Sykkelsete og sittestilling

Slik unngår du numment underliv

Mange syklister opplever ubehag i skrittet etter lengre sykkelturer. Vi forteller deg hvordan du kan unngå dette.

SMERTER: Mange syklister opplever smerter og nummenhet i underlivet etter å ha syklet en stund.
SMERTER: Mange syklister opplever smerter og nummenhet i underlivet etter å ha syklet en stund. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock.com
Publisert Oppdatert

- Sykkelsetet skal stå i vater for å avlaste underlivet best mulig, sier butikkansatt Peder Andersen i Bikeshop.no.

For to år siden gikk den britiske urologen Vinod Nargund ved St. Bartholomew's and Homerton Hospitals ut med resultatene fra sin undersøkelse av effekten fra sykkelsetet på menns genitalia. Han slo fast at det var vanlig for mannlige mosjonister å oppleve ereksjonssvikt etter mange timer på sykkelen.

Gnikker og klemmer

- Sykkelsetet er i direkte kontakt med området mellom anus og pungen. Dette er et svært følsomt område med hårsekker og svette som gir grobunn for infeksjoner, sa urolog Nargund i forbindelse med resultatene.

Hvis du blir nummen og eller får problemer med ereksjonen, kan det være du sitter for høyt eller for lavt, eller at du ikke får riktig tråkk.

- Å bli nummen i genitalia er et kjent problemstilling, og noe vi gir råd om daglig. Så man skal ikke være redd for å komme og spørre, sier Andersen.

SYKKELSETE: Et nytt sykkelsete kan være vel verdt investeringen.
SYKKELSETE: Et nytt sykkelsete kan være vel verdt investeringen. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Skal stå i vater

Gode råd

 • Kjøp sete beregnet på ditt kjønn hvis dette ikke følger med sykkelen
 • Seter for kvinner skal være bredere bak og åpne foran
 • Seter for menn skal være smalere bak og ha renne i midten
 • Still setet i vater
 • Ha riktig avstand til bakken og pedalene
 • Sill styret riktig i forhold til setet når dette er i vater
 • Gi kroppen tid til å tilvenne seg
 • Stå og sykle av og til for å avlaste underlivet
 • Bruk sykkelbukse
 • Invester i sete med god padding
 • Få hjelp av profesjonelle til å stille styre og sete dersom det er vanskelig
 • Bytt sete dersom ingen tiltak hjelper
 • Bytt sykkel dersom det ikke hjelper å bytte sete

Kilder: Peder Andersen, Bikeshop, Thor-Øistein Endsjø

Hvis du ikke kan sette setet i vater, kan det være at sykkelen ikke passer til deg.

De som vinkler setet oppover, gjør det som oftest for å få mer kraft i tråkket, og de trekker imot med skuldrene og armene. Dette gir ofte smerter i nakke og skuldre, og er ikke å anbefale. Men da er det ikke setet som er problemet.

- Må du vinkle setet nedover for å sitte komfortabelt, har du for stor sykkel og bør vurdere å bytte til en mindre, sier Andersen.

Invester i setet

Når du kjøper sykkel, følger naturligvis setet med, men det er ikke dermed sagt at det passer til din anatomi. Hvis setet som følger med ikke passer, må du regne med å betale for et nytt - men det kan være vel verdt investeringen.

- Mange av de drevne bygger sin egen sykkel, og da vet de hvilket sete de skal ha. Ofte beholder de det gamle setet når de selger sykkelen, for da er setet «kjørt inn». Særlig hvis det er et sete med endel padding, forklarer Andersen.

Dette gir et godt bilde på hvor viktig setet er for helsa.

- Har du et sete som gir deg plager, kan det være lurt å investere i et sete med mer padding, for eksempel et gel flow-sete. Slike seter former seg etter fysikken din og må «gås inn» på samme måte som et par nye sko. Et godt sete for menn skal også ha en renne foran slik at du ikke sitter på skrukken.

Kvinner sliter også

SMERTER: Mange syklister opplever smerter og nummenhet i underlivet etter å ha syklet en stund.
SMERTER: Mange syklister opplever smerter og nummenhet i underlivet etter å ha syklet en stund. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Kvinner sliter med mange av de samme problemene som menn, som sårhet og nummenhet i området rundt skambenet, og gnissing i analområdet som kan føre til hemorroider.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Kvinnenes skjulte underliv

Vi har samlet det du trenger å vite om kvinnens underliv. Les mer

- Kvinner bør ha seter beregnet spesielt på dem. Det finnes dameseter som tar hensyn til at kvinners sitteben er bredere stilt enn menns, og som avlaster mye av vekten på setebena. Ellers gjelder de samme rådene for stillingen på setet, råder Peder Andersen.

Er du kvinne og vinkler setet opp, vil du få for stor belastning på skambenet.

- Det er kommet gode dameseter som er mer åpne foran, slik at kvinnene ikke sitter og gnisser på de mest følsomme delene av underlivet, forteller ekspeditør Andersen, som får nesten like mange henvendelser fra kvinner som fra menn.

Svekker ikke forplantningsevnen

Selv om man kan oppleve ubehag etter sykkelsetet, og menn kan få midlertidig ereksjonssvikt, finnes det foreløping ingen indikasjoner på at det har noe å si for forplantningsevnen.

- Jeg har fulgt med på dette temaet siden rapporten kom i 2008. Det er lite eller ingen ting som tyder på at forplantningsevnen svekkes på grunn av feil sete eller feil vinkel på setet, opplyser idrettslege Thor-Øistein Endsjø.

- Noen menn kan oppleve en litt redusert evne til å få ereksjon etter lengre sykkelturer, men lyst har du likevel. Redusert evne opptrer i forbindelse med at nerver har kommet i klem.

Hos damer har seteproblemer fysisk sett ikke noe å si verken for lysten eller evnen, med mindre du har så vondt at det i seg selv gir problemer i en begrenset periode.

De proffe ler

Både legen og sykkelselgeren mener det er enkle tiltak som redder sexlivet.

- Ha setet i riktig vinkel, og verken for høyt eller lavt stilt i forhold til pedalene og bakken. Er det fortsatt vondt, bør du bytte sete, er Bikeshop-Andersens råd.

- Er det tidlig i sesongen må du regne med en tilvenningsfase. Sykler du mye, bør du bruke en sykkelbukse med padding, eller du kan gjøre som Andersen sier og bytte sete, mener Endsjø.

Han forteller at han kjenner flere proffsyklister, og at de ler litt av hele greia fordi de er så mye på setet uten å ha noen problemer.

- De har kanskje lært seg teknikker for å avlaste underlivet og funnet et sete som passer?

- Ja, de er jo profesjonelle og har syklet i mange år.

Les mer:

Slik trener du underlivet

Alt dette har syklister lov til

Test av sykkelvogner

250 tips til turer med sykkel

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning