Kaloririk drikke: DALGONA KAFFE

Styr unna Tiktok-iskaffen hvis du vil ned i vekt

Mye av kaffen inneholder "usynlige" kalorier mange ikke tenker over. Disse kaloriene kan ødelegge vektnedgang, og ved stort inntak gi vektøkning.

DALGONA KAFFE: Den velkjente Tiktok iskaffen er regnet som en kaloririk kaffedrikk, men med små endringer kan den bli sunnere og god.
DALGONA KAFFE: Den velkjente Tiktok iskaffen er regnet som en kaloririk kaffedrikk, men med små endringer kan den bli sunnere og god. Foto: Getty Images
Publisert

Annen væskedrikk kan erstatte det nødvendige vanninntaket i løpet av en dag. Klinisk ernæringsfysiolog i Volvat og matfordeg.no, Randi Vassbotn Norheim, råder å tenke på kaloriinntaket i den væsken man inntar.

Mye av drikken man drikker i løpet av dagen kan inneholde "usynlige" kalorier man glemmer å tenke over. For eksempel juice, te, kaffe og brus.

– Dersom man ikke har behov for vektøkning eller ønsker vektnedgang, bør man ikke drikke kaloririk drikke som inneholder mye sukker. Det vil ikke gi en betydelig mettende følelse, men vil være med å fete opp ved hjelp av høyere kaloriinntak og sukkerinntak, sier Norheim.

En hårfin grense mellom sunn og usunn

Randi Vassbotn Norheim: Hun er klinisk ernæringsfysiolog i Volvat og matfordeg.no.
Randi Vassbotn Norheim: Hun er klinisk ernæringsfysiolog i Volvat og matfordeg.no. Foto: Folk og foto

Hun anbefaler å drikke mest mulig rent vann for å holde stabil vekt, da vann ikke kan fete opp.

– Jeg tror mange kan gå på en "smell" ved vektnedgang ved at de prøver å tilfredsstille søtsuget eller andre cravings ved å drikke god væske. Dette er ofte kalorier man ikke tenker over fordi man tenker at det ikke rommer mye plass.

– "Dette er drikke, ikke mat. Man legger ikke på seg av det", men det bærer med seg kalorier som kan øke fettprosenten i kroppen over tid, sier Nordheim.

Konsekvensene kan være at man lettere havner i kalorioverskudd.

– Dette overskuddet legger man på seg i form av fett dersom disse kaloriene ikke forbrennes. Man vil som regel spise like mye som vanlig, men får i seg ekstra kalorier som ikke er mettende. Sukkerinntaket gir også en økning i blodsukkeret som kan føre til diabetes, forteller personligtrener og ernæringsfysiolog, Ida Kjellså.

– For personer som får i seg mye væske ved hjelp av sukkerrike og kaloririke drikker som brus, juice eller kaffe, kan det å bytte ut disse tørstedrikkene med vann eller lettere varianter føre til vektnedgang, legger hun til.

Svart kaffe inneholder tilnærmet null kalorier og har dermed ingen påvirkning på vekta. Men mange velger å tilsette sukker, melk eller fløte i kaffen som vil gjøre kaffen usunn, forteller ernæringsfysiologene.

Det kan være en hårfin grense mellom hva som er "sunn" kaffe og kalorifattig, til en "usunn" og kaloririk kaffe.

Les også: – Da badevekten viste «error», måtte jeg ta grep

Tiktok-iskaffen

Den velkjente Tiktok-iskaffen, også kalt "Dalgona kaffen" har gått viralt, og blitt en del av hverdagskosten til mange.

Den er laget av sukker, melk, kaffe og vann. Men flere har funnet sin egen vri på den hvor de blant annet tilsetter vaniljemelk, fløte og/eller krem.

Dette regnes som en kaloririk og fetende drikke.

KALORIRIK KAFFE:
KALORIRIK KAFFE: Foto: Getty Images

Oppskrift på en "typisk" Dalgona kaffe:

  • 2 ss kaffepulver
  • 3 ss varmt vann
  • 2 ss sukker
  • 3 dl helmelk
  • Isbiter

Slik gjør du:

  1. Kok opp vann. Ha i pulverkaffe, varmt vann og sukker i en kopp eller bolle. Pisk til luftig skum med en visp.
  2. Ha i isbiter i et glass og hell oppi melken.
  3. Topp forsiktig med kaffeskum og bland sammen.

Denne inneholder omtrent 300 kcal. Dersom man tilsetter tre spiseskje fløte blir det omtrent 400 kcal, mener Norheim.

– Dersom man vil ned i vekt bør man styre unna den "originale" Tiktok-iskaffen i sitt daglige inntak. Det kan gi utslag på vekta dersom man ikke kutter bort andre kalorier i hverdagen, eller bevege seg mer for å forbrenne disse kaloriene, sier Norheim.

Hun tipser om en sunnere variant som lages med to enkle grep.

Sunnere Dalgona kaffe:

  • Stevia istedenfor sukker
  • Skummet melk
  • 2 ss kaffepulver
  • 3 ss kokt vann
  • isbiter

Denne inneholder omtrent 100 kcal.

– Det gir ikke mye forskjell i smak, men er betydelig på kaloriinntaket. Unngå egen vri med krem og andre melkeprodukter som inneholder mye fett, tipser Norheim.

Les også: Slik får du kontroll over søtsuget

STEVIA: Stevia er et naturlig søtningsmiddel og sukkererstatning avledet fra bladene til plantearten Stevia rebaudiana
STEVIA: Stevia er et naturlig søtningsmiddel og sukkererstatning avledet fra bladene til plantearten Stevia rebaudiana Foto: Getty Images

Kaffe kan gi en vektøkning på 10 kg i året

Svart kaffe uten tilsatt melk eller sukker inneholder tilnærmet null kalorier og er ikke skadelig i form av vektøkning.

– Så har vi disse usunne kaffetypene slik som kaffe mocca, kaffe med sirup, kaffe latte med helmelk som er ganske kaloririke og kan gi utslag på vekta, sier Norheim.

– Kaffe latte med helmelk kan fort inneholde omtrent 200 kalorier per drikke. Drikker man dette hver dag og ikke gjør andre kutt i kosten, kan man risikere å legge på seg i underkant av én kilogram i måneden, opplyser Kjellså.

Én kilogram i måneder er kanskje ikke så ille tenker du?

I løpet av et år kan man få en vektøkning på omtrent 10-11 kilogram som gradvis sniker seg på dersom man drikker en kaloririk kaffe daglig- Med mindre man tar hensyn til de kaloriene i sitt daglige energiforbruk.

– Dersom du ønsker å gå ned i vekt kan et enkelt tiltak være å kutte ut den daglige kaloririke kaffen uten å gjøre andre inntak som konstaterer for det inntaket. Da vil man kunne se en vektreduksjon over tid, sier Norheim.

Kaffe kan være et godt alternativ til "kos" dersom man klarer å unne seg dette uten noe søtt ved siden av, slik som kjeks eller kake.

Vektreduserende tiltak i drikken

– Kan kaffe bidra til vektnedgang?

– Kaffen i seg selv gir ikke en vektreduserende effekt. Det kan gi en midlertidig væskemetthet slik som alle andre drikker, ved å "lure" mage sekken til å tro at den er mettere ved å fylle den opp med væske, sier Norheim.

– Det er noe forskning som viser til at kaffe øker begevelsesforbrenning fordi man kan bli rastløs av koffein. Noen beveger seg mer og dermed forbrenner litt mer kalorier, legger hun til.

For å gå ned i vekt er det viktig å redusere inntaket av sukker og fett.

– Man kan for eksempel kutte ned på sukkerholdige brus. Dersom man ønsker melk i kaffen er det lurt å bytte til magre alternativer slik som lettmelk og skummet melk. Dette er enkle tiltak som gir god smak, men mindre kalorier og fett, sier Kjellså.

Det er anbefalt å få i seg tre porsjoner magre meieriprodukter om dagen.

– En iskaffe eller kaffe latte kan være én av dine tre om dagen. Det er viktig å passe på at det er magre meieriprodukter, og ikke den helfetende varianten. For store mengder av dette er heller ikke anbefalt, sier Norheim.

Magre meieriprodukter: Skummet melk, ekstra lettmelk, lett yoghurt og lett ost, tipser Norheim om.

– Det er masse gode næringsstoffer i disse magre meieriproduktene. Melk for eksempel inneholder mye kalsium og B-vitaminer og proteiner, det er mye snadder kroppen har behov for.

Les også (+): Hvis jeg får en kjæreste, så må han klare seg uten sex

SVART KAFFE: Svart kaffe i seg selv er ikke fetende og inneholder nærmest null kalorier. Det kan likevel være helseskadelig for de som har høyt kolesterolnivå og høyt blodtrykk. Kaffe med ekstra tilsetninger kan bli usunt i store mengder.
SVART KAFFE: Svart kaffe i seg selv er ikke fetende og inneholder nærmest null kalorier. Det kan likevel være helseskadelig for de som har høyt kolesterolnivå og høyt blodtrykk. Kaffe med ekstra tilsetninger kan bli usunt i store mengder. Foto: Getty Images

Kaffe og helse

Personer som drikker mye svart kaffe kan få en lettere kolesteroløkning.

– Dersom man har problemer med kolesterol kan det være lurt å unngå store mengder kaffe. Kokekaffer har en større andel kolesteroløkende oljer i seg enn annen kaffe. Man bør også unngå espressokaffer i større grad og presskannekaffe, sier Norheim.

De mest gunstige kaffen er pulverkaffe og traktekaffe. Da vil man filtrere bort gunstige kolesteroløkende oljene som er i kaffen, understreker Norheim.

– Har man høyt blodtrykk og kolesterol bør man spørre seg selv "hvor mye kaffe kan jeg drikke i løpet av en dag?". To til tre kopper i løpet av dagen er ikke noe problem, men merk deg hvor stor kaffekoppen er. Da er det snakk om små kaffekopper, og ikke disse store, forteller Norheim.

Denne saken ble første gang publisert 16/08 2021.

Les også