Slik gikk det da Tom kun spiste McDonalds-mat i 10 dager
Studenten ødela tarmens naturlige bakterieflora med hurtigmat.

(SIDE2): For mye junk food har sin pris.
Slapp og grå
For noen år tilbake var det Morgan Spurlock som fikk mye oppmerksomhet på grunn av sitt «Supersize me»-eksperiment.
Spurlock ønsket å se hva som skjedde med kroppen hvis han kun spiste fast food i 30 dager.
Nå har et nytt fast food-eksperiment vakt oppsikt, skriver Time.com.
Professor i genetisk epidemiologi ved King’s College i London, Tim Spector, fikk sin sønn Tom til å kun spise mat fra McDonalds i 10 dager. Tom er selv student ved University of Aberystwyth der han studerer genetikk.
I løpet av de ti dagene fikk sønnen kun spise Big Mac eller Chicken nuggets sammen med pommes frites og Coca-Cola.
Tom synes det gikk fint å være på McDonalds-dietten de tre første dagene, men deretter begynte han å føle seg sløvere. I tillegg mente vennene hans at han fikk en mer gråaktig farge i huden og studenten sa selv at han rett og slett følte seg dårlig.
Mistet nesten halvparten av sine naturlige tarmbakterier
I løpet av de ti dagene sendte Tom inn avføringsprøver til ulike labaratorier og resultatene viste at Toms tarmflora var «ødelagt», skriver Medicaldaily.com.
Professor-pappa Tim skriver i et innlegg på Theconversation.com at Toms mateksperiment førte til at han mistet hele 40 prosent av sine tarmbakterier!

Eksperimentet kan ikke tolkes på lik linje som en vitenskapelig studie, men Tim mener fortsatt at funnene er oppsiktsvekkende.
Kan føre til helseproblemer?
At junk food ikke er det sunneste matvalget er neppe noe nytt for deg, men Tim ønsker å påpeke at en normal bakterieflora i tarmen kan være med på å bidra til et sunnere immunforsvar. Og at det å spise næringsfattig mat i flere dager kan forstyrre dette forholdet.
Samtidig understreker han at det heller ikke er sunt å spise bare salatblader eller pasta, men at det viktigste er å ha et sunt og variert kosthold.
Selv to uker etter mateksperimentet hadde fortsatt ikke Toms tarmbakterieflora kommet seg til sitt normale nivå og tap av mikroorganismer er bekymringsfullt fordi det kan bidra til helseproblemer som fedme og diabetes, forklarer den britiske professoren.