test av proteinbarer

De beste proteinbarene

Nyttig påfyll? Vi har testet ni proteinbarer.

NYTTIG ELLER OVERFLØDIG? En god proteinbar kan være et godt tilskudd når du ikke rekker et mer tidkrevende måltid. Men satyr unna dem med mye sukker og mettet fett. FOTO: Petter Berg
NYTTIG ELLER OVERFLØDIG? En god proteinbar kan være et godt tilskudd når du ikke rekker et mer tidkrevende måltid. Men satyr unna dem med mye sukker og mettet fett. FOTO: Petter Berg
Publisert Oppdatert

En proteinbar kan være en enkel og kjapp løsning etter trening eller når du bare trenger litt påfyll i farten. Når du vil begrense sukkerinntaket, men har lyst på noe som smaker søtt, kan en slik proteinbar også være en god erstatning som vil mette mye bedre enn det en vanlig sjokolade gjør. 

En proteinbar kan være et OK valg når du har det travelt og ikke rekker ditt vanlige måltid.

Les også: Tips til sunne mellommåltider

Passe energi

Vi har gjort et utvalg på ni ulike proteinbarer som er omtrent like store. De aller fleste finnes også i andre smaksvarianter, og med tilsvarende næringsinnhold. Vår testvinner er Questbar.

Alle barene i testen har passe energi som et mellommåltid, men Northugs proteinbar har færre kalorier, som mest skyldes en mindre bar/mindre mengde. Du får også kjøpt større barer på 80-100 gram som gjerne inneholder mer protein, men da med energi og kalorier tilsvarende et helt måltid.

Mange uten sukker

Generelt inneholder proteinbarene i denne testen lite sukker. Den mest brukte sukkererstatningen er sukkeralkoholet maltitol, gjerne i kombinasjon med andre sukkererstatninger, eventuelt sukker.

Stort inntak/overdrevet bruk av sukkeralkoholer som maltitol kan gi magevondt og ha lakserende/avførende effekt. Har du IBS er det smart å styre unna matvarer søtet med sukkeralkoholer.

Noen er også søtet med andre alternativer som ikke har denne effekten, slik som erytritol (selv om det er et sukkeralkohol), sukralose og steviolglykosid, eller sukker.

Proteinbehov

Du trenger ikke å ty til en proteinbar for å få dekket ditt daglige behov for proteiner. Det er ikke noe problem å få nok protein fra vanlig mat om du spiser nok måltider som inneholder fisk, kjøtt, egg, ost, melk, yoghurt (animalsk protein) og gjerne belgfrukter, nøtter og soya (vegetabilsk protein).

Mange proteinbarer inneholder cirka 20 gram protein. Det tilsvarer 80-100 gram kjøtt/fisk, to store egg eller 160 gram cottage cheese.

Les også: Dette kan avføringen din avsløre om helsen din

Restituerer ikke karbohydratlagrene

En proteinbar bør ikke være eneste løsning hvis du trenger restitusjon av både muskelprotein og karbohydratlagre. Da vil det være smart å supplere en eventuell proteinbar som har lite eller ingen sukker, med karbohydratrik drikke som juice, eventuelt smoothie eller banan.

Om testen

Produktene ble rangert ut fra verdiene i nærings- og innholdsdeklarasjonen, og ble vurdert per enhet/bar siden man som regel spiser en hel. Da vil selvsagt også størrelsen ha noe å si, derfor har vi droppet de ekstra store denne gangen.

Det ble gitt flest poeng for mye protein, lite sukker og lite mettet fett. Proteininnholdet telte dobbelt, og palmeolje ga trekk i poeng. Produktene er et utvalg av det som var tilgjengelig i dagligvarebutikker og treningssentre i desember 2017. Det er kun næringsinnholdet som er vurdert i denne testen, smaken blir opp til deg å vurdere.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning