Test av ost

Lette oster

Hva bør du velge dersom du er mest opptatt av sunnhet?

Publisert Oppdatert

Slik testet vi

Vi delte ostene inn i tre kategorier - vanlige hvitoster, lette hvitoster og spesielle hvitoster.

De viktigste faktorene i vurderingen er fettinnhold og proteininnhold i kombinasjon, der et lavt fettinnhold og et høyt proteininnhold er bra. I tillegg har vi sett på innholdet av kalsium og vitamin B12.

Ost er en glimrende kalsiumkilde, spesielt for de som ikke drikker mye melk.

B12 er et vitamin som er viktig med tanke på normal celledeling og blodcelleproduksjon, og det er bare animalske matvarer som inneholder det. Vegetarianere som inkluderer ost i kosten, bør derfor velge oster med mye B12.

Innholdet av ulike tilsetningsstoffer og andre spesielle egenskaper ved ostene er også tatt hensyn til.

Smaken på ostene har vi derimot ikke testet - det er opp til deg å være dommer der. Men det er jo greit å vite for deg som sverger til vanlig hvitost, at de magre sortene smaker utmerket når du er vant til det. Det er en vanesak, på samme måte som de færreste liker å drikke helmelk lenger.

Priser er oppgitt i kilopris, og næringsstoffer pr. 100 gram

Ikke uventet var det en av de lette ostene som gjorde det best i denne testen.

Helt i toppen finner vi Synnøve Så lett Gulost med tilsatt D vitamin, som inneholder masse protein, svært lite fett og dermed lite energi. Samtidig er den rik på kalsium og svært rik på B12. Tilstedeværelsen av tilsetningsstoffer er eneste skår i gleden, men den oppnår seks poeng.

Kun ekte ost

Visste du at det finnes et sett regler for hva som kan kalles en ost?

I denne testen har vi holdt oss til disse reglene, og dermed er det bare "ekte" hvitoster som får være med. Ost er i denne sammenheng kun fremstilt av melk, fløte (eller blandinger av disse), løpe (det enzymet som får ostemassen til å skille seg) og salt.

Det er også lov å tilsette visse tilsetningsstoffer. Fordi vi bruker denne definisjonen på hva en ost er, har vi ikke tatt med oster som er gjort sunnere eller billigere ved å tilsette ulike planteoljer.

Vi har tidligere testet de rimeligste hvitostene hvor den billigste var best i test.

For deg som sverger til vanlig hvitost, kan det være greit å vite at de magre sortene smaker utmerket når du er vant til det. Det er en vanesak, på samme måte som at de færreste foretrekker helmelk.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen