Sushi kan gi allergiske reaksjoner
Fremdeles lyst på de rå bitene?

(SIDE2): Det blir stadig flere sushi-elskere blant oss, og er du en av de, så vil du muligens ikke ha så stor glede av å lese denne saken. Eventuelt får du trolig neppe lyst på sushi med det første.
For i blant annet magen på torsk og sei lever gjerne den såkalte spolorm, Anisakis. Og den kan fremkalle allergiske reaksjoner, skriver videnskab.dk.
LES også: «Sunn mat» kan være grunnen til at du går opp i vekt
Å fryse fisken ved minus 20 grader i minimum et døgn, slik EU-reglene krever, har ikke noe å si for ormens allergiske egenskaper.
-Spanske undersøkelser viser at han man blitt infisert med en levende orm før, og så spiser et stykke rått fiskestykke som inneholder spolorm, kan man utvikle overfølsomhet. Også selv om fisken har vært frosset og ormene er døde, sier professor ved Københavns Universitet, Kurt Buchmann.
LES: 5 grunner til å spise ingefær hver dag
I våre farvann er det særlig hvit fisk som torsk, sei flyndre som inneholder spolorm. På den mer gledelige siden, dersom man er redd for å få i seg ormen, forteller den danske professoren.
-Man kan føle seg ganske trygg om man spiser oppdrettslaks fra Norge eller regnbueørret fra Danmark. De har blant annet fått varmebehandlet fôr. Vi har tatt stikkprøver av disse fiskene, og ikke funnet spolorm der, sier Buchmann.
Symptomene på spolorm er elveblest, rødhet og blemmer i huden. Andre kan få luftveisproblemer, og noen får smerter i mage og tarm. I ekstreme tilfeller kan kroppen gå i sjokk.
LES også: Spiste sushi fra naken Live Nelviks kropp
