Test av klassiske treningsski

To vinnere i denne testen.

TO VINNERE: Det er særlig to skipar som peker seg ut i denne testen.
TO VINNERE: Det er særlig to skipar som peker seg ut i denne testen. Foto: FOTO: Morten Solli
Publisert Oppdatert

Om testen:

Test-team  

I langrennski-testen har vi samarbeidet med Norsk toppidrettsgymnas (NTG), Geilo. Testerne våre er:

Øyvind Olstad (sportssjef, langrenn), Geir Endre Rogn (trener, langrenn) og Eivin Rudberg (trener, skiskyting og langrenn).

Kriterier

Testkriteriene, utarbeidet av Øyvind Olstad ved NTG Geilo, skal gi en mest mulig helhetlig teknisk skitest. Kriteriene er vektet etter hva vi mener er viktigst med skiene. Slik er kriteriene i klassisk-testen:

Feste (30 prosent), Glid (25), Føring/Slipp (15), Stabilitet (10), Svingegenskaper (10), Spennegenskaper (10).

Hva skal du kjøpe dersom du sikter litt lavere enn topp racingski? Her vrimler det av underkategorier og nivåer. Det er viktig å finne "sitt" nivå, og her får du best hjelp av en god forhandler.

I denne testen er ikke alle skiene helt på samme nivå og det er derfor vrient å sammenligne ski mot ski. Noen av skiene nærmer seg toppklassen, men enkelte modeller er mer for alminnelige turski å regne.

- Vi har gått mer turgåer-aktig i denne testen, for å simulere aktuelle bruk, sier testerne våre på NTG Geilo.

I denne testen er det Salomon Elite Pro som stikker av med seieren, sammen med den smørefrie Atomic Skintec.

Det er stor variasjon, og generelt gir disse skiene noe lettere feste. Men teknisk sett ligger skiene naturlig nok et par hakk bak toppmodellene. Prismessig ligger disse skiene på om lag halve prisen av de ypperste racingskiene.

Smørefri konkurrent

Vi har også tatt med en smørefri treningsski i denne kategorien. Atomic Skintec selges med to innfellinger som legges seg i "flukt" med sålen, en for mildt og en for kaldt føre.

- For en aktiv familiefar er dette den ideelle treningsskia å ha som supplement, sier Bård Bakke i Amer Sports, som fører Atomic og Salomon i Norge.

Også våre testere gir denne skia tommelen opp.

- Selv om den ikke når helt opp i alle kategoriene, er det en utmerket treningsski som sparer deg for mye tid, sier Geir Endre Rogn, en av våre testere på NTG Geilo. 

Vi har valgt å gi den en femmer på terningen på grunn av fortrinnene den har som smørefri ski. Konseptet er en vinner, og dette er en smørefri ski du kan bruke på alle fører.

Slik testet vi

Skiene er testet i uke 47 ved NTG Geilo, over to dager, klassisk-test en dag og skøyte-test den andre. På denne måten har vi sikret like forhold for alle skiene som er sammenlignet opp mot hverandre i testen.

Alle testerne har testet alle skiene. Alle ski er preparert med Swix LF6 glider.

Testerne har vurdert alle skiene etter våre testkriterier - sluttresultatene i testene er snittet av ekspertenes vurdering. 

Pris er ikke en del av vurderingen i denne testen. Det er hard konkurranse i markedet, og mange tilbud, og prisene vil variere mye fra de veiledende prisene som er oppgitt her. 

Vi vil likevel påpeke gode kjøp der det er åpenbart at du får mye for pengene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning