Test av yoghurtis

Vi har testet 11 yoghurtis

- Enorme forskjeller i innholdet av yoghurt!

TEST AV YOGHURTIS: Vi har tester 11 forskjellige typer yoghurtis, og innholdet av yoghurt varierer. FOTO: Bjørn Inge Karlsen
TEST AV YOGHURTIS: Vi har tester 11 forskjellige typer yoghurtis, og innholdet av yoghurt varierer. FOTO: Bjørn Inge Karlsen
Publisert Oppdatert

Testeren: Iren Vagstad Ellingsen

Iren Vagstad Ellingsen har bachelor i ernæring fra Atlantis Medisinske Høgskole 2010, og jobber som ernæringsveileder ved Heiaklinikken i Lier.

Foruten ernæringstester for Klikk.no, driver hun individuell veiledning og jobber med for kost- og livsstilsendring bl.a. for for skoler, barnehager og kantinebedrifter.

Sommeren er her, og slår det til med varme dager, er avkjølende is forlokkende. Da kan yoghurtis være et lettere alternativ enn fløteis. Vi har testet 11 yoghurtis, men hvor mye yoghurt inneholder de egentlig?

Store forskjeller i yoghurtmengde

Det viste seg å være store forskjeller i innhold av yoghurt. Alt fra en andel på 8 % til 40 %. Så hvor går da grensen for når det kan kalles yoghurtis hvis for eksempel innholdet av fløte er omtrent like stort. Det kan diskuteres hvor mye yoghurt man kan forvente at en yoghurtis inneholder for å kalles nettopp det, men vi har uansett vurdert innholdet i det vi får kjøpt som yoghurtis.

Forskjellen på yoghurtis og fløteis

Forskjellen ligger i type meieriprodukt. Fløteis har som navnet tilsier et mye høyere innhold av fett og dermed stiger energi- og kaloriinnhold tilsvarende i forhold en is basert på yoghurt. Nå viste det seg at yoghurtisene fra Diplom-Is inneholdt svært lite yoghurt. Skummetmelk er hovedingrediensen hos Diplom-Is, så fett- og energiinnhold blir dermed redusert. Dessuten inneholder alle en god skvett kremfløte. Det gjorde ikke konkurrentene fra Hennig-Olsen. Der var det gjennomgående yoghurt naturell som hovedingrediens og ikke bruk av fløte i det hele tatt.

Også mye sukker i yoghurtis

Det man gjerne assosierer med yoghurtis er en sunnere is som også forhåpentligvis inneholder mindre sukker enn fløteis. Det stemmer ikke, alle er tilsatt omtrent like mye sukker.

Digge forslag til servering

Tilsett eller pynt gjerne isen med bær, nøtter eller mørk sjokolade. Kan også brukes i smoothie og tilsettes ekstra med bær!

Vil du ha mindre sukker, nytter det ikke særlig å velge yoghurtis fremfor fløteis, det kommer omtrent ut på det samme.

Fordeler med yoghurt

Yoghurt inneholder ikke bare mer protein og karbohydrater enn fløte, men også generelt mer av vitaminer og mineraler. Fløte derimot, inneholder cirka 10 ganger mer fett enn yoghurt, og dermed også mye mer kalorier. Som de fleste har erfart, vil en mektig fløteis gi en annen metthetsfølelse enn melke- og yoghurtis.

”Dream” har skummetmelk som hovedingrediens. Det gir også et lavere kaloriinnhold, men det er vel streng tatt en melkeis tilsatt yoghurt og fløte? Ved å bruke hovedsaklig melk blir innholdet av næringsstoffer mer tilsvarende is med mye yoghurt, slik som ”Dugg”, hvor kaloriinnholdet ytterligere er redusert ved å tilsette vann.

Slik ble testen utført

Produktene ble rangert ut fra verdiene i nærings- og innholdsdeklarasjonen, og ble vurdert per 100 gram vare. Det ble gitt flest poeng for mest protein, minst karbohydrater, minst fett og høyest andel yoghurt . Produktene er kjøpt i ulike matvarebutikker i april 2015.

Det er kun næringsinnholdet som er vurdert i denne testen, så smaken er opp til deg å vurdere.

NB: I perioden hvor vi handlet varer, var det vanskelig å finne yoghurtis fra flere leverandører enn Diplom-Is og Hennig Olsen. Utvalget består derfor av produkter som finnes på de fleste nærbutikker.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning