Muskelbygging:

- Deffing er helseskadelig

Deffing, såkalt definering av muskelmasse, kan virke mot sin hensikt og gi skader på indre organer.

FARLIG FOR KROPPEN: Å bruke kroppsbyggernes metoder for å definere muskelmasse er potensielt skadelig for kroppen - og kan virke mot sin hensikt.
FARLIG FOR KROPPEN: Å bruke kroppsbyggernes metoder for å definere muskelmasse er potensielt skadelig for kroppen - og kan virke mot sin hensikt. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Publisert Oppdatert

Deffing, eller definering av muskemasse, er en metode stadig flere mosjonister benytter om våren for å fjerne underhudsfett. Målet er at at musklene skal bli tydeligere.

Når man "deffer" justerer man kosthold og trening slik at underhudsfettet forsvinner så raskt og effktivt som mulig - uten å miste muskelvev i samme slengen.

Share

Store konsekvenser

Deffing kan gjøre at du får vist fram hvor store muskler du har bygget over vinteren. Men slik definering av muskelmasse koster kanskje mer enn det smaker, advarer idrettslege Thor-Øistein Endsjø.

- Ekstreme former for deffing er helsefarlig og kan gi både lever- og nyreskader. Kommentarene til ernæringseksperter om en sunt og godt kosthold er det relevante i denne sammenhengen, sier Endsjø, som mener at bulking og deffing utsetter kroppen for store påkjenninger.

Har du spørsmål om helse og trening? Spør idrettslege Thor-Øistein Endsjø her.

- Deffing er ikke slanking

- Jeg er selvfølgelig enig, dette er ekstremt. Men jeg er redd legen ser på dette i et sykdomsperspektiv og kanskje med tanke på en langvarig spiseforstyrrelse, sier muskelidrettsmann Egil Berli-Johnsen.

- De ekstreme deffetilfellene er det først og fremst bare de aller beste i Norge som faktisk greier å oppnå. Og da bare for et begrenset antall dager. Neppe særlig sunt, men ikke mer helseskadelig enn andre uvaner folk kan finne på å ha.

- Jeg har til gode å høre om større antall tilfeller av nyresvikt og leversvikt blant mennesker som trener enn blant befolkningen generelt. Her må bevisbyrden ligge på de som påstår at hard trening er farlig.

Jojoslanking

FETTFJERNING: Mosjonister kan oppleve at alle musklene de har bygget "forsvinner" bak et lag hudfett, og at de ikke ser ut som bodybuildere uansett hvor tunge vekter de løfter. Da frister det å definere muskelmassen.
FETTFJERNING: Mosjonister kan oppleve at alle musklene de har bygget "forsvinner" bak et lag hudfett, og at de ikke ser ut som bodybuildere uansett hvor tunge vekter de løfter. Da frister det å definere muskelmassen. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Idrettslege Thor-Øistein Endsjø mener definitivt at det hele minner om slanking.

- Bulking og deffing er en form for jojoslanking. Har man som mål å holde en lav vekt eller en ønskevekt er det gunstigere å ha et måtehold i forhold til kaloriinntak hele året, mener idrettslegen, som mener at "deffere" kanskje ikke er klar over hvordan kroppen fungerer.

- Denne uttalelsen bekrefter at han ser på deffing som slanking. I slanke-henseende har legen helt rett. Energiregnestykket bør gå i underskudd over tid for å oppnå slankere og sunnere fysikk, sier Berli-Johnsen.

- Triksing og galskap med veskebalansen og mineralbalansen er helt klart for den ekstreme fitnessutøver eller kroppsbygger. Men prinsippene vil også fungere på en vanlig person. Ved å redusere saltinntak og sukkerinntak, vil fettvev og kroppsmassen holde mindre vann - og man vil se bedre ut, mener han.

Mot sin hensikt

Idrettslegen ber muskelmenn være klar over at perioder med ekstremt lavt kalorinntak også kan føre til reduksjon av muskelmasse fordi kroppen begynner å forbrenne protein, musklenes byggesteiner.

- Jeg trodde deffingen var lagt opp slik at man mister minst mulig muskelmasse?

- En hard diett vil tappe kroppen både for glykogen og fett. Når disse energikildene nesten er borte vil kroppen hente energi der den er tilgjengelig. Har man høy grad av muskelmasse vil en utsultet kropp hente energi fra musklene, sier Berli-Johnsen.

- Har man ønske om spesiell kroppsvekt er det over tid balansen mellom kalori-inntak og forbrenningen som er nøkkelen, presiserer Endsjø.

Les mer:

Nå kommer treningspillen

Kettlebell - tren som en russer

Slik spiser du deg stor

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning