- Det er rart å se på
Dette er Hellstrøms tips for å få sunnere og bedre matvaner.

KØBENHAVN, (SIDE2): Mesterkokken synes det er merkelig at nordmenn spiser samtidig som de ser på TV.
- Sjokkert
Denne våren kunne TV-seerne følge med da Eyvind Hellstrøm reiste hjem til ulike mennesker som søkte hjelp til å få et nytt og bedre forhold til matlaging.
Nå er han i gang med innspillingen av en ny sesong med «Master Chef» og Side2 møtte kjendiskokken i forbindelse med innspilling av TV-programmet i København.
Da Hellstrøm har reist hjem til ulike par og familier for å hjelpe dem med kostholdet har han ofte blitt oppgitt over matvanene til de ulike deltakerne.

Voksne menn som kun spiser brødskive med Nugatti, samboerpar som lever på pizza og pølser, og foreldre som serverer bacon til barna hver eneste dag er bare noe av det som har vært utfordringene for programlederen.
- Det som i bunn og grunn sjokkerer meg mest er at det finnes folk som har et så forskrudd kosthold at det bare tilhører en helt annen planet, sier Hellstrøm til Side2.
- Det er for eksempel folk som nesten aldri har spist et varmt måltid, eller som bare spiser junk food og som ikke har noe forhold til mat.
Han tror ett av problemene er at folk ikke har noe forhold til det å lage eller å spise mat.
- Jeg spiller jo på deres lag og ønsker å hjelpe disse menneskene mest mulig, påpeker han.
- Det mest åpenbare er at folk aldri har lært noe om mat hjemme og de har aldri lært noe om smak. De har ikke lært noe hjemme, ikke på skolen eller ellers i oppveksten. Innimellom er jeg helt skrekkslagen.
Foreldrene må ta ansvar
TV-kokken mener at man må starte nettopp hjemme for å sikre at barn og unge får et godt forhold til råvarer, matlaging og selve måltidet.
- Det skremmende her er jo når mamma og pappa ikke kan noe. De har ikke noe forhold til mat eller måltidet i hverdagen og da blir det en stor avsporing, forteller Hellstrøm.
- Her er det foreldrene som har et ansvar.
Han sier at måltidet handler om mer enn å bare sette seg ned for å spise.
- Så klart er det en sosial faktor, men like viktig er helseaspektet. Det å spise sunt og å få riktig ernæring, og at man får i seg de gode næringsstoffene, vitaminer og mineraler.
Hellstrøm mener hans budskap er superenkelt, og sier vi ikke trenger hverken kosttilskudd eller supermat.
- Folk må slutte å kaste seg over alle slags nye trender. Spis variert og spis naturlige råvarer. Det er naturen som gir oss de gode råvarene og da er det opp til oss å bruke dem, sier han og nevner blant annet fisk, kjøtt, urter grønnsaker.

- Folk googler hvordan man koker poteter
TV-kokken mener det å lage mat egentlig er veldig enkelt, men påpeker at det er noen prinsipper som må være på plass.
- Og når man ikke klarer å ta i bruk disse prinsippene så funker det ikke. Det som ofte er greia er at folk ikke har forståelse for hvordan man begynner eller slutter, og for meg så blir det merkelig, sier han.
- Folk må inn på Google for å finne ut hvordan man koker poteter!? Det er både latterlig og tragisk på samme tid.
Hellstrøm skulle ønske folk ble flinkere til å sette mer pris på matlaging og alt det som hører med til måltidet.
- Maten er så nedprioritert hos mange. Mange må oppgradere måltidet som en viktig faktor i et samliv. Det går like mye på det psykologiske som å lage selve maten.
Hellstrøm synes også det er skremmende at mange familier i dag ikke har noe spisebord i huset.
- Det er jo så mange tilfeller hvor man varmer opp noe industrimat og så er det å sette seg i en sofa foran en TV. Det er rart å se på. Måltidet for meg er en utrolig viktig element i hverdagen, sier han.
- Jeg snakker ikke om å bruke tre timer på kjøkkenet, men måltidet er et samlingspunkt.
Grilltips
Hellstrøm har flere råd til hvordan man lager et sunt og godt måltid. Nå som det stadig blir varmere temperaturer og med sola som titter frem så er det mange som fristes til å tenne opp grillen og vi benyttet derfor anledningen til å spørre Hellstrøm om tips til hva som skal til for å få et vellykket grillmåltid.
- For det første kan man grille hele året og man kan grille hva som helst, påpeker mateksperten.
- Men noe av det viktigste er å ha en bra grill og en bra grill er en grill med trekull, forklarer han.
Hellstrøm er også opptatt av å minne folk på om at det finnes mer enn grillpølser og hamburgere som kan legges på grillen.
- Du kan grille grønnsaker, fisk, kjøttstykker, ja alt egentlig, sier han.
- Vær bevisst på å få ordentlig varme i grillen og tenk over hvor lenge og hvordan maten skal grilles, tipser Hellstrøm.
Er det noe du ikke liker når det gjelder mat?
- Nei, jeg kan ikke si at det er noe jeg ikke liker, bortsett fra dårlig og slurvete mat. Jeg blir rett og slett satt ut frustrert hvis jeg er i et selskap med dårlig mat.