- Supermat er ikke noe nytt eller eksotisk

Dette er de største misforståelsene om supermat.

SUPERMAT er for eksempel gojibær, rå kakao, hampfrø og hvetegress, ifølge Gunn-Turi Bennerholt som jobber som produktutvikler i Supernature.
Publisert

(SIDE2): De to siste årene har ulike helsekostforretninger og supermat-entusiaster feiret «Supermatens dag».

I år er denne dagen utvidet til hele tre dager med ulike tilbud og smaksprøver i forskjellige helsekostforretninger over hele landet, og «Supermatens dag» feires 26.-28.mai. Men hva er egentlig supermat, og trenger vi dette?

Mer enn bare grønne drikker

Gunn-Turi Bennerholt jobber som produktutvikler i Supernature. Hun forklarer at den offisielle definisjonen av supermat er mat som er så næringsrik at man har lov til å komme med en helsepåstand definert fra EUs vitenskapskomité (EFSA)

- Så hvis en matvare inneholder mer enn femten prosent av anbefalt dagsdosering av et vitamin eller et mineral, så kan det omtales som supermat. I mat så måles det per 100 gram, og i kosttilskudd per porsjon, sier Bennerholt til Side2.

Hva tror du er de største misforståelsene folk har om supermat?

- Det jeg tror er en stor misforståele er at hvis man spiser supermat, så kan man bare spise supermat og pulver. Når for eksempel jeg sier at jeg jobber med supermat så er det mange som tror at jeg kun drikker grønne drikker, men supermat er så mye mer enn det, forklarer produktutvikleren.

- Det ene ekskluderer ikke det andre. Man kan fint spise både vanlig mat og supermat, eller putte supermat i vanlig mat og lignende, påpeker hun.

Brokkoli er også supermat

På nettsidene til Bama forklares det at supermat ikke er en vitenskapelig definert gruppe matvarer, men at man gjerne snakker om matvarer som har en helt eksepsjonell positiv helseeffekt, og gjerne langt ut over hva de rene næringsstoffene i matvaren gir oss av vitaminer, mineraler, sunne fettsyrer eller proteiner.

Frukt- og grønnsaksleverandøren lister opp brokkoli, gulrøtter og bønner som eksempler på supermat.

Gunn-Turi er enig i at også vanlig mat kan kalles for supermat.

- Det er mange vanlige næringsrike matvarer som kan være supermat. Men da må man for eksempel se hvor mye brokkkoli man skal spise for å få i seg de nevnte femten prosentene av anbefalt dagsinntak av et vitamin eller mineral for at det kan kalles supermat.

Inneholder næringsstoffer

Bama skriver også at selv om helsekostsalget av piller med supermatekstrakt går så det suser, så viser ny forskning om og om igjen at det er effekten av hele, rene matvarer, og ikke piller og pulver, som er bra for oss.

Mange lurer på om supermat i pulverform blir tatt opp like bra i kroppen - kan man ikke bare spise «vanlig mat» som bidrar med samme næringsstoffer?

- Vi måler jo næringsverdien i produktene og det blir tatt opp i kroppen på lik linje som annen mat. Og supermat inneholder faktisk vitaminer, mineraler og næringsstoffer - det er derfor vi spiser det! svarer Bennerholt.

- Det finnes jo mye vanlig mat som også er pulverisert, noe jeg tror mange glemmer, legger hun til.

Bare en trend?

Det er liten tvil om at begrepet supermat både er elsket og hatet, og mens noen kjendiser mener at de ikke klarer seg uten supermat, så har andre reagert på at produktene har blitt så populære og trendy.

For eksempel så mener kjendiskokk Eyvind Hellstrøm at man trenger hverken kosttilskudd eller supermat.

CHIAPUDDING: Supermat kan for eksempel brukes sammen med andre vanlige matvarer, som for eksempel chiafrø i grøt eller i puddinger.

- Folk må slutte å kaste seg over alle slags nye trender. Spis variert og spis naturlige råvarer. Det er naturen som gir oss de gode råvarene og da er det opp til oss å bruke dem. For eksempel så har vi fisk, grønnsaker, kjøtt og urter, har TV-kokken tidligere uttalt til Side2.

- Eyvind Hellstrøm er et eksempel på en som bare har misforstått begrepet supermat og tror vi bare spiser pulver. Så jeg synes ikke han er representativ til å kritisere oss fordi han ikke vet hva det dreier seg om, sier Gunn-Turi Bennerholt.

- Vi er jo helt enig med Hellstrøm i at man bør spise variert og naturlige råvarer, enten man spiser supermat eller ikke. Noe av supermaten kommer i pulver fordi dette er bedre for holdbarhet og i kapsler for de som ikke liker smaken.

LES OGSÅ: Derfor kaster bloggerne seg på supermat-trenden

Ernæringseksperter er skeptiske

Ernæringsprofessor ved Universitet i Oslo, Christian Drevon, har i et tidligere intervju med Side2 sagt at supermat hverken er nyttig, er et godt alternativ eller fungerer som en snarvei til bedre helse.

- Dette er i beste fall lureri og et lotteri. Det er i tillegg dyrt, mangler smak og har ingen dokumentert effekt, sa ernæringsprofessoren.

Også direktør i Grete Roede, Jeanette Roede, uttalte i samme artikkel at hun mener supermaten er overflødig.

- Du trenger ikke ty til den såkalte supermaten eller pulverblandinger, for å få i deg alle de viktige næringsstoffene. Å spise det vi vet er sunt, altså mest rene ubearbeidete produkter, frisk frukt og bær og mye ferske grønnsaker, gjerne spirer, bønner og linser, grovt, og ikke for mye fett, gir minst like god effekt som supermat, sa Roede som mente at gojibær lett kan byttes ut med blåbær i skogen som er like sunne og i tillegg helt gratis.

Side2 lurer på hva Gunn-Turi Bennerholt tenker om disse påstandene.

Trenger vi egentlig å spise supermat - får ikke nordmenn i seg nok vitaminer og mineraler fra vanlig mat?

- For meg kunne blir dette omtrent det samme som å skulle spørre seg selv om vi trenger sunn mat. Selvfølgelig trenger vi sunn mat. Supermat er bare mat som er ekstra næringstett. Man kan spise det eller la være, men vi ønsker å være et alternativ til de som har et ekstra høyt næringsforbruk eller som er ekstra opptatt av å få i seg den næringen man trenger, sier hun.

- Man kan se på supermat som en måte å få i seg de anbefalte 5 om dagen. Undersøkelser viser at få av oss klarer å spise minimum 5 om dagen. For eksempel er spirulina er en svært næringsrik alge som dekker et bredt spekter av vitaminer og mineraler vi trenger i løpet av en dag.

Koster mer

Det er også mange som kritiserer supermat-produsenter fordi deres produkter ofte har en høyere pris sammenlignet med de vanlige matvarene vi handler på dagligvarebutikken.

Hva vil du si til de som mener at dere bruker begrepet «supermat» kun for å tjene penger?

- Jeg synes det er logisk å kunne tilby sunn mat som er godt for helsa. Og supermat er egentlig ikke noe nytt noe som er kommet de siste årene. Dette er matvarer som alltid har vært på jordkloden. Så supermat er ikke noe «nytt» eller eksotisk.

Hvorfor koster det mer å kjøpe supermat?

- Det koster mer å produsere samt at det er behandlingen av produktet som koster. Det er snakk om store prosesser siden metodene for å behandle maten så skånsomt som mulig er krevende og kostbare. Det er også dyrere råvarer, og de koster mer, akkurat som andre kvalitetsråvarer som er økologisk eller viltvoksende, svarer produktutvikleren.

- Tørkede råvarer tilsvarer også mer frisk råvare så kilosprisen blir ikke så ulik når du sammenligner med ferske ingredienser. Det at de er tørket gjør også at man har lengre holdbarhet og man unngår å kaste mat, som jo også er både dyrt og dårlig for miljøet.