Se opp for giftige, grønne poteter

Hodepine, feber, oppkast og magesmerter er bare noen av symptomene du kan få dersom du spiser grønne poteter.

Hvite poteter blir raskere grønne og giftige dersom de utsettes for lys, mens poteter med rødt skall er bedre beskyttet.
Publisert

(SIDE2): Når poteten utsette for sollys og kunstig lys blir den grønn og danner nervegiften solanin, som er farlig for både mennesker og dyr, skriver Bramat.no på sine sider.

En stund har det vært slik at det fins flere grønne poteter i butikkene enn tidligere og grunnen er at det er populært med flere hvite matpotetsorter i Norge, ifølge Mattilsynet.

Vi i Side2-redaksjonen har også erfart at det fins flere grønne poteter rundt om.

Kast de grønne potetene

Ernæringsfysiolog i Frukt.no, Camilla Andersen, forteller til Side2 at dersom du finner grønne poteter bør du kaste disse.

 - Det er giftstoffet solanin, som er et glykoalkaloid, som er farlig å få i seg. Det kan gi diaré, kvalme og hodepine og store mengder kan skade nervesystemet, sier hun.

Sjekk kvaliteten på potetene før du kjøper dem, og husk å oppbevare kjølig og mørkt.

Ifølge Mattilsynet  er det klorofyll som gjør poteter grønne og glykoalkaloidene opphopes som regel på de samme stedene som klorofyllet.

Generelt er grønne poteter blitt utsatt for lys, og poteter med rødt skall beskytter bedre mot lys enn de med lyst skall.

 - Vi har forskjellig følsomhet

Det er vanskelig å si noe om hvor lav dose man kan innta før det forekommer forgiftning, fordi mennesker har forskjellig følsomhet for stoffet solanin, de forskjellige potetsorter har forskjellig innhold, og man tror også at kombinasjon med andre matvarer har innflytelse.

Om grønnfargen bare går litt inn i knollen er det greit å skjære bort det grønne på potetene og så spise resten, men dersom poteten er helt grønn  skal den alltid kastes, ifølge matportalen.

Camilla Andersen forteller at dersom du er glad i poteter trenger du ikke å bekymre deg så lenge du kaster de grønne potetene, poteter med utvekster og ellers skjærer bort deler av poteten som har flekker.

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen i Frukt.no forteller at poteter med rødt skall er bedre beskyttet mot lys, men så lenge de hvite potetene ser fine ut og oppbevares på riktig måte er det ingen kvalitetsforskjell.

 - Poteten er en kilde til vitamin C, kalium og kostfiber. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kalium blant annet bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk, og  kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Giftige poteter er bitre og beske

Riktig oppbevaring er viktig og poteter bør lagres nederst i kjøleskapet.

Se oversikten til frukt.no om oppbevaring av frukt og grønnsaker her.

Det er lurt å oppbevare potetene kjølig og mørkt for å unngå at de blir fortere grønne. Dessuten beskytter poteter med rødt skall bedre mot lys.

 - De nye hvite sortene poteter som mange nå bruker holder samme kvalitet som de røde sortene, men de blir lettere grønne hvis de blir utsatt for lys. Riktig lagring er derfor enda viktigere, sier Andersen.

For høy konsentrasjon av solanin gir også poteten en besk og bitter smak, så du merker det ikke bare på fargen, men også på smaken.