurgene skulle splitte buken hans, men de opererte ham ved å gå inn gjennom et snitt ved håndleddet. Foto: FOTO: Atle Dalen

- Bare en kur, kanskje to, så skal jeg stoppe, tenker de nysgjerrig.

- Skremmende utvikling

Leder Margaret Tveitan ved doptelefonen på Aker universitetssykehus er skremt over utviklingen. Idretten har i stor grad klart å bekjempe doping, men i mange ungdomsmiljøer florerer preparatene.

- Ungdom ned til 12-13 år tar anabole steroider for å få den perfekte kroppen. De ser drømmekvinnen og drømmemannen, slik vil de også bli. Det er beinhardt å få disse idealene klasket i trynet over alt. Men ikke alle er genetisk sammensatt slik at de kan bli en Brad Pitt eller Dorthe Skappel, sier Tveitan.

Klitoris vokser

Hun vil trekke fram de alvorlige psykiske, fysiske og sosiale skadevirkningene ved misbruk av anabole og androgene steroider. Det finnes flere skrekkeksempler.

- Unge jenter klarer ikke sykle lenger fordi klitoris har vokst så enormt. Gutter utvikler pupper. I slike tilfeller er det bare operative inngrep som hjelper, påpeker Margaret Tveitan.

Potensproblemer

Det var de ekstreme tilfellene. De fleste vil slite med andre virkninger.

- Langtidsbolerne står i fare for pådra seg hjerte/karsykdommer og infarkt. Midlene endrer fettbalansen i blodet slik at fett og kalk legger seg på innsiden av årene. Leverskader og potensproblemer er andre bivirkninger, forklarer Tveitan.

- Og bruker du dop før puberteten er over, vil lengdeveksten stoppe, tilføyer hun.

Midlene endrer fettbalansen i blodet slik at fett og kalk legger seg på innsiden av årene. Leverskader og potensproblemer er andre bivirkninger

Rett i kjelleren

De psykiske skadevirkningene kan være tunge. I løpet av en kur på åtte uker er brukeren ofte unaturlig oppstemt og virkelig konge på haugen.

- Så kommer nedturen. Hypofysen skrur seg av under kuren, og det tar tid før den virker normalt igjen. Mange utvikler angst og depresjon og blir aggressive. De forandrer helt virkelighetsoppfatning og mister impulskontrollen. Etter å ha vært så høyt oppe er de ikke forberedt på å deise rett ned i kjelleren, sier Margaret Tveitan.

Nesten som narkotika

Hun er også opptatt av de sosiale endringene som skjer. Såkalte bolere isolerer seg fra familier, venner og de kjente og trygge omgivelsene. De glir inn i et negativt miljø, hvor veien er kort til misbruk av også narkotiske stoffer.

- Derfor er det virkelig russisk rulett å bruke anabole steroider.

Ingen kan på forhånd vite nøyaktig hvordan kroppen reagerer, mye er genetisk betinget, advarer Tveitan.

Hun sier at doptelefonen på Aker universitetssykehus får mange telefoner fra fortvilte bolere som lurer på hvordan de kan komme ut av det.

Usikker ungdom

SER DET UTENFRA: Ståle tar sterk avstand fra sitt tidligere miljø. Han har et helt annet syn på kroppsbyggerkulturen i dag.
SER DET UTENFRA: Ståle tar sterk avstand fra sitt tidligere miljø. Han har et helt annet syn på kroppsbyggerkulturen i dag. Foto: FOTO: Atle Dalen

- Hvem er det som tyr til dop for å bygge opp kroppen sin?

- En undersøkelse blant seks videregående skoler i Oslo viste at andelen som hadde prøvd anabole steroider, varierte fra null til åtte prosent, forteller Tveitan.

- Det er ingen ensartet gruppe, de kommer fra alle sosiale lag.

- Er det drømmen om idealfiguren som er motivasjonen?

- Det handler også om manglende trygghet, som noen kompenserer for ved å bygge ut sitt fysiske jeg. Mange gutter mangler en rollefigur å se opp til, de lever med mor og møter kvinner i barnehage og på skolen. Fraværet av en normal farsfigur er ikke bra, sier Margaret Tveitan.

- Kan være forurenset

Doptelefonen samarbeider tett med politi, tollvesen og helsetjenesten for å begrense omfanget av dopmisbruk. Det er vanskelig å få oversikten, det er lett å få tak i preparater.

- Strafferammen for salg av anabole steroider er bare to års fengsel. Men alle som handler over internett eller kjøper under disken i Sverige, må vite at de ikke har noen garanti for at innholdet stemmer med varedeklarasjonen. Stoffet kan være forurenset. Markedsføringen er vanvittig sterk.

- Ofte er det de samme miljøer som omsetter narkotiske stoffer, derfor kan veien være kort til en enda farligere dopavhengighet, sier leder Margaret Tveitan ved doptelefonen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning