Test av sjokolademelk

Lite sukker i sjokolademelken

Det er ikke mye som skiller fra vanlig melk, om du velger rett.

SJOKOLADEMELK UNDER LUPEN: Noen av disse har langt mindre sukker enn du kanskje tror.
SJOKOLADEMELK UNDER LUPEN: Noen av disse har langt mindre sukker enn du kanskje tror. Foto: FOTO: Petter Handeland
Publisert Oppdatert

Sjokolademelk består av melk tilsatt litt kakaopulver, gjennomgående 1 %, og ulik mengde tilsatt sukker. Det er det tilsatte sukkeret vi gjerne er litt kritiske til.

Alle variantene av sjokolademelk i testen, unntatt de to fra Cocio, er merket med hvor mye sukker som er tilsatt, og det varierer fra null til 5 %. Velger du da en variant med lite tilsatt sukker, er det lite som skiller den fra ren melk.

Næringsmessig er melk en god kilde til flere næringsstoffer som kalsium, jod, fosfor, magnesium og vitaminene B2 og B12 i tillegg til protein. Vinneren Styrk er dessuten tilsatt vitamin D som hjelper kroppens opptak av kalsium. Uansett er sjokolademelk et bedre næringsmessig valg enn brus, saft og iste, selv om sjokolademelk er tilsatt litt sukker.

Laktosefrie varianter

Tre av de elleve variantene av sjokolademelk er laktosereduserte eller laktosefrie. De viser seg å være gode valg i denne sammenligningen.

Blant annet blir behovet for å tilsette ekstra sukker mindre siden laktoseredusert eller laktosefri melk naturlig vil smake søtere. Det skjer fordi sukkermolekylet, laktose, som finnes naturlig i melk, har blitt spaltet ved hjelp av å tilsette melken enzymet laktase.

Derfor tåler de som har laktoseintoleranse også denne typen melk eller melkeprodukter. Det finnes også andre tilstander der løsningen er å velge laktoseredusert eller –fritt, for eksempel ved IBS. Når laktosen i melk spaltes, vil den altså smake søtere uten at det er tilsatt sukker.

Etter trening

Det er ikke bare barn som er glad i sjokolademelk. Mange idrettsutøvere og andre som trener blir ofte anbefalt å drikke sjokolademelk som rask restitusjon etter trening. Det er fordi melk har en naturlig og bra sammensetning av både karbohydrater og protein, nettopp det kroppen trenger etter en treningsøkt.

Kakao er nok mer som en smaksetter som gjør den mer smakfull å drikke, og hvis du er aktiv trenger du heller ikke å tenke så mye på det tilsatte sukkeret i denne sammenhengen siden kroppen gjerne forbruker det lettere.

Slik testet vi:

Produktene ble rangert ut fra verdiene i nærings- og innholdsdeklarasjonen, og ble vurdert per 100 ml. Det ble gitt flest poeng for mest protein, minst sukker, minst energi og minst mettet fett.

Sukker teller dobbelt siden mer tilsatt sukker da vil slå negativt ut. Produktene er kjøpt i ulike dagligvarebutikker i januar 2017. De melkefrie alternativene til sjokolademelk er ikke tatt med i denne testen. Det er kun næringsinnholdet vi har sammenlignet i denne testen, smak må du selv vurdere.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning