Test av lunsj i beger

Vi tester riskrem og yoghurt

Se hvilke som er sunnest - og om de smaker noe godt.

BEGERLUNSJ: DinKost.no har testet næringsinnhold og smak for riskrem, rislunsj og yoghurt.
BEGERLUNSJ: DinKost.no har testet næringsinnhold og smak for riskrem, rislunsj og yoghurt. Foto: Petter Berg HM Foto
Publisert Oppdatert

Testeren: Gunn Helene Arsky

Gunn Helene Arsky er utdannet ernæringsfysiolog cand.scient. fra Universitetet i Oslo.

Arsky har utgitt flere bøker om helse og ernæring og er ernæringsekspert i bladet Bedre Helse.

Hun har vært tillitsvalgt i Norges diabetesforbund og var leder for Norsk Selskap for Ernæring i flere år, før hun nå sitter i Fondsstyret deres.

Hun har undervist ved Universitetet i Oslo, Idrettshøyskolen og Atlantis Medisinske Høyskole i en årrekke. I tillegg har hun vært vektrådgiver i flere nettvektklubber.

Hva betyr karakterene?

Dessertene har fått karakterer mellom 1 og 6, der 6 er et svært godt kjøp innen ferdigdesserter, mens 1 er et svært dårlig kjøp innen ferdigdesserter.

6 betyr dermed ikke at desserten er sunnere enn grovt brød eller frukt, for eksempel!

Karakterene er i hovedsak gitt på bakgrunn av kalorier per porsjon (under 160 er bra, over 230 er dårlig), mengde fett per 100 g (under 6 g er bra, over 9 g er dårlig) og mengde tilsatt sukker per 100 g (under 10 g er bra, over 14 g er dårlig).

Få tilsetningsstoffer er et pluss.

Smaken er kun vurdert for de tre som kommer best ut, ellers er dette en ren næringsvurdering ut fra det som oppgis på emballasjen.

Produktene er kjøpt inn torsdag 4.11.2010 ved besøk på Meny CC Vest, Coop Prix Lilleaker og Rema 1000 Lysejordet.

Vi har her gjort en vurdering av næringsinnholdet i et utvalg av riskremer, rislunsjer og yoghurter.

Grunnen til at vi har samlet disse i en gruppe, er at de i tillegg til å presenteres som dessert på hjemmesiden til produktene, også markedsføres som smart turmat eller små mellommåltider.

Det er da heller ingen totale katastrofer i denne gruppen, de får jevnt over ganske ok karakterer. Men for å være et fullgodt mellommåltid, bør nok sukkerinnholdet være betydelig lavere enn det er i disse dessertene.

I tillegg til å se på næringsinnholdet har vi gjort en smaksvurdering av de tre som kommer best ut ernæringsmessig.

Piano Riskrem Bringebærsaus får full score, 6 av 6 for næringsinnhold, men smaksdommen er ikke like nådig - for løs konsistens og syntetisk smak på sausen, mener gourmetsmaker og vinekspert Arnie Stalheim.

Piano Rislunsj Jordbær og Kos Riskrem med Bjørnebærsaus får begge karakteren 4 for næringsinnhold. Av de to kommer Piano Rislunsj med jordbær i tillegg best ut smaksmessig - 5 av 6 poeng. Passe søt, fin konsistens og naturlig smak på sausen, lyder dommen.

Del

Næringsinnhold og ingredienser

Det er slående hvor like de ulike dessertproduktene faktisk er, de inneholder jevnt over fløte, helmelk, sukker og egg/eggepulver.

Dermed er det ikke så kjempemye som skiller dem på næringsinnholdet, vi snakker altså små forskjeller. Men om du er interessert i kalorier, så finner du lett ut hvilken porsjon som gir deg minst energi - vi har regnet dette om for deg.

På samme måte kan du finne ut hvilket produkt som inneholder minst og mest tilsatt sukker, minst og mest fett og minst og mest protein.

Mange av dessertene er tilsatt tilsetningsstoffer som skal gjøre at puddingen eller kremen ikke skiller seg, at fargen er jevn og pen, at smaken er god og at produktet holder seg lenge. Velg produkter uten slike stoffer dersom du ønsker en mer hjemmelaget, ren dessert.

Vi har også oppgitt de tre første ingrediensene i produktet. Dette er de ingrediensene det er mest av.

Vi har kjøpt alle variantene vi kom over og er klar over at det kan mangle noen smaker.

Les også:

Vinkjenner tester lettbrus

Stor test av leverpostei

Her er det sunneste fettet

Stor test av tomatsupper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning