Med Vega som midtpunkt og betjeningspunktene Sandnessjøen i nord og Brønnøysund i sør, er servicen på plass

OSLO: Familie på sykkeltur i Oslomarka.

OSLO: Familie på sykkeltur i Oslomarka. © Foto: Nancy Bundt/Innovasjon Norge

Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Innovasjon Norge

HIMMELBLÅ: Dra på øyhopping med sykkel i Helgelands skjærgård, omgitt av sagafjell som De syv søstre og Torghatten. © Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Innovasjon Norge

Fra sykkelsetet kan du oppleve sommer-Norge på sitt beste. Sykkelferie er et rimelig og morsomt alternativ, som også gir bra trening i feriemånedene.

Du kommer deg steder hvor du ikke kommer frem med bil, samtidig som du får god rekkevidde og rekker å se mye på kort tid.

At interessen for sykling er økende i Norge, er det ingen tvil om.

- For ti år siden hadde vi 1500 medlemmer. I dag er tallet oppe i 10.000, sier sportskoordinator i Norges Cykleforbund, Thomas Dahlsrud.

De siste årene har økningen vært størst blant damer.

Les også: 10 feriemål som holder deg i form

Landskap og historisk sus

I tillegg til konkurransesykling blir sykkelferie mer og mer populært.

- Det som er mest populært er å sykle Rallarvegen, Lofoten og øyene på Helgeland, mellom Brønnøysund og Sandnessjøen. Også Røros-traktene har veldig fine områder, sier Sissel Jenseth, fagkonsulent på sykkelturisme i Syklistenes landsforening.

Hun tror det er blandingen av landskap, historisk sus, lite trafikk og god service underveis som gjør Rallarvegen så populær.

- Her får du oppleve både øst og vest, høyfjell og fjord. Det er flere spisesteder og overnattingssteder underveis, og kombinasjonen av alt dette gjør Rallarvegen unik, mener Jenseth.

- Pluss at populariteten i seg selv tiltrekker enda flere syklister.

Les også: Unngå ubehag på sykkelsetet

God service er viktig

Også Lofoten har høyt servicenivå, med mange spisesteder og overnattingssteder.

- Her finner vi en unik natur og et «lettsyklet» landskap. Selv om E10 har mye trafikk, sier mange at høydepunktet på Nordkapp-turen er å sykle Lofoten. Det er mange fine avstikkere fra E10, og midnattsola gjør at man kan sykle til alle døgnets tider. Her treffes syklister fra hele verden, sier Jenseth.

Himmelblå

For Helgeland har tv-serien «Himmelblå» gitt en ekstra boost til sykkelturismen i skjærgården. Her tar du sykkelen med på ferjer og hurtigbåter fra øy til øy.

- Med Vega som midtpunkt og betjeningspunktene Sandnessjøen i nord og Brønnøysund i sør, er servicen på plass. Her finner du mange kulturattraksjoner underveis, særlig Vegas kulturminner tiltrekker folk fra hele verden, sier Jenseth.

Les mer om øyhopping på Helgelandskysten her.

Vegaøyene kom på UNESCOs liste over steder med verdensarvstatus i 2004. Norge har i dag sju objekter på Verdensarvlisten.

Har alt du ønsker

- Det er lite trafikk i skjærgården og mye flott natur. Det er ikke tilfeldig at Helgelandskysten tiltrekker de fleste sykkelturistene, sammen med Rallarvegen og Lofoten. De tre har alt, mens det mange andre steder kan være langt mellom spisesteder, sier Jenseth.

Hun legger til at Atlanterhavsveien, Røros og området mellom Gol og Fagernes også er veldig fine for sykkelferie, men så langt ikke like godt besøkt.

Les også:

Kjøpeguide: Finn riktig sykkel for deg

250 tips til turer med terrengsykkel

Supersykler og hva du bør se etter

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Kjøpeguide

Finn din sykkel

På jakt etter ny tohjuling? La sykkelekspert Stephan von der Lippe hjelpe deg.