Ser du hva som er feil her?

Dette skal du ikke putte i kjøleskapet.

FRISTENDE FRUKT OG GRØNT: Det er viktig å spise frukt og grønt, men de fleste sortene trives best i romtemperatur slik at de beholder sin gode smak og aroma.
Publisert

(SIDE2):  Er du én av dem som tenker at «all mat holder seg jo bedre i kjøleskapet»?

Mange tror at man øker holdbarheten til matvarer og andre ting ved å putte de i kjøligere omgivelser, men det er ikke alltid så smart. 

Her er 10 tips til hva du ikke bør putte i kjøleskapet:

1) Brød

Legger du brød i kjøleskapet, vil dette raskere bli tørt. Et vanlig brød holder seg i romtemperatur i fire dager. Ett tips er å fryse ned litt av brødet hvis du vet det ikke blir spist opp i løpet av disse dagene. 

2) Poteter

Poteter bør lagres i papirposer i et mørkt og litt kjøligere rom, men ikke så kaldt som i et kjøleskap. Har du potetene i en plastikkpose kan dette øke fuktigheten og bidra til at de fortere blir råtne og ødelagte. Blir det for kaldt går dette også utover potetsmaken.

3) Basilikum

Basilikum krever varme og mye lys. Krydderplanten skal ikke oppbevares kaldere enn 10 grader og tåler heller ikke trekk. Husk også at basilikum trenger mye vann, skriver Bama på sine nettsider.

4) Løk

Løk bør oppbevares slik du kjøper den i butikken slik at den har tilgang på luft. Husk også at løk bør ligge for seg selv da den kan sette smak på andre produkter i nærheten.

5) Hvitløk

Putter du hvitløk i kjøleskapet vil denne etter hvert begynne å spire og bli muggen. Oppbevar den slik at luft slipper til. Faktisk så kan hvitløk holde seg bra i opptil to måneder hvis den får ligge i romtemperatur.

6) Tomater og agurk

Tomater mister mye smak hvis de oppbevares i kjøleskapet. De har også en tendens til å bli «melete» og trives bedre i romtemperatur enn i kjølige omgivelser. Agurk, aubergine, squash, artisjokk og fersk ingefær skal også holdes utenfor kjøleskapet, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt.

7) Sitron og lime

Søte sitrusfrukter bør du ha i kjøleskapet, men de sure variantene som sitron og lime trives bedre ved høyere temperaturer, rundt 10-14 grader. Ett tips er å oppbevare dem i vinduskarmen.

Andre frukter som bør ligge fremme på kjøkkenbenken er bananer, druer, epler og pærer slik at de beholder sin gode smak og aroma. 

HONNING har det best i romtemperatur.

8) Honning

Det er ingen grunn for å oppbevare honning i kjøleskapet. Da vil den bare stivne og begynne å krystallisere seg slik at den blir vanskelig å få ut. Så lenge du sørger for at du lukker honningboksen eller honningflasken godt nok, så vil også honningen beholde riktig konsistens og smak. 

9) Avokado

Hvis du ønsker at avokadoen skal modnes, så skal du definitivt ikke putte den i kjøleskapet. Hvis du derimot har kjøpt en avokado som er godt moden, men du ikke skal bruke den med en gang, så kan det være lurt å oppbevare den kjølig.

10) Varm mat

Putter du varm matt rett i kjøleskapet øker dette mulighetene for å gi gode vekstmuligheter for bakterier. Har du matrester du ønsker å ta vare på, så skal disse avkjøles før de settes kaldt. Men det kan være greit å vite at også langsom avkjøling kan øke faren for oppblomstring av bakterier. Derfor bør du avkjøle maten raskt ved å sette gryten i kaldt vann eller i et rom med lav temperatur og god sirkulasjon av luft.