Test av supper

Stor test av tomatsupper

Vi har testet 17 tomatsupper. Se hvilke som er sunnest.

TEST: DinKost.no har testet tomatsupper du får kjøpt i butikk.
TEST: DinKost.no har testet tomatsupper du får kjøpt i butikk. Foto: Foto: Bjørn Erik Karlsen/HM Foto
Publisert Oppdatert

Testeren: Gunn Helene Arsky

Gunn Helene Arsky er utdannet ernæringsfysiolog cand.scient. fra Universitetet i Oslo.

Arsky har utgitt flere bøker om helse og ernæring og er ernæringsekspert i bladet Bedre Helse.

Hun har vært tillitsvalgt i Norges diabetesforbund og var leder for Norsk Selskap for Ernæring i flere år, før hun nå sitter i Fondsstyret deres.

Hun har undervist ved Universitetet i Oslo, Idrettshøyskolen og Atlantis Medisinske Høyskole i en årrekke. I tillegg har hun vært vektrådgiver i flere nettvektklubber.

Slik blir suppen sunnere

Gjør suppen sunnere ved å blande ut med skummet melk der melk foreslås - du får mer kalsium, mer protein og mindre fett. Der serveringsforslaget sier bacon - bruk for eksempel skinke, det er sunnere og magrere. Og der det foreslås loff eller bagett - bruk grove brødslag i steden!

I denne testen er smaken ikke vurdert, kun nærings- og ingrediensinnholdet.

Suppene i testen er kjøpt i Bærum og Oslo (Meny; Rema 100, Coop Mega, ICA og Centra) den 2. oktober 2010.

Hva smaker vel bedre enn en rykende varm skål tomatsuppe, nå som høstmørket senker seg og kulden kommer krypende.

Om du ikke lager suppen fra bunnen av selv, er det mange å velge mellom. Men hvilken er den sunneste?

Suppe

Generelt sett er supper smart å velge, spesielt dersom du er opptatt av vekten.

Tre supper i testen får karakter 6 for innhold: Toro tomatsuppe med mozzarella og urter, Toro Original tomatsuppe med makaroni, og Knorr Organic Creamy Tomato Soup.

Supper metter godt, samtidig som de er kalorifattige fordi de jo består av nokså mye vann. Varme supper metter mer enn kalde, og jo tykkere suppen er, desto bedre metter den.

Kanskje bortsett fra testens taper, Landlord Tomatsuppe med makaroni, som får karakter 1. Mest overraskende er det kanskje at testens billigste alternativ, Coop Tomatsuppe (rød topp) kommer på en andreplass i vår sunnhetstest.

Tomatsuppe

Hva består en klassisk tomatsuppe av?

Om du leter i kokeboken, ser du at en hjemmelaget tomatsuppe for eksempel kan være basert på en hvit saus man sper med tomatpuré og hermetiske tomater, eller den kan være mer avansert og omfatte gulrot, løk, sellerirot, kraft og urter, i tillegg til ferske, flådde tomater.

De to variantene smaker nokså ulikt, og dette reflekteres også i ferdigsuppene - skal de minne om den enkle, kremete hvit-saus-baserte typen, eller den mer smaksrike, rødere varianten?

Pulver, pose eller boks?

Tomatsuppene du får kjøpt i butikken, varierer med hensyn på sammensetning og grad av "ferdighet".

Er suppen klar til oppvarming, har du sannsynligvis en pose ferdig suppe foran deg. Disse er nokså nye på det norske markedet.

Er suppen omtrent spiseklar, men skal kun blandes med en del vann - så har du kanskje en hermetikkboks foran deg. Disse har lange tradisjoner i Norge, men er likevel utkonkurrert av et utall posesupper med tomatsuppe i pulverform. Enkle å ha med på tur eller på hytta - de veier jo nesten ingen ting.

Men hva er det oppi de ulike typene tomatsuppe? Er de som hjemmelaget? Og hvilke kan vi si er sunnere enn andre?

Næringsinnhold og ingredienser

En kjekk huskeregel når du skal handle, er å se på ingredienslisten og vurdere hva slags ingredienser matvaren inneholder.

Er ingrediensene rene råvarer du får kjøpt i den samme butikken, er suppen sannsynligvis av bedre kvalitet enn om den er laget av konsentrater, pulvere og ekstrakter du ikke får kjøpt uten å være kjemiker.

Kast også gjerne et blikk på næringsinnholdet. Hvor mye kalorier inneholder suppen? Hvor mye fett? Hvor mye protein og karbohydrater? Har produsenten merket med innhold av salt?

Ferdiglagede supper i pose, boks eller som pulver inneholder ofte ganske mye salt, slik at en middagsporsjon kan gi deg langt over halvparten av dagens saltbehov.

Velg derfor den med lite salt, det er smart for hjertet og blodtrykket.

Tomater, og spesielt tomatpuré, er svært rike på antioksidanten lykopen.

Hjemmelaget tomatsuppe er en fin kilde til denne kreftbekjempende slektningen av betakaroten. De færreste ferdige tomatsupper merkes med lykopeninnhold, men ut fra den amerikanske matvaretabellen NutritionData.com er innholdet i spiseklare hermetiske supper mer enn 8 ganger så høyt som i spiseklare tomatsupper laget av pulver. Kanskje verdt å merke seg, når du skal velge mellom suppene?

Kriterier

For å kunne kalles en sunn tomatsuppe, er innholdet av salt faktisk noe av det viktigste.

Det blir lett for mye salt for å kamuflere smaken i billigere sorter. Innhold av makaroni, krutonger eller annet som er med på å øke metthetsfølelsen, er også bra.

En så og si fettfri suppe er kanskje ønskelig ut fra kaloriinntaket, men for at du skal nyttiggjøre deg lykopenet, må det være noe fett tilstede.

Kvaliteten på fettet blir dermed viktig - ikke mettet fett, men umettet fett av typen gode oljer. Fargestoff bør være unødvendig i tomatsupper, så de som har det, trekkes litt. Det gis også trekk for ikke å deklarere innholdet av næringsstoffer på korrekt måte.

Les også:

Stor test av lettbrus

Disse leverposteiene er sunnest

Denne frokostblandingen er sunnest

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning