Ny forskning: Å drikke brus kan være like farlig som røyking
Sukkerholdig brus kan føre til at du eldes raskere, mener forskere.

(SIDE2): At sukkerholdig brus ikke er det sunneste drikkeproduktet er nok ikke noe nytt. Men nå hevder ny forskning at å drikke brus kan være like skadelig for helsa som å røyke.
Fremskynder aldringsprosess
En ny studie publisert iThe American Journal of Public Health har nemlig sett at daglig brusdrikking kan føre til at immuncellene eldes raskere, nesten to år, skriver Time.
«Brus kan være like skadelig som røyking», står det i deres artikkel.
Forskerne undersøkte data fra 5309 friske mennesker fra the National Health and Nutrition Examination Survey som ble gjort for 14 år siden og de har brukt fem år på studien.
- Vi tror vi kan drikke masse brus så lenge vi ikke går opp i vekt, men funn i denne studien tyder på at brusdrikking fører til at man eldes raskere, uavhengig av hvor mye man veier, sier Elissa Epel, forskningsleder og professor i psykiatri ved University of California San Francisco.

- Funnene er alarmerende. Vi ser at antydninger til at det å drikke brus fører til en raskere aldringsprosess som vi ikke en gang er klar over, forklarer hun.
Ikke samme effekt av lettbrus
Forskerteamet oppdaget av mennesker som hadde et høyere inntak av sukkerholdig brus hadde kortere telomerer, et område med små repeterte sekvenser i enden av et kromosom.
Desto kortere lengde det er på telomerene, desto mindre er cellens evne til å regenerere seg og motvirke aldring. Dermed økes risikoen for sykdom og tidlig død.
Ifølge forskerne viste funn at de som drakk 2,3 dl brus hver dag ble koblet til en aldersøkning på 1,9 år, mens å drikke 5,9 dl brus daglig førte til at man eldes 4,6 år raskere. Sistnevnte er akkurat den samme assosiasjonen man tidligere har funnet mellom telemorlengde og røyking, påpeker forskerne.
Det var kun den sukkerholdige brusen som viste denne effekten. Det ble ikke sett noen sammenheng mellom inntak av lettbrus og telemorlengde.
- Den ekstremt høye dosen av sukker vi putter inn i kroppen vår i løpet av få sekunder er det som gjør den sukkerholdige brusen til en helt egen form for gift for metabolismen, sier forskningsleder Epel.